Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (633 Wątki)

Wapń

Data utworzenia : 2013-03-22 20:13 | Ostatni komentarz 2014-04-24 21:48

konto usunięte

3880 Odsłony
15 Komentarze

Wiadomo wapń jest potrzebny,bo dzięki niemu maluch ma zdrowe kości i zęby.Żeby się dobrze przyswoił w organizmie potrzebna jest też witamina D.Wapń możemy znaleźć w:jogurtach naturalnych,szpinaku,kefirach,fasolce szparagowej,brukselce,twarożku,brokułach,jajkach. Powiem szczerze,że na początku tzn w pierwszym roku życia córki miałam problemy z wszystkimi tymi składnikami.Jajka,szpinak czy twarożek dopiero od niedawna córka zaczęła jeść.A o brukselkę nadal walczymy.Pocieszeniem było dla mnie to że córka jadła mleko modyfikowane i kaszki które są wzbogacone w wapń.

2014-04-24 21:48

Ooo, czyli działa. W sumie jeśli pochodzenie jajek jest sprawdzone to te skorupki mogą być lepsze niż większość suplementów diety w aptece pt. wapń, bo bardziej przyswajalne, a poza tym całkowicie naturalne więc pewnie dziecku też bym się nie obawiała podawać (tylko dziecku w odpowiednim wieku.)

2014-04-24 14:57

Beatrice ja tez słyszałam o tym bo moja teściowa w związku z osteoporoza to stosuje i u niej wyniki się bardzo poprawiły, ale czy dziecku podam to jeszcze sama nie wiem.

2014-04-24 14:53

Kiedyś znajoma powiedziała mi, że używa mielonych skorupek z jajek. Na początku myślałam, że wymyśla, ale trochę o tym poczytałam i sama sie przekonałam. Aż mi było wstyd bo zawsze wyrzucałam te skorupki, aż tu patrzę a ona je tak ładnie myje i składa :) Wapń z tych skorupek jest prawie w 100% przyswajalny, więc brzmi nieźle pod warunkiem, że ma sie też eko jajka, bo jeśli kura, która je znosi nie widziała światła dziennego i trawy to szkoda nawet się za skorupki zabierać. Ja nawet parę uskładałam, ale nie mogę sie jakoś zabrac za mielenie ich.

2014-04-23 21:40

Wapń to kluczowy składnik w diecie dziecka, zapewniającym prawidłowy wzrost oraz mocne kości i zęby. W pierwszych latach życia dziecka należy zwrócić szczególną uwagę na ten składnik odżywczy. Niedobory wapnia mogą być bardzo niebezpieczne . Mogą one bowiem prowadzić do powstania kości o osłabionej strukturze, podatnych na złamania i urazy. Dlatego też w fazie intensywnego wzrostu i rozwoju dziecka odpowiednie spożycie produktów bogatych w wapń jest szczególnie ważne. Wapń jest też niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Najlepsze źródło wapnia w diecie Wapń z mleka i przetworów mlecznych przyswajany jest przez organizm w ponad 30%. Dlatego też to właśnie mleko (w tym mleko modyfikowane) oraz przetwory mleczne stanowią najlepsze źródło wapnia w diecie malucha. W jadłospisie naszych dzieci powinny się znaleźć również sery twarogowe oraz żółte sery podpuszczkowe. Jednak, ze względu na zawarte w nich duże ilości soli i tłuszczu, ich ilość w diecie musi być ograniczona. Pamiętaj aby wybierać produkty mleczne naturalne. Zamiast owocowego jogurtu wybierz jogurt naturalny i dodaj do niego świeże owoce. Naturalne mleczne produkty fermentowane stanowią doskonałą bazę dla zdrowych i pysznych deserów. Przy ich przyrządzaniu należy jednak pamiętać o ograniczaniu cukru i niepotrzebnie nie dosładzać dziecku posiłków .

2014-02-10 10:42

dariolka 195 u nas jest jeszcze gorzej, bo moja corka od 10 miesiaca zycia nie je wogole mleka, zadnego, pod rzadna postacia : po pierwsze ma uczulenie, po drugie sama nie chce, odrzucila piers i tyle..... wiec z wapnia je tylko serki, jogurty, jajka, kaszki wzbogacane wapniem ale na wodzie, szpinak, fasolke, brokuly jak narzie nie przekonalam corki do twarozku, np takiego z owocami lub szczypiorkiem i do brukselki. ale probuje czasami podac coreczce chociaz trochce W wapń są bogate następujące produkty: migdały, śledzie, sezam, surowe liście rzepy, orzechy brazylijskie, jogurt, siemię lniane, liście mniszka lekarskiego, jarmuż, liście gorczycy a tu super cytat ze stronki, spis produktow, ale takich wlasnie w wiekszoci dla dzieci nadajacych sie: Produkty: Mleko o niskiej lub bez zawartości tłuszczu. Owoce: pokarmy bogate w wapń obejmują różnorodne owoce.Gruszki (nashpati), pomarańcze, morele i (khubani) są smaczne źródeł wapnia. Suszone owoce takie jak rodzynki (kishmish), śliwki, figi (anjeer) oraz daty (khajur) są zbyt bogate w wapń. Zielone warzywa liściaste: Wiele ciemnozielone warzywa liściaste są stosunkowo wysokie stężenia wapnia. Filiżanka Broccoli zawiera około 180 mg wapnia. Szpinak (Palak) jest dobry, jeśli chodzi o zawartość wapnia. Jest około 300 mg wapnia w jednej filiżanki szpinaku. Jednak zawartość szczawianów w szpinaku wiąże się z wapnia zmniejsza jego wchłanianie. Dla porównania, jednostka jest w stanie wchłonąć około połowy obecnego wapnia w brokuły, jeszcze tylko około 5% wapnia w szpinaku. Płatki śniadaniowe: Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia więc należy upewnić się, jeść dużo pokarmy bogate w wapń. Wapnia wzbogaconych płatkach śniadaniowych są doskonałym źródłem wapnia. Tych zbóż zawiera zalecaną ilość wapnia dziennie w jednej porcji. Owsianka przygotowane z mleka o niskiej zawartości tłuszczu, zamiast wody jest również dobrym źródłem wapnia. Ryby: Istnieje wiele rodzajów ryb, które są dobrym źródłem wapnia. Tych ryb to okoń ocean, pstrąg tęczowy, łosoś i różowe z kości. Można również uzyskać ładny ilość wapnia z niebieskie kraby i małże. Jogurt: jogurt nie tylko zapewnić Państwu korzystne kultury bakteryjne, które prowadzą silny układ odpornościowy a przewodu pokarmowego zdrowych, ale również stanowi solidny 300 mg wapnia na 3 / 4 szklanki porcji. Fasola: Fasole są dobre o każdej porze roku, czy w zupy, sałatki orzeźwiający, chili pocieszające lub samodzielnie i są one doskonałym sposobem na dodanie błonnika, białka i wapnia, do swojej diety. Migdały (Badam): Czy jeść samodzielnie, wrzucony sałatka lub stosowane jako skorupy na kurczaka lub ryby, migdały są jednym z najsmaczniejsze sposobów dotarcia do zalecanego dziennego spożycia wapnia. Garstka (1 / 4 szklanki) migdałów zawiera 95 mg wapnia. Jest również doskonałym źródłem błonnika, białka i tłuszczów jednonienasyconych. Sezam (TIL) Nasiona: Nasiona sezamu wprowadzają smak do każdego naczynia, zwłaszcza, gdy są palone. Dodają, ładne wykończenie żadnej tablicy i to szybki i łatwy sposób na dodatkowe wapnia. Jedną łyżką zawiera 90 mg wapnia, więc następnym razem, gdy za chwilę oddają się ulubionym obiad, posypać łyżką lub dwa na górze.

2014-02-08 19:10

My od niedawna podajemy jajo i jest ok, mały uwielbia żółtko.

2014-02-04 11:03

moja bardzo lubi twarożek,w którym mimo pozorom jest mało wapnia. Najwięcej z serów ma parmezan,ale jego cena też jest super i nie wszędzie go można dostać.

2014-02-03 15:40

Ja mam nadzieję, że nasza mała polubi szpinak. Jajka jej już smakują, więc jest dobrze. Z miesiąca na miesiąc będziemy się przekonywać jak jej pójdzie jedzenie takich rzeczy :)