Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Jakie mleko po 1 roku?

Data utworzenia : 2018-09-19 00:32 | Ostatni komentarz 2018-09-22 00:38

JZ23

430 Odsłony
7 Komentarze

Witam! Nie doszukałam się w lupce tego tematu, a bardzo mnie ciekawi jakim mlekiem karmicie swoje pociechy po 1 roku? Piersią? Modyfikowanym? A może piersią a dokarmiacie modyfikowanym? Wg. naukowców jak zwykle zdania są podzielone. W jakim stopniu mleko kobiece zaspokaja potrzeby małego dziecka a w jakim stopniu modyfikowane mleko? Może ktoś natknął się na takie porównanie? Mało mówi się o znaczeniu kobiecego mleka dla dzieci po 12 -ym m-cu, natomiast producenci mlek modyfikowanych prześcigają się w "zaspokajaniu potrzeb" maluchów. Jakie jest Wasze zdanie?

2018-09-22 00:38

Dziubuś, czytałam ten artykuł:) Tak samo jak znalazłam inny z porównaniem mleka matki z mm pod mikroskopem:) Dla mnie osobiście też od mleka matki nie ma nic lepszego, ale w pewnym okresie staje się ono niewystarczające. I tak jak piszesz, mamy wówczas pole do popisu w przygotowywaniu posiłków. Co do składu mm widziałam... Tak samo skład gotowych kaszek na mm - nie zachwyca. Jak czytałam, myślałam, że to jakiś żart. Niestety nie mam tyle mleka, żeby wystarczyło na kaszki, więc kupuję mleczne.

2018-09-20 21:32

My mamy 16 miesięcy i od niedawna karmimy się mieszanie. W dzień córka dostaje mleko modyfikowane a w nocy dalej na cycusiu. Na początku nie tolerowała bebiko, miała brzuszków rewolucję więc pila Bebilon, potem zaryzykowałam podałam jej znowu bebiko i przeszło już bez problemów. W nocy wstaje od 2-4 razy na cycusia, w dzień się nie domaga cyca tylko kubeczka z mlekiem ;) w dzień odstawiłam córkę bo denerwowało mnie to karmienie bardziej, niż sprawiało radość - córka bawiła się cycem, co chwilę przychodziła żeby pociumkac, w domu ciągała mnie za bluzkę, strasznie się wierciła przy karmieniu, zdarzało się że oberwałam od niej przy cycaniu... No i powiedziałam dość. Dzienne karmienia poszły w niepamięć. Dostaje cycusia o 19, potem porcje mm i budzi się o 23;30 i dostaje już cyca.

2018-09-20 09:05

Jz23 Może właśnie reklamy na ciebie tak działają :D mleko matki zawsze jest wystarczajace dla dziecka ;)) Są badania na ten temat ;) Cytuje : ,,Okazało się, że ilość makroskładników i cząstek bioaktywnych w mleku między 11 a 17 miesiącem laktacji jest porównywalna bądź wyższa od tych mierzonych w mleku do roku czasu. Więcej było na przykład białka, laktoferyny, lizozymu oraz IgA. Mniej wapnia, żelaza, cynku, oligosacharydów.,, Więcej info o tym tu : https://mataja.pl/2016/03/czy-mleko-z-czasem-traci-na-wartosci-sklad-mleka-kobiecego-w-drugim-roku-karmienia/ Jz 23 polecam ci się przyjrzeć składow mleka modyfikowane go ;) ja właśnie ze względu na składniki typu olej palmowy , duża ilość cukru , nie zdecyduje się podawać mm drugiemu synkowi . Według mnie jest ono zbędne , przy pierwszym synku nie miałam wyjścia niestety ;) Warto zamiast mm zastanowić się nad zdrowa , zbilansowana dieta dla dziecka ;)) Bogata w warzywa , owoce , produkty zbożowe .

2018-09-19 23:45

Dziubuś, ja też uważam, ze nie ma dla dziecka nic lepszego, ale w pewnym momencie nasze mleko to może być trochę za mało. Syna karmiłam piersią 2 lata +kaszki na mm + standardowo zupki, obiadki, deserki. W przypadku córci zamierzam powtórzyć ten schemat. Jednak co mnie zainteresowało - producenci mm mówią nam o potrzebach dzieci w określonym wieku (tutaj akurat chodzi mi o wiek po 12 -ym m-cu) i o tym, jak ich produkty wspaniale zaspokajają te potrzeby. Szukałam artykułu, który mówiłby w jakim stopniu mleko kobiece te potrzeby zaspakaja, ale nie mogę znaleźć nic na ten temat. Ja wiem, że napędzane jest to przez producentów, bo jak inaczej sprzedać produkt, jeśli nie wzbudzić w kliencie potrzeby. Blog Hafiji znam doskonale i przeszukam go pod tym kątem.

2018-09-19 14:35

Jak masz możliwość to karm piersią to najlepsze, ja kupowałam mm do końca 14 mca do czasu kiedy dziecko budziło się w nocy , potem przeszłam na krowie kupuje mleko piątnica 3,9 procent tłuszczu ekologiczne z tymże ja to mleko wykorzystuje do kaszek i kakao moja samego mleka juz nie pije, podobno mm po roku nie jest już potrzebne dziecku

2018-09-19 14:19

JZ 23 Mleko matki zaspokaja potrzeby dzieci nieważne w jakim wieku się karmi dziecko czy po ukończeniu roku czy po 3 latach ;)) Producenci mleka modyfikowanego nie są w stanie skopiować lub wyprodukować lepsze mleko niż mleko kobiece :) Obecnie jest wiele badań które to potwierdzają :) Najlepsze co możemy podawać swoim dzieciom to własne mleko ;) Polecam ci blog doradcy laktacyjnej Hafija :D Jest tam wiele ciekawych informacji o kp i wiele obalonych mitów :)) Pierwszego synka karmiłam odciaganym mlekiem ponad 8miesiecy , później mm . Drugiego karmię piersią , ma 11 miesięcy . Chce go karmić do ukończenia 2 lat a jeśli się uda to nawet do 3 roku życia :)) Nie mam zamiaru wprowadzać synkowi mleka modyfikowanego ;)

2018-09-19 12:09

Julek budzi się jeszcze w nocy więc dostaje modyfikowane. A na kolacje dostaje kasze manne na mleku od krowy no ale kupnem. Ma 18 mc.