Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

pierwsza porcja glutenu

Data utworzenia : 2014-01-11 11:03 | Ostatni komentarz 2016-06-16 20:57

Mahdalene

2519 Odsłony
13 Komentarze

Witam, proszę o radę. Nasza córeczka wkrótce skończy 6 miesięcy. Karmię Ją wyłącznie piersią, nie dopajam. Czytałam jednak, że jeszcze w szóstym miesiącu życia należy dziecku podać pierwszą porcję glutenu, by zminimalizować ryzyko uczulenia na ten popularny alergen. Prosiłabym o radę, w jaki sposób najlepiej podać tę pierwszą porcję? Czy zwykłą kaszkę mannę z gotowaną wodą podać łyżeczką? W jakiej ilości? Czy tylko jednorazowo czy też należy powtórzyć podanie glutenu? Z góry serdecznie dziękuję za Waszą pomoc :)

2016-06-16 20:57

Adamos a ile Twoi synkowie maja juz miesiecy bo nie pamietam wlasnie.

2016-06-12 17:05

Ja glutenowe kaszki zaczęłam dawać tak od 7 mca, może późno, nie wiem, ale miałam jakieś obawy. Teraz daję maluchom chleb z masłem po kromce dziennie, bardzo lubią i nic im nie jest.

2014-01-14 14:48

Mahdalene nie ma potrzeby odstawiać córeczki od piersi, tym bardziej że jeszcze zdążycie z tym glutenem. Ale z wprowadzaniem kolejnych posiłków poczekaj choć z tydzień, i poczekaj jak mała zareaguje na gluten. Jak wszystko będzie dobrze to zaczynajcie swoja przygodę z innymi posiłkami. Powodzenia. Teraz już wiesz że zawsze możesz napisac do nas:)

2014-01-14 13:18

ja karmiłam piersią, ale gluten zaczełam wprowadzać już w 4 miesiącu w postaci kaszki glutenowej na posiłek :) teraz podaje pieczywo, biszkopciki :)

2014-01-12 15:10

Mahdalene pamiętaj, żeby ten gluten podawać codziennie przez dwa miesiące. To jest bardzo ważne, żeby w przyszłości problemów nie było. Oczywiście później nie przerywaj podawania. Przy czym wtedy już gluten będzie podawany w formie pieczywa, czy innych kasz.

2014-01-12 15:08

pediatra nic mi nie mówiła, więc bazuję na tym co wyczytam w sieci i usłyszę od koleżanek - Matek... Nic to, pierwsze koty za płoty, dziś podam drugą porcję i potem jeszcze przez tydzień - dwa a wkrótce zaczniemy wprowadzać nowe smaki :) dziękuję Wam za pomoc :) ps. przejdę się tez do położnej, która nas odwiedzała w ramach wizyt patronażowych, była bardzo pomocna i rzeczowa, więc pewnie i tu posłuży dobrą radą, bo przyznam że troche obawiam się odstawiania Córeńki od piersi, ponieważ obie bardzo to karmienie lubimy :/

2014-01-12 10:56

Gluten u dzieci karmionych piersią powinno podawać się miedzy 4 a 6 miesiącem życia i takie wprowadzanie powinno trwać 2 miesiące, wiec jest to dla ciebie ostatni dzwonek aby to zrobić. Ja podawałam kaszke ze swoim mleczkiem i bardzo dobrze to Jas zniósł. O tym mówiła mi już połozna która nas odwiedzała a potem czytałam na forum. Ale wiem że był już podobny wątek na temat wprowadzania glutenu, przejrzyj forum.

2014-01-11 21:58

Łoo, mnie pediatra mówiła. Chociaż z drugiej strony ja to się o wszystko dopytuje i zawsze idę do niej z listą pytań :) Ale dzięki temu mam zawsze informacje z pierwszej ręki :)