Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

pierwsza porcja glutenu

Data utworzenia : 2014-01-11 11:03 | Ostatni komentarz 2016-06-16 20:57

Mahdalene

2520 Odsłony
13 Komentarze

Witam, proszę o radę. Nasza córeczka wkrótce skończy 6 miesięcy. Karmię Ją wyłącznie piersią, nie dopajam. Czytałam jednak, że jeszcze w szóstym miesiącu życia należy dziecku podać pierwszą porcję glutenu, by zminimalizować ryzyko uczulenia na ten popularny alergen. Prosiłabym o radę, w jaki sposób najlepiej podać tę pierwszą porcję? Czy zwykłą kaszkę mannę z gotowaną wodą podać łyżeczką? W jakiej ilości? Czy tylko jednorazowo czy też należy powtórzyć podanie glutenu? Z góry serdecznie dziękuję za Waszą pomoc :)

2014-01-11 21:55

Sijle mi tez nie mowil ..sama musiałam wyczytac ... Tak mamy i łyzeczke i butelke ..kaszke mozna podac i tak i tak , do butelki wystarczy kupic odpowiedni smoczek i bez probolemu mozna dac w butelce ;)

2014-01-11 16:56

I butelką i łyżeczką. W końcu po odstawieniu od piersi dziecko je MM :) Ciężko podawać je łyżeczką. A, że tak jeszcze zapytam, twój pediatra nie mówił ci o glutenie w diecie dziecka?

2014-01-11 16:35

bardzo Wam dziękuję, już przygotowałam (kaszkę mannę na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu) i podałam jedną łyżeczkę - taką od herbaty - Cureńka zjadła :) mam jeszcze pytanie, czy karmicie swoje pociechy butelką czy po odstawieniu od piersi już tylko łyżeczką? zastanawiam się jak podejść do tematu a koniec karmienia piersią zbliża się nieubłaganie :(

2014-01-11 14:10

Dość pozno zaczynasz z wprowadzeniem glutenu , myy juz w 5 msc mielismy pierwszy kontakt :) Do dzieła !

2014-01-11 13:33

http://lovi.pl/pl/forum/6/909 Tutaj znajdziesz wszystkie informacje. Powiem tylko, że to ostatni dzwonek. W skrócie podajesz 1 łyżeczkę kaszy manny na 100 gram przecieru warzywnego albo owocowego (możesz dodać do mleka też), ekspozycja powinna trwać dwa miesiące. Gluten podajemy codziennie.