Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Jedzenie maku podczas karmienia piersią

Data utworzenia : 2015-04-04 00:47 | Ostatni komentarz 2016-09-13 16:48

rikitikitam

57544 Odsłony
15 Komentarze

Kochane powiedzcie mi proszę, czy są jakieś przeciwwskazania do jedzenia maku podczas karmienia piersią? Moja babcia upiekła makowiec i taaak mnie kusi;) już w poprzednie święta ledwo się powstrzymałam przed rzuceniem się na niego. W Internecie krąży dużo sprzecznych opinii na ten temat i juz zgłupiałam. Że to niby opium i tak dalej... Ale z drugiej strony teraz ten jak tez jest inny niż kiedyś, czy nie?

2015-04-04 21:38

Witam, ja nie widzę żadnych przeciwwskazań do jedzenia maku w okresie laktacji...no chyba że po wcześniejszym spożyciu zauważymy u maluszka jakieś niepokojące objawy...które mogą ale nie muszą wystąpić także po spożyciu orzechów, kakao czy zwykłej czekolady...Senni i ospali zazwyczaj robimy się po wszelkich słodkościach dlatego nie ma co przesadzać ogólnie z ich nadmiarem. Nie ma też konieczności wylewania własnego mleka, w razie dużych wątpliwości proszę przed spożyciem przystawić dziecko do piersi albo odciągnąć pokarm i potem podać.Nie wiem natomiast ile mak utrzymuje się w organizmie natomiast szkodliwe substancje typu mała lampka wina to czas około 2 godzin...Wybór należy do Pani..

2015-04-04 14:59

Ja moją malutką urodziłam 7 grudnia a w święta jadłam makowca i makówki, malutkiej nic nie było;) ale każdy musi robić tak ja uważa ;)

2015-04-04 11:54

myślę że jeden kawałek ciasta nic nie zaszkodzi. gorzej jak byś zjadła całą puche maku heh

2015-04-04 08:14

Dziękuję za pomoc:) ja generalnie jestem cały czas senna, bo dziecko nie daje mi pospać. Poza tym jestem chora, więc mogę nie poczuć różnicy. Chyba faktycznie zrezygnuje z tego karmienia. Jak długo w mleko niekorzystne substancje mogą się utrzymywać?

2015-04-04 07:18

Ja nie jem maku. Tez juz gdzieś słyszałam , że jak się karmi to nie powinno się jeść. Jak chciałam kawałek zjeść makowca to cała rodzina na mnie nakrzyczala ze nie wolno. Wiec się powstrzymuje i nie jem.

2015-04-04 05:33

Rikitikitam tego maku w cieście nie ma od groma :) myślę że śmiało możesz wcinać!

2015-04-04 01:11

Myślę że jak zje Pani jeden kawałek to nic się nie stanie. Sama u siebie zaobserwowałam ze po maku robię się senna i staram sie nie przesadzać z makiem w dniu w którym planuje wyjście z domu. Pozostali domownicy też to zaobserwowali. Proszę spróbować zjeść kawałeczek i Jeśli przeciągu 2-4 godzin zauważy Pani u siebie senność to nalezy odciągnąć pokarm i wylać, nie jeść więcej. Jeśli nic Pani nie poczuje to można nakarmić dziecko. Jeśli dziecko będzie bardziej senne niż zwykle to proszę nie jeść więcej.