Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (633 Wątki)

Sezon na przygotowanie mrożonek

Data utworzenia : 2015-09-05 23:24 | Ostatni komentarz 2015-09-06 19:09

Iza .Sta

1304 Odsłony
3 Komentarze

Co sądzicie nt. mrożenia jedzenia dla dziecka? Ja lubię gotować, ale codzienne blendowanie mieszanie duszenie i pieczenie, to juz jak dla mnie to za dużo. Wybieram inne rozwiązania MROŻENIE posiłków. Gotując codziennie po pierwsze więcej wydajemy, więcej marnujemy, zużywam więcej energii, a codzienny czas stania w kuchni poświęcam na zabawę z dzieckiem. U mnie wygląda to tak, staję jednego wieczoru, wyciągam wszystkie garnki i do boju. Parowar zapełniam po sam szczyt warzywami. Dynie, połówki i kabaczki piekę w piekarniku. W garnkach gotuje trzy rodzaje mięsa albo drób i królika piekę razem z dynia w piekarniku (jedna energia). W pozostałych garnkach gotuję kaszę jaglaną, kukurydzianą, makaron i manna. Kiedy wszystko gotowe robię miksy smaków i blender w ruch. Blenduje, dodaje wody, oliwki i wkładam do słoiczków opisuje i do głębokiego mrożenia. Codziennie Maja ma inne mięsko, warzywa i kasze, a ja zamiast stania w kuchni wariuje z nią na macie. Nawet do 6 miesięcy można mrozić, ale nam taki parowar warzyw wystarcza na niecały miesiąc. Inna opcja to w pojemnikach na kostki lodu lub na muffinki, mrożę pojedyncze składniki. Po czym wyciągam, przekładam do woreczka strunowego i zajmuje to mniej miejsca i dodaje np.malutką porcję kaszki tzn.kostkę lodu :) do owoców.

2015-09-06 19:09

Dzięki za linki :)

2015-09-06 00:24

O przechowywaniu jedzonka dla dzieci są już wątki tu na Lovi http://lovi.pl/pl/forum/8/4532/1 http://lovi.pl/pl/forum/8/4201/1

2015-09-05 23:27

A co do sezonu i pory na mrożenie to teraz te wszystkie warzywa pochodzą z pola, można kupić z jakiegoś ekogospidarstwa i pomrozić, bo w zimę albo sprowadzane albo mega nawożone w szklarniach.