Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Co wprowadzić do jedzenia dziecku jako pierwszy posiłek, po mleku?

Data utworzenia : 2015-05-28 17:35 | Ostatni komentarz 2016-01-31 22:32

zanetkaski88

11364 Odsłony
221 Komentarze

Mój syn ma 6 miesięcy, skorygowany 3 miesiące i 2 tygodnie, do tej pory jadł samo mleko, a teraz lekarze powiedzieli mi, że już teraz można wprowadzać coś innego do jedzenia. Bardzo proszę o radę, co nowego mogę mu dać, jako pierwszy inny posiłek? Jak było u was? Pozdrawiam.

2015-05-28 21:29

z herbatek zaczęłam od hippa-tego w saszetkach. a pierwszą łyżeczką była marchew, potem ziemniak, następnie dynia. Kupowałam te słoiczki "pierwsza łyżeczka". Po łyżeczce, drugiego dnia dwie, trzeciego trzy. Potem połączyłam marchew z ziemniaczkiem, weszło w międzyczasie jabłuszko itd.

2015-05-28 20:25

Ja podawałam herbatki Hipp i bobovita. A jak synek miał 5 miesięcy zaczęliśmy od marchewki najpierw pół słoiczka i zwiekszalam co dzień porcję o jedną łyżeczkę i przechodziłem do nowego smaku ,oczywiście pierwsze są pojedyncze smaki groszek,kalafior,blokur a później są po dwa smaki Polecam zamówienie sobie tego poradnika jest super wszystko jest wypisane i można zapisywać jaki słoiczek był pierwszy i są porady o których swierze mamy tak jak ja nie wiedzą https://www.bobovita.pl/dolacz-do-klubu-mamy-radza

2015-05-28 20:01

Moje dziecię do 5 miesiąca włącznie było na cycu więc zgodnie z obecnymi zaleceniami żywieniowymi dla niemowląt zaczęłam od jarzynki - marchewki w słoiczku. Bałam się czy małej będzie smakowało, no i jak będzie jadła łyżeczką, Córeczka bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła, bo nie dość że ślicznie zjadała z łyżeczki to na dodatek wsunęła cały słoiczek na raz! Trochę się bałam potem czy nie będzie jakiś sensacji jelitowych, ale na szczęście nic się nie działo. Z reszta tak jej smakowała, że jak chciałam po paru łyżkach przestać to się strasznie rozpłakała, że jej nie daję :-). A potem były dynia, ziemniaczki, groszek, brokuły......

2015-05-28 19:56

Moja córka też jest wcześniakiem i miałam dość duże wątpliwości w kwestii rozszerzania diety. Większość lekarzy z którymi to kwestionowałam poprzez pediatrę, neonatologa czy pediatrę patologii noworodków słyszałam różne opinie..z którymi nie zawsze się godziłam. Dlatego w kwestii rozszerzania diety posłuchałam intuicji. Skoro dziecko w większości kwestii rozwojowych idzie wiekiem korygowanym to w kwestii jedzenia tez powinno brać się pod uwagę wiek korygowany. Poza mlekiem nie jest ono zainteresowana jedzeniem, warto obserwować czy dziecko wykazuje jakieś zainteresowanie w sytuacji gdy rodzice jedzą - to jest jednym z pierwszych kroków na których opierałam moje rozszerzanie diety. Na jakim mleku jest Twoje dziecko? Ja bym początkowo zaczęła od podawania wody, herbatka jest zbyt słodka.

2015-05-28 17:46

Jeszcze co można mu dać do picia? Np. Herbate a jaką firmę polecacie?