Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Kiedy rozpocząć rozszerzanie diety u wcześniaka?

Data utworzenia : 2015-01-11 12:14 | Ostatni komentarz 2016-07-13 07:21

klio69

7938 Odsłony
21 Komentarze

Mam dylemat z tym związany..gdyż pod względem rozwoju mojej córki biorę wiek korygowany tj.3ms, choć od urodzenia ma już ponad 5miesięcy. Pediatra mówi bym zaczęła rozszerzać dietę od skończenia 5mż, czyli w zasadzie od teraz..inny lekarz z kolei bym zaczęła rozszerzanie diety od kaszek (?) i trzecia wypowiedź lekarza z którym rozmawiałam jest taka bym się wstrzymała do ukończenia 6mż. Córka moja jest karmiona piersią, wg mnie nie jest jeszcze zainteresowana jedzeniem czegoś innego poza mlekiem, jej ruchy są dość mało skoordynowane, do samodzielnego siedzenia jeszcze jej daleko..Intuicja mi podpowiada bym jeszcze poczekała, lecz nie chcę popełnić jakiegoś błędu..czy właściwe jest wstrzymywanie się z rozszerzaniem diety?

2015-01-11 20:41

Ja też uważam, że powinnaś poczekać z tym jeszcze. Mała ma wiek skorygowany 3 miesiące to jeszcze za mało na nowości a poza tym skoro mała nie wykazuje zainteresowania to jest kolejny powód wstrzymania się. Nic na siłę, przyjdzie czas na nowe jedzenie zwłaszcza u wcześniaków nie ma co przyspieszać bo można tylko większej krzywdy narobić. Spokojnie możesz poczekać do ukończenia 6 mż bo przy karmieniu piersią jest to nawet zalecane przy dzieciach donoszonych a co dopiero przy wcześniakach. Później zobaczysz czy coś się jej zmieni, czy zacznie się interesować ...mamuśkowa intuicja jest najlepsza bo kto zna lepiej nasze dziecko jak nie my..

2015-01-11 20:15

Anna Ma ja też tak robiłam, kiedy ja jem mój synek mnie obserwuje, nie puszcza wzroku z moich ust tak jakby chciał widzieć co ja robię, i zawsze go to bardzo ciekawi i uśmiecha się , czasami delikatnie otwiera usta albo rusza głową jak podczas jedzenia ale nie chce póki co jeść - chyba że to co mu dawałam nie smakuje mu?

2015-01-11 20:10

Obserwuj zachowanie dziecka. Jest zainteresowane waszym jedzeniem, otwiera buzie? Możesz sprawdzić jak zareaguje na odrobinę tartego jabłuszka lub kaszki manny. Moje średnia jest wcześniakiem i jej wprowadzałam normalnie - nie korygowałam wieku. Ale to zależy czy jest to dziecku potrzebne.

2015-01-11 19:38

Ja również uważam że powinnaś jeszcze poczekać. Mój synek jest dzieckiem donoszonym ale pomimo iż skończył 5 miesięcy nie chce jeść niczego poza mlekiem. Próbowałam mu dawać marchewkę ale pomimo kilku prób nie chciał jej jeść. Podobnie jest z kaszką. Mój synek również samodzielnie nie siedzi i zauważyłam że gdy karmię go łyżeczką on jedzenie wypluwa a nawet nie próbuje połykać. Więc nic na siłę spróbuję z tydzień a jak nie będzie chciał to za dwa. U nas podobnie było z wodą czy herbatką przez kilka dni pluł aż któregoś dnia posmakował i teraz pije bez problemu. Nie tak dawno znajoma mówiła mi że ona gotowała dziecku mięso-cielęcinę z warzywami , miksowała i dawała dziecku butelką ale ja nie mogę się do tego przekonać. Jak dziecko będzie gotowe na jedzenie innych niż mleko posiłków to będę karmić łyżeczką.

2015-01-11 14:41

jeżeli mała nie wykazuje zainteresowania innym jedzeniem niż mleko, w dodatku nie siedzi stabilnie ja bym sie jeszcze wstrzymała. Ja preferuje karmienie piersią do ukończenia 6 mies minimum. W pokarmie dostarczasz wszystkie potrzebne córce składniki odżywcze, nie musi Cie niepokoić fakt iż nie je marchewki itp. U mnie Olaf (urodzony mies przed terminem) po ukończeniu 6 mies życia zaczął wykazywać zainteresowanie pokarmami stałymi. Stosujemy metodę BLW, od dwóch tyg bawimy się jedzienie, uczymy się jeść jednak dalej nie zrezygnowałąm z żadnego karmienia piersią