Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Wafle Ryżowe - rakotwórcze?

Data utworzenia : 2014-11-20 10:32 | Ostatni komentarz 2017-07-26 20:15

MamaB

9208 Odsłony
20 Komentarze

Dzień dobry, przeczytałam właśnie, że wafle ryżowe (ogólnie ryż, więc pewnie i kaszki i inne ryżowe?) zawierają arsen, który powoduje uszkodzenia dna i komórek i może powodować nowotwory. Jak to wygląda w opinii specjalistów? Zamiast ciastek ze szkodliwym cukrem dajemy małemu "zdrowe" wafle ryżowe, jak pewnie i większość rodziców, a tu taka niespodzianka :(

2016-09-06 21:48

Aga_kaw ja z dzieciakami również uwielbiamy te wafle kukurydziane good food. Super dla dzieci jak i dla dorosłych. Fajna alternatywa dla wafli ryzowych. Szczerze mówiąc pierwszy raz o tym słyszę i aż ciary przechodzą jak kontrolę mogą coś takiego wpuszczać na rynek. Tym bardziej że głównymi konsumentami produktów ryzowych w Polsce są dzieci od 0 do 3 lat. Był czas że Małgosia jadła kaszke ryżowa codziennie, teraz znacznie mniej, ale czuję że przerzucimy się na kukurydziana, jaglana lub manna. Na szczęście wybór jest duży.

2016-09-06 20:18

Ja od siostry dowiedziałam się ze np w Szwecji dzieciom niw podaje sie ryżu w ogóle w żłobkach, szkołach itp właśnie ze względu na to,że zawiera on duza ilość tego syfku. Podobno większość plantacji ryżu jest skażona i przez to przedostaje sie do ziarenek. Od kiedy o tym usłyszałam zarówno sobie jak i siostrzeńcom kupuję wafle kukurydziane. Polecam z good food supercienkie, sto razy lepsze od ryżowych. Sami owszem czasami do zupy czy warzyw ryz zjemy, ale zraziłam siw do niego i juz raczej tak dużo jak kiedys go jeść nie będę :)

2016-09-06 17:16

W nadmiarze szkodzi wszystko. Najlepiej karmić maleństwo różnorodnie. Może raz na jakiś czas chrupki kukurydziane? Albo sucharek? :) Hipp ma też ekologiczne produkty wysokiej jakości ;)

2014-11-20 18:12

Znalazłam ciekawy artykuł na ten temat. Arsen pomimo iż ma wyjątkowo złą reputację, jest pierwiastkiem niezbędnym człowiekowi do życia. Odpowiada za syntezę białka i homoglobiny. Badania potwierdzają, że ryż w porównaniu z innymi zbożami, wykazuje znacznie większą podatność na kumulowanie arsenu. Przyczyną tego stanu rzeczy może być to, że niejednokrotnie jest on uprawiany na terenach, gdzie w przeszłości stosowano pestycydy zawierające arszenik. Istotny jest również fakt, że ryż ma tendencję do wchłaniania naturalnie występującego w glebie i wodzie arsenu.W połowie ubiegłego roku amerykańscy naukowcy podali, że przebadany przez nich ryż, wyhodowany w Chinach, Japonii, Pakistanie, ale także w USA i Europie, zawiera arsen w ilościach, które o ok. 40 proc. przekraczają dopuszczalne normy, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi. Problem ten dotyczy przede wszystkim mieszkańców Azji, gdzie ryż jest jednym z podstawowych składników żywieniowych. Europejscy i amerykańscy lekarze sugerują, by nie rezygnować całkowicie ze spożycia ryżu, a jedynie go ograniczyć np. na rzecz kasz czy komosy ryżowej . Myślę że w Polsce żywność, mleko, kaszki, soki dla niemowląt i dzieci są bardzo dobrej jakości, posiadają atesty najczęściej Centrum Zdrowia Dziecka i Instytutu Matki i Dziecka a to świadczy o tym że są przebadane i zaopiniowane przez lekarzy i dietetyków a składniki do ich produkcji pochodzą z ekologicznych upraw.