Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (633 Wątki)

Jajka przeiórcze - czy podajecie je dzieciom?

Data utworzenia : 2014-04-23 14:50 | Ostatni komentarz 2014-05-23 09:08

konto usunięte

6041 Odsłony
35 Komentarze

Ja ostatnio przypomniałam sobie o ich istnieniu a przecież starszy synek do 3 lat jadł tylko takie jajeczka ze względu na alergię. I kupiłam teraz dla Jasia tylko mam dylemat ile mam mu ich podawać i czy samo żółtko czy całe jajko. Jas właśnie skończył 9 miesięcy i nie wiem co zrobić. A może wy macie jakieś doświadczenie z jajkami. Czy podawać np. co drugi dzień tak jak w przypadku jaja kurzego , czy inaczej. Przeważnie dokładam mu do zupki ale ostatnio zjadł tak z rączki , a może tak malutka jajeczniczkę można mu już zrobić na parze.

2014-05-23 09:08

Nie próbowaliśmy przepiorczych ale chyba ze względu na to ze nie wszędzie mozna je kupić i sa drogie. Poza tym moja babcia ma kurki i zawsze mamy świeże jajka od niej.

2014-05-16 09:46

mamabasia ja o tym mowie ...chodzi mi ze daje tak malenko ...całego ziarna to chyba nikt normalnie nie dodaje :D

2014-05-14 23:21

Monika ja dodaję pieprz mielony a nie całe ziarenka uważam że w pieprzu nie ma nic złego

2014-05-14 15:15

A ja to pieprzu tak normalnie daję do jajek sadzonych :)

2014-05-14 15:04

Nie ja pieprzu i soli nie dodaje jeszcze mu nie doprawiam

2014-05-14 13:41

Mraczek On te jajeczka lubi chodzi mi o pieprz :D Dzis zrobilam mu jajo zwykle kurze sadzone i dosypałam odrobine ..dosłownie 5 ziarenek i ak trafil na to , to sie za jezor łapał :D

2014-05-13 22:21

Mysza troszkę więcej informacji i jajkach przepiórczych dla Ciebie Jaja przepiórcze O wartości konsumpcyjnej jajek przepiórczych decyduje między innymi ich znakomity smak i duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. Dzięki znajdującym się w nim składnikom, jajka przepiórcze są na ogół nieszkodliwe dla osób uczulonych na białko jaja kurzego. Zaleca się ich spożycie przez ludzi w stanach rekonwalescencji i osłabienia organizmu. Można podawać je niemowlętom i używać do maseczek kosmetycznych. W porównaniu z jajem kurzym, skład chemiczny jaja przepiórczego jest bogatszy. Jaja przepiórcze zawierają więcej niezbędnych aminokwasów egzogennych i mniej tłuszczu. Są też bogatym źródłem żelaza, miedzi, karotenu i witamin z grupy B. Charakteryzują się najwyższą zawartością przyswajalnego fosforu, niespotykaną w innych produktach spożywczych. Ponadto odznaczają się znakomitym smakiem, efektownym wyglądem i łatwą podzielnością. Jaja przepiórcze są pomocne w leczeniu astmy, cukrzycy, zaburzeń nerwowych, bronchitu, anemii, chorób nerek i wątroby oraz w terapii wzmacniania włosów. Regularnie spożywane uważane są za afrodyzjak. Jajka przepiórcze można przechowywać w zupełnie świeżym stanie przez 30 dni, a w lodówce nawet przez 3 miesiące. Wartość odżywcza jaj przepiórczych i kurzych: Składnik Jajo przepiórcze Jajo kurze Wapno (mg) 59 56-58,5 Fosfor (mg) 232 180-237,9 Żelazo (mg) 3,8 2,1-2,25 Magnez 11,62 12 Sód 132 132 Potas 135 135 Miedź 0,11 0,03 Cynk 1,46 1,36 Witamina A (IU) 300 221-520 Tiamina (mg) 0,12 0,09 Ryboflamina (mg) 0,85 0,32 Niacyna (mg) 0,10 0,06-0,09 Energia (kcal) 158 183 Źródło http://www.przepiorki.pl/jaja-przepiorcze.html Zapraszam do szerszego zapoznania się z tematem

2014-05-13 21:54

u mnie przepiórki biegają za oknem:) i mam takie jajka:) wiesz co zaczyna się od żółtka;) i stopniowo się wprowadza:) ja bym się ograniczyła do 2 w tygodniu... jajka wpływają na cholesterol;p a są w wielu produktach więc lepiej nie przesadzac;*