Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Od kiedy podawać mleko "sklepowe" krowie

Data utworzenia : 2014-07-08 18:28 | Ostatni komentarz 2016-02-16 14:17

A.Smaga

18439 Odsłony
47 Komentarze

Mój synek kocha wszystko co jest na mleku słyszałam jednak że mleka modyfikowanego nie można gotować więc zastanawiam się od kiedy podawać mu normalne mleko krowie ze sklepu a może jednak prosto od krowy bo taką możliwość też mam. Mały ma 10mies. i jada tylko deserki mleczne stąd moje pytanie.

2014-07-08 22:27

Dziękuję. Generalnie zastanawiam się też czemu tak późno dziecku można podawać takie mleko. Mój mały miał nawet ostatnio robione testy na białka mleka krowiego i wyszły ok a w takim razie co z danonkami bo w sumie mały je je i nic mu nie jest

2014-07-08 22:24

gwiazdka2233 prawda jest taka, że te schematy ciągle się zmieniają a razem z nimi wytyczne w nich zawarte. Kiedyś już też tak było że mleko krowie podawać po 1 r.ż. potem sie zmieniło że po 3 i teraz znowu po 1.

2014-07-08 21:57

A .Smaga moja córka w wieku 0-3 lat wymiotowała bardzo często i doszło do tego że lekarze nie wiedząc co jej jest zmieniali jej mleko ...W ciągu 3 lat piła najpierw z piersi , póżniej nan , dla alergików , z zagęstnikami , krowie i z kartonu ,,, po takich przejściach przestała pić mleko w ogóle... Cały czas była pod opieką lekarzy którzy sami doradzali zmiany ( był to ich pomysł ) aż w wieku 2,5 roku trafiliśmy na dobrego lekarza ...pani dr opierdzieliła mnie dlaczego podaje 2,5 rocznemu dziecku mleko krowie...eh oczywiście jej frustracja nie była moją winą tylko lekarzy u których moja córka się leczyła ,,,, Dziś prowadzą ja sami dobrzy lekarze a tych nie doświadczonych omijam szerokim łukiem ,,,, Dziecko do wieku 3 lat powinno pić tylko mleko matki albo proszkowe modyfikowane ,,,zero mleka krowiego ,koziego czy z kartonu ...Wprowadzić można dopiero po 3 roku życia ..

2014-07-08 21:06

Beata 74, tylko pytanie dlaczego nowy schemat żywienia niemowlat wprowadzil taką zmainę do poprzedniego wlasnie w postaci wprowadzania mleka krowiego po 1 roku zycia? Poprzedni schemat zywienia niemowlat zakladal karmienie mm do 3 roku zycia. Nowy wprowadza mleko krowie po 1 roku zycia? Pewnie tylko naukowcy odpowiedza nam na to pytanie , ale nauka idzie do przodu wiec uwazam ze jesli najnowszy schamt mowi o mleku krowim po 1 roku zycia to jednak cos w tym jest........ skad wiemy? moze mm jest za bardzo sztuczne i potrzeba naszym dzieciom odrobiny natury.... mozemy zgadywac :)

2014-07-08 19:25

Jednak najlepszym wyjściem będzie podawanie mm do ukończenia przez dziecko 3 roku rycia. Niech dziecko mm normalnie pije, a ty mleka od krowy używaj tylko do posiłków w których trzeba mleko zagotować.

2014-07-08 19:18

Możesz ugotować coś na wodzie a później dodać po protu rozrobione albo sypkie mleko modyfikowane. Jeżeli chodzi o krowie mleko to zajrzyj do tych wątków: http://lovi.pl/pl/forum/8/1989/1 http://lovi.pl/pl/forum/3/2504/1 http://lovi.pl/pl/forum/8/1444/1

2014-07-08 18:40

Nowy schemat żywienia niemowląt z 2014 roku zakłada, że już po skończeniu 1 roku życia (czyli w drugim roku życia dziecka) można podawać mleko krowie, czy to kupne (najlepiej, nie takie UHT, tylko świeże w butelce) lub mleko typowo od krowy (jesli masz do niego dostęp to super) . A tu podaję cytat zaczerpnięty z serwisu babyonline "Mleko krowie nie powinno być podawane dziecku w 1. roku życia. Jednak do przygotowywania posiłków, np. budyniu, można pod koniec pierwszego roku życia używać mleka krowiego.". Poczytaj sobie dokładnie nowy schemat karmienia niemowląt na 2014, tam jest dokładniej to opisane.