Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Pyszne domowe obiadki,jak je zrobić?

Data utworzenia : 2014-07-12 07:01 | Ostatni komentarz 2017-07-10 15:47

Karolinaaa

4876 Odsłony
44 Komentarze

Właśnie zaczynamy z moją córeczką przygodę z rozszerzaniem diety. Na razie wprowadziłyśmy marchewkę. Chcę gotować obiadki sama, i raczej nie korzystać z gotowych słoiczków. Moje pytanie jest takie: co jeszcze można wprowadzić do diety takiego malucha i w jaki sposób to przygotować żeby nie było problemów z małym brzuszkiem ?

2014-07-12 09:47

Polecam ten watek http://www.lovi.pl/pl/forum/8/3006 Ja robie sama obiadki. Zaczełam od marchewki, później stopniowo ziemniaki, cukinia, kalafior szpinak, jabłuszko, gruszka itp. Na początku podawałam sama marchewke przez 4-5 dni aby zobaczyć reakcje dziecka potem za tydzień do marchewki dodałam łyżeczkę ziemniaka kolejnego dnia dodałam dwie lyzeczki ziemniaka, kolejnego 3 az mała zjadała np. cały ziemniak. Po kilku dniach do ziemniaka dodałam odrobine pietruszki, następnego dnia więcej i kolejnego jeszcze więcej. Mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi- ze każdego dnia zwiększałam ilość nowego warzywa a odejmowałam tego po którym dziecku nic nie było. Po pietruszce wprowadziłam szpinak, cukinie, kalafior, brokuły. Z owocami było podobnie zaczęłam od jabłka, gruszki, winogrono, banan. Ja sugerowałam się tylko słoiczkami w jakim wieku dany owoc czy warzywo można wprowadzić. Na początku gotowałam jedzenia na dwa dni- na parze na specjalnym sitku wkładzie. Teraz gotuje więcej warzyw i mrożę w słoikach po koncentracie a wieczorem wyjmuje porcje na kolejny dzien. Opisuje każdy słoik np. marchewka z ziemniakami i indykiem, ziemniaki z groszkiem i ryba. Teraz moje dziecko je już i mieso i zóltko i rybke. A i wywar z miesa zawsze wylewamy lub sami przygotowujemy dla siebie z nich zupke. Pamiętaj aby do warzyw dodawać jakiś tłuszcz dobre gatunku np. dobra oliwe z oliwek wtedy witaminy łatwiej się wchłoną.

2014-07-12 09:21

Magdaleno, jak napisałam w pytaniu, chcę przygotowywać córeczce obiadki samodzielnie, unikać tych gotowych :) dałam jej marchewkę ze słoiczka i marchewkę którą sama dla niej przygotowałam, i zdecydowanie chętniej jadła tą którą ja zrobiłam :) z racji tego ze nie pracuję ,mam dużo czasu na gotowanie :) a poza tym przygotowując obiadki mam pewność co dokładnie się w nich znajduje :) i tutaj pytanie co jeszcze (oprócz marchewki) i w jaki sposób mogę przygotować?

2014-07-12 08:50

Karolino a tu masz wątek Ewci bardzo ci się może przydać poczytaj sobie :) http://lovi.pl/pl/forum/8/2876/1

2014-07-12 08:48

Karolino w innym wątku wspomniałaś że córeczka ma 4 miesiące więc ja bym ci polecała na początek słoiczki jednoskładnikowe ,,,najpierw marchewka .. sprawdzić jak dziecko zareaguje ,,, czy nie wystąpi alergia bądź ból brzuszka,,, póżniej możesz spróbować jabłuszko , brokuł , marchewkę z ryżem , dynię z ziemniaczkami .Najlepsze na początek są te jednoskładnikowe słoiczki .Są one łagodne i nie zawierają soli, a zawarte w nich naturalne, biologicznie czynne substancje korzystnie wpływają na procesy trawienne dziecka. Zadbaj o urozmaicenie rodzajów warzyw, aby Twoje dziecko otrzymywało możliwie najwięcej ważnych składników pokarmowych. Życzę miłego próbowania nowych smaków :)....