Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Zdrowe jedenie = zdrowy brzuszek

Data utworzenia : 2018-07-17 23:05 | Ostatni komentarz 2018-09-21 21:15

Klaudia7571

1045 Odsłony
23 Komentarze

Mam w domku 3 miesięczne dziecię, dla którego chciałabym wszystko co najlepsze - wiadomo jak każda z nas dla swojego dziecka. Karmie tylko piersią i chciałabym od 4 miesiąca zacząć pokazywać nowe smaki, nie chce zastępować posiłku (mleka) tylko np między posiłkami dać polizać marchewkę czy jabłko. Wszystko mam z domowego ogródka. W większości miejscach czytam że diete powinno się rozszerzac od 6 miesiąca a przy mm od 4. Ale jak jest z zaznajamianiem smaków. Nie chce zastępować mu posiłku :( Co o tym sądzicie?

Konto usunięte

2018-07-18 21:54

Zdanie pediatry jest istotne i właśnie gotowość malucha. Z drugiej strony zadaj sobie pytanie: co chcesz osiągnąć przez tak wczesne rozszerzanie diety?

2018-07-18 20:34

Nie wyobrażam sobie rozszerzać diety u dziecka od 4 miesiąca . Moi synowie urodzili się ze sporą masa i byli glodomorkami, ale widziałam i byłam tego pewna że moje dziecko w wieku 4 miesięcy nie jest gotowe na rozszerzanie diety :) Wytyczne są aby rozszerzać dietę Po 6 miesiącu życia dziecka i jak dla mnie to i tak wcześnie :) Według mnie nic na siłę . Przede wszystkim warto skonsultować wczesne rozszerzanie diety ze swoim pediatra :)

2018-07-18 10:59

Przede wszystkim obserwuj dziecko czy jest już gotowe na nowe smaki.

2018-07-18 10:56

My zaczęliśmy rozszerzać dietę po 5 miesiącu-synek był bardzo ciekawy jedzenia. I rozszerzanie poszło super-wszystko pięknie je-robione przez nas i też sporo rzeczy z ogródka:)Ważna jest gotowość dziecka!!!Oczywiście mleko matki priorytetem cały czas:)

Konto usunięte

2018-07-18 09:20

Klaudio, jesteśmy na tym samym etapie i ja planuje rozszerzanie diety od 6. No może ciut wcześniej. Jeśli chcesz nowe smaki to możesz zaopatrzyć się w smoczek z siatką, wkłada suę do niego kawałki owoców i dziecko ssąc smoczek wyciska sobie smak

2018-07-18 09:00

Obecne wytyczne mówią, że przy mm też rozszerza się po 6 miesiącu. Poznawanie smaków to też rozszerzanie diety.

2018-07-18 00:02

Ja kp i rozszerzałam diete od 4 miesiąca no ale my rozszerzyliśmy na zalecenie lekarza jak bym miała wybór to i tak chyba bym zaczęła od 4 miesiąca. Ja dawałam tylko spróbować do smaku później troche więcej łyżeczkę i obserwacja i tak dalej i tak dalej. Nie miała żadnych bóli brzuszka . Każdy robi jak uważa , jeden powie tak a drugi powie tak każdą matka wie co dobre dla jej dziecka , jeżeli będzie dobrze nie będzie boleć brzuszek to można dalej podawać nowe smaki.