Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Mleko niejedno ma imię

Data utworzenia : 2013-10-01 22:49 | Ostatni komentarz 2016-01-31 20:55

SamantKa

9401 Odsłony
67 Komentarze

Od mamy, modyfikowane, od krowy... Właśnie! Zapomniane mleko prosto od krowy! Czy zdecydowałybyście się na mleko krowie zamiast tego od mamy (przy braku pokarmu) bądź modyfikowanego?

2016-01-31 20:55

Mój szkrab ma 5 miesięcy i gdy skończył 4 zaczęłam mu gotować kaszę manna na mleku 0,5%. Najpierw mleko na pół z wodą a teraz już samo mleko. Oczywiście mm tez podaje synkowi :-)

2016-01-22 15:45

Na pewno lepsze dla malucha byłoby mleko ze sklepu, odtłuszczone. Bo te prosto od krowy jest bardzo tłuste i ciężkie na żołądek. Teraz karmią krowy sianokiszonkami i granulatami, więc to mleko nie jest takie zdrowe jak kiedyś. I nie odważyłabym się dać dziecku takiego mleka gdyby nie ukończyło roku, a nawet dłużej.

2014-06-29 18:13

Wiem i własnie się nie przejmuję, na początku się martwiłam ,ale tyu na forum pani doktor powiedziała mi, że jesli córka dobrze się odzywia tzn je mięso, kasze, wazrywa, owoce i produkty mleczne typu kefir jogurt to nie mam sie czym martwić. Zreszta ostatnio robiłam jej badania krwi i żelazo jest w normie. Nie wiem jak z wapniem, ale staram sie by jadla dużo serów i innych produktów z wapniem.

2014-06-28 18:42

gwiazdka2233 to wcale nie musisz się przejmować, jak dziecko pije zamienniki to nawet lepiej, bo kefiry, jogurty czy maślanki naturalne są znacznie lepiej przyswajalne niż "czyste" mleko.

2014-06-28 13:28

Levusek, my nie mamy tego problemu bo moja corka nie pije mleka, jak skonczyla 10 miesiecy odrzucila pierś i od wtedy nie pije zadnego mleka ani modyfikowanego ani zadnego innego, a probowalam z nadzieja i podawlam przerowne mleka, uwzgledniajac skaze bialkowa, ale sie nie udalo. Z produktow mlecznych corka je jogurty, kefiry, serki homeginizowane , zolte sery i twarozki,czyli wszystko inne niz mleko. Mleka w czystej postaci nie ruszy.

2014-06-28 11:44

gwiazdka2233 byćmoże jest tak jak mówisz. Firmy chcą zarobić, więc promują różne zasady...:) Z jednej strony promowanie do 3-go roku życia jest zasadne, bo dosypywane witaminy do mm pokrywają sporą część niedoborów witamin u dzieci. Mleko krowie nie ma za wiele witamin. Po roku owszem, dziecko ma pewnie bardziej dojrzały układ pokarmowy, jednak patrząc na to, że wszędzie pełno opinii i badań, że te mleko po prostu nie jest dla ludzi, jest źle przyswajane itp, to ja wolę jeść (i moja rodzina) rzeczy "mlekopochodne" sery, jogurty itp, a po same mleko sięgamy niezykle rzadko. Nie wiem ile w tym prawdy, ale ponoć dorośli tracą zdolność trawienia składników zawartych w mleku po okresie wczesnodziecięcym. Głównie chodzi tu o trawienie laktozy, której zdolność trawienia zanika z chwilą zaprzestania karmienia dziecka piersią. Później wiele osób z nich go zwyczajnie nie toleruje, ma biegunki itp. a nawet jak toleruje to przynosi inne rozłożone w czasie skutki... Malucha narazie karmię piersią 10 miesiąc i za wcześnie nie podam mu mleka krowiego, choć jakieś twarożki i jogurciki pomału wprowadzam, żeby wytworzyć mu tolerancje na tego typu pokarmy. U nas w Polsce, jak i w kilku innych krajach jest jeszcze moda na picie mleka, więc i organizm się do tego przystosował ewolucyjnie, a w Chinach np mleka prawie nikt nie pije a jak pije to cierpi z niestrawności, bo organizm nienauczony itp, ale to temat rzeka:) Polecam poczytać bardzo ciekawy artykuł http://wyborcza.pl/1,75400,14377689,Tylko_jedna_trzecia_ludzkosci_pije_mleko.html

2014-06-27 23:33

Beata te mleka są już na rynku od kilku lat.. I dostępne są nie tylko w Biedronce..

2014-06-27 23:13

dziewczyny , zalecenia sie zmienily odnosnie podawania dziecku mleka krowiego, do niedawna mowilo sie ze dopiero po 3 roku mozna wprowadzac mleko krowie, dzis jest zalecane aby dzieciom wpraowadzac niewielki ilosci mleka krowiego juz po 1 roku zycia, nie chodzi tu o zupelna zamiane mleka modyfikowanego na krowie, ale wprowadzanie niektorych posilkow na mleku krowim, np deserów, kaszek, płatków na sniadanie....... to sa najnowsze zalecenia. A wiecie dlaczego do tej pory zalecenie byly do konca 3 roku zycia pic tylko mleko modyfikowane? Po to by firmy produkujace mleko nabily sobie kieszenie naszymi pieniedzmi:) Mi sie wydaje ze mleko krowie nie jest takie złe , co prawda nie dla niemowlaka, ale dla roczniaka napewno takie mleko bedzie odpowiednie.