Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Przepisy na obiadki dla niejadka

Data utworzenia : 2015-04-17 18:21 | Ostatni komentarz 2017-08-24 21:20

A.Zazulak

4546 Odsłony
40 Komentarze

Drogie Mamusie ostatnimi czasy mój dwuletni synek odmawia jedzenia ,a mi już brakuje pomysłów na obiadki które by mu smakowały. Chciałam was prosić o wasze pomysły, przepisy na obiadki które są lubiane przez wasze dzieci . Widziałam wątek o śniadaniu który bardzo mi się spodobał . Jakie przysmaki obiadki czy deserki sprawdzają się u was?

2015-04-22 15:05

Przedwczoraj hitem u nas były klopsiki z mięskiem, kaszą jaglaną, marchewką i natką pietruszki. Gotowałam je na parze, ale były za miękkie, więc wrzuciłam jeszcze na chwilkę na suchą patelnię. Ania zjadła taką ilość, że myślałam, że pęknie. Ciągle chciała dokładkę, ale stwierdziłam, że więcej jej już nie mogę dać... :D Przygotowałam je takie malutkie. Anka wkładała od razu całego do buzi ;p

2015-04-21 17:49

Jeśli chce jeść to samo co my lub nie chce ze swojego takerzyka to daje mu to co ja mam. Długo jadł normalne obiadu z nami ale no cóż teraz nie je dla tego szukam innych rozwiązań

2015-04-21 15:14

U nas też jest właśnie tak, że dzieciom przyjemniej jest jeść kiedy jemy wszyscy wspólnie. Nabierają większego apetytu. Martyna fajnie, że twoja córeczka sama już zajada z własnego talerzyka i to sztućcami - mamy dzieciaczki w podobnym wieku. Mój maluch też najchętniej jadł by to co my ale papki - zupki jeszcze je, choć takie oczywiście z kawałeczkami. Póki co na razie obiadkiem go karmię. U nas jesteśmy na etapie dopiero pierwszych ząbków, więc teraz dopiero ma czym gryźć:)

2015-04-20 12:55

A może nie chce jeść sam? W sensie, że moja córeczka np. patrzy na to co my jemy i chce jeść to co my. Jak ma coś innego na talerzu to sięga po nasze. Może przygotuj coś, co możecie zjeść wszyscy i zjedzcie obiad jednocześnie. Czasami korzystam też z tej stronki www.ugotujmimamoblw.blogspot.com

2015-04-20 09:14

Roxi dziękuję na pewno zobaczę na fb. Synek ma swoje krzesełko,swoje sztućce i naczynia ale nie wiele to pomaga. Robię obiadki specjalnie dla niego ,a jak przychodzi do jedzenia to zje łyżkę dwie i koniec. A nie dostaje przed obiadem przekąsek ani słodyczy :/

2015-04-19 15:27

Ja jestem na grupie na facebooku "BLW przepisy" i tam mamy dają świetne przepisy ! :) Nie takie pospolite jak rosół czy pomidorowa ale zapiekanki,jakieś placuszki czy coś może Ci bedzie pasować ? Ja osobiście jestem zafascynowana,że takie cuda można robić dla dziecka :) Albo zobacz tą stronę : http://www.alaantkoweblw.pl/search/label/obiad niekoniecznie można podawać obiadki dla dzieci BLW ale i dla starszaka :) Polecam też książkę "kuchnia dla dzieci" mam ja i przepisy tez bardzooo fajne :) od 5 miesiąca do 3 lat :)

2015-04-18 23:44

Moja córeczka ma dopiero rok, więc jeszcze kulinarnie aż tak nie szalejemy ;p Poza tym póki co je wszystko co jej podam ;p Mniejsze zainteresowanie jedzeniem zauważyłam dwukrotnie. Raz, jeszcze na etapie papek (nagle przestała chcieć je jeść). Podałam jej jedzenie w kawałkach i momentalnie wszystko wróciło do normy. Za drugim razem przestało jej się podobać, że jest karmiona, więc ma swój talerz, swoje sztućce i je całkowicie samodzielnie. Przykładowo: dzisiaj na obiad były naleśniki ze szpinakiem, cebulką i czosnkiem, wczoraj leniwe pierogi.

2015-04-18 20:53

mojemu 2 latkowi w jedzeniu pomaga już od roku to że ma swój talerz swoje prawdziwe sztućce, nakładam mu obiad i sobie on coś tam dzióbnie sam a ja w między czasie daję mu ze swojego talerza. On jest zadowolony że je sam i ja też bo zjada wszystko jak leci. :)