Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Menu 16 miesięcznego malucha

Data utworzenia : 2013-04-06 23:15 | Ostatni komentarz 2018-08-04 15:11

Aniss

38311 Odsłony
16 Komentarze

Mam pytanie jak powinno wyglądać prawidłowe menu 16 miesięcznego dziecka? Moja mała niebawem ukończy 16 miesiac życia i czasami mam wątpliwości, czy jej menu jest odpowiednie.

2013-04-08 14:03

Daria moja mała miała robione testy pod kontem alergii na mleko, ryż, jaja, kilka warzyw i wyszło że wszystko jest w porządku, dlatego przeszliśmy na normalne mleko modyfikowane, ale pani doktor kazała uważać wprowadzając nowe pokarmy i obserwować. Ostatnio mała zjadła rogalika maślanego i wysypało ją tak ze lekarka myślała, ze to szkarlatyna robiliśmy wówczas badania pod tym kontem, gdyby mała miała gorączkę wówczas lekarka by uznała chorobę za szkarlatynę tak to miała wątpliwości. kilka dni temu dostała biszkopty i również ją wysypało, wiec muszę w zasadzie ze wszystkim ostrożnie, jednego dnia jadła mandarynki i nic po tygodniu kupilismy i znowu była wysypka, w końcu sie wstrzymałam z cytrusami czasami wole kupić słoiczek i mieć pewność że bedzie wszytko ok.

2013-04-08 13:49

Anita zapytałam co do menu które napisałaś.I generalnie jest dobre. Bardzo dobrze że rozcieńczasz soczki przez to dostarczasz mniej węglowodanów prostych.Jak podajesz wędlinki to wysokiej jakości wędliny,a najlepiej drobiowe.A jeśli Twoja mała ma skłonności do alergii to z kakao uważaj bo jest silnie alergizujące.A powiedz jeszcze czy Twoja córka ma alergię czy nietolerancję pokarmową bo to są dwa różne pojęcia które są często mylone.

2013-04-08 08:55

Patuszka z tymi słoikami masz rację, jednak zauważyłam ze bobovita ma chyba najwieksze kawałki i takie preferuje słoiki ;) najczęsciej kupuje rybe, bo 2 razy w tygodniu staram się żeby miała Jakoś boje się sama ryby przygotować małej . Co do butki rano, u nas bym musiała przez sen podać, ledwo oczy otworzy, to już nie zaśnie nie polezy tylko gania jak chcę aby przysnęła i udaje, że śpie to woła psa;) więc wole podac jej sniadanko normalnie Co do kaszki popołudniu, to troche mija się u nas z celem, bo na kolacje musi być Kaka ;) już w wannie mówi kaka ;)

2013-04-07 22:15

Jeśli chodzi o menu to w sumie u nas podobnie było. Tyle, że rano po noc dawałam mleko, może bardziej z lenistwa, bo jak dałam butlę to mogłam z małym jeszcze podrzemać, później się poprzytulać, bo z butlą brałam go do siebie do łóżka. Śniadanko to kanapeczki, jajeczko, czasem nawet kiełbaska (ale nie parówka tylko sprawdzone cienkie kiełbaski). Fajne są też płatki ryżowe, można je z owocami podać lub zrobić na mleku, chociaż to lub kaszkę manną to raczej na podwieczorek popołudniu dawałam. Dla urozmaicenia dawałam i daję nadal kaszkę kukurydzianą zamiast manny oraz kaszę jaglaną, jest super zarówno z owocami jak i do zupki. Jeśli chodzi o warzywa, to ja praktycznie około wspomnianego 16 miesiąca wprowadziłam już wszystkie chyba, łącznie ze strączkowymi, które uwielbia. Z owocami podobnie, tylko z truskawkami się wstrzymałam. Wydaje mi się, że istotne w diecie dziecka w tym okresie jest różnorodność, serwowanie owoców i warzyw aby dziecko poznawało różne smaki i jednocześnie miało dostarczane różnorodne składniki odżywcze. Ponadto ważne jest to aby jedzenie nie było zbyt mocno rozdrobnione. Dziecko w tym okresie powinno mieć już kawałki do gryzienia, żucia itd. Jest to szczególnie ważne jeśli używasz słoiczków, niestety w nich często jedzenie jest zbyt rozdrobnione. Dla urozmaicenia diety możesz dać maluszkowi suszone owoce śliwki, żurawinę, rodzynki. Mój to uwielbiał i uwielbia nadal. daję mu suszone owoce zamiast słodyczy jest to znacznie zdrowsza alternatywa.

2013-04-07 21:13

Daria dzięki ;) co do nocnego karmienia liczę, ze może latem będzie łatwiej ;)

2013-04-07 12:38

Pokażę koleżance.Ale wydaje mi się że menu które napisałaś jest ok,u nas było podobnie. Ale zapytam:) Co do karmienia w nocy to moja córka choćby zjadła na kolację dużo to w nocy też się budzi do jedzenia. I zjada 250 ml kaszki.A czasami dwa razy się obudzi.A dodam że ma 2,5 roku.I też ciężko odzwyczaić.Dziecko głodne to nie dam jeść??To by mi wogule nie spała.

2013-04-07 12:20

Moze przedstawie przykłądowe menu obecne: aby bylo łatwiej korygować;) ok 8-9 je śniadanko (płatki owsiane na mleku lub jogurcie, kaszkę manna, rzadko gotową kaszkę bobo vita lub jajecznice z chlebkiem z masełkiem ewentualnie jajko z jogurtem i szczypiorkiem do tego wówczas herbatka) od 10-11 pije mleczko 180 ml lub kanapka z wędlinką ok 13-14 obiadek zazwyczaj słoiczek do popicia herbatka lub soczek rozcieńczony popołudniu ok 16-17 zaleznie co było o 10-11 jesli było mleko wówczas kanapka i na odwrót lub owoce ok 17:30 jemy wszyscy obiad wówczas wraca mąż z pracy, mała dostaje wówczas różnie czasami owoce np. kasze jaglaną z jabłkiem duszonym, kisiel lub tak jak ostatnio surówkę z marchewki i troszkę ziemniaków, bo nie dała nam zjeść tak jej smakowało ok 19:30-20 je kolacje kaszkę manna ok 260 ml i niestety w nocy potrafi zjeść butelkę mleka 180ml cieżko jest ja odzwyczaić od nocnych karmień, próbowałam dawć jej o 23 jeść ale wówczas o 4 płacze bo głodna. wcześniej dawałam o 2 w nocy raz Mała ma skłonnosć do alergii wiec jeszcze z kakaem nie próbowałam .

2013-04-07 09:30

Zapytałam o to moja przyjaciółkę,która jest dietetyczką. Więc już od roku możesz podawać dziecku np. kanapki z chudą wędliną,jajecznice. W manu malucha powinny znaleźć się produkty z 5 podstawowych grup czyli mięso i ryby,mleko i jego przetwory,warzywa i owoce,produkty zbożowe i tłuszcze roślinne. Na obiadek możesz podawać zupki jarzynowe z natka pietruszki,mięsko z ryżem,zupki-krem z np brokuła Na śniadanie twarożek ze szczypiorkiem,z jajkiem ugotowanym na twardo,kanapkę z pomidorem bez skórki,z sałatą,mleko,kakao.Możesz podawać budynie na mleku,banany. Generalnie dużo jest tych produktów które możesz podawać,tylko muszą być przyrządzone lżej niż dla osoby dorosłej.Wiadomo nie podajemy tak małym dzieciom grzybów,nie powinno się podawać produktów mocno konserwowanych czyli pasztetów,konserw puszkowych. Ja też czasami mam wątpliwości czy coś co podaję Julce jest odpowiednie.Jeśli chcesz mogę poprosić moją koleżankę aby zrobiła taki przykładowy jadłospis na parę dni dla 16.miesięcznego malucha:)