Dieta (656 Wątki)
Dieta podczas choroby nowotworowej
Data utworzenia : 2018-10-17 11:53 | Ostatni komentarz 2018-10-18 14:01
Konto usunięte
437 Odsłony
7 Komentarze
Jakie są zasady diety w chorobie nowotworowej? Czy są tutaj jakieś obostrzenia?
Sortowanie:
Konto usunięte
2018-10-18 14:01
Agnieszko, dokładnie to przeszło mi przez myśl. Najpierw zobaczyłam reklamę laserowego usuwania włosów w Krakowie a chwilę później prywatnego ginekologa w Warszawie. Troszkę duża rozbieżność.
Konto usunięte
2018-10-18 13:39
M.Zetka to chyba jest jakas osoba od reklam, bo wiecznie wkleja jakieś linki i niby, ze ksiażka fajna, ze grzebień super itp...
Konto usunięte
2018-10-18 09:53
Zetka, nie do końca się zgodzę. Osoba walcząca z nowotworem w zależności od wieku i stanu organizmu oraz innych chorób nie powinna na własną rękę dobierać sobie diety. Wysokokaloryczne posiłki - wszystko zależy od tego z czego się składają. Czy osoba nie ma problemów z sercem i otyłości, cukrzycy, alergii pokarmowych. Czy przypadkiem nie ma nowotwora atakującego układ pokarmowy. Suplementacja witamin - to również może być rozumiane jako połykanie tabletek - dość kontrowersyjne w ostatnich czasach - czy też witaminy pochodzące z dobrej jakości żywności np. mięso cielęce, chuda wołowina, jajka. Jeśli osoba nie może przyjmować pokarmów mięsnych ze względu na alergię, to powinna mieć dokładnie skomponowane przez specjalistę zamienniki o podobnej wartości odżywczej.
Konto usunięte
2018-10-18 09:13
Walka z nowotworem to bardzo duże obciążenie dla organizmu. Dochodzą tutaj kuracje i sposoby leczenia, ktore równiez mogą bardzo obciażać organizm ( takie jak chemioterapia czy radioterapia) Tak wiec dieta powinna być dobrze skomponowana oraz wspomagać organizm w walce: https://www.gwfoksal.pl/dieta-w-chorobie-nowotworowej-644400.html Pomocą może byc tutaj ta ksiązka - znajdują się tutaj zasady dietetyczne oraz wiele jadłospisów. Najważniejsze to wysokokaloryczne posilki suplemntacja witamin i minerałów oraz picie dużej ilości wody dziennie
2018-10-17 21:33
Zależy co to za nowotwór. Powiem ci z własnego doświadczenia że ja miałam nowotwór i żadnej diety nie dostałam. Lekkostrawna bodajże była, ale taka zawsze dają w szpitalu. ;P Najlepiej będzie jak to pytanie skierujesz do lekarza prowadzącego - on o twoim przypadku wie najlepiej więc to z nim powinnaś konsultować swoją dietę lub jej brak.
Konto usunięte
2018-10-17 15:55
Popieram Ele, taką diete musi zalecic lekarz prowadzący chorą osobe.
Konto usunięte