Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Syn chce pić tylko mleko zagęszczone kaszka. Powód do zmartwień???

Data utworzenia : 2018-06-17 07:57 | Ostatni komentarz 2018-08-14 20:10

Anna.Kozlowska

756 Odsłony
15 Komentarze

Witam Mój prawie 8 miesięcy syn od 2 dni nie chce wygole pić mleka . Dopiero jak dodam 3, 4 miarki kaszki wypija. Nie wiem co o tym myśleć, wcześniej jadł 2 porcję mm ok 200 ml i jedna na wieczór porcję mm zagęszczona kaszka, polecenie naszej pediatry. Nadmienię, że małemu wychodzą dwie górne jedynki i je st bardzo marudny ale obiadek zjada i kaszki tez. Nie wiem co mam robić???? Czy próbować dawać samo mm? Czy zagęszczac? I kolejne pytanie: co mogę małemu podawać do jedzienia jeszcze? Owoce warzywa mięso ryby kaszki??

2018-06-17 22:14

Mały ogólnie nie chce jeść za bardzo żadnych obiadów z grudkami,najlepiej wszystko zblendowane. Dopiero od nie dawna małymi krokami zaczyna się przekonywać.

2018-06-17 22:11

Chrupki i pietke od chlebka dostaje ale rogalik z masłem nie próbowałam :) Synek przybiera prawidłowo na wadze ale należy do tych drobnych dzieci. Mały ogólnie to już wielu warzyw i owoców próbował , wszystko dobrze jedne lubi bardziej inne mniej. Cytrusów nie dawałam chyba po 1 r życia??? Jaki jogurt podać obojętnie jaka firma?? W jakiej ilości?

2018-06-17 20:04

Czy to jest powód do zmartwień to zależy ile waży twój maluch. Pamiętaj że kaszka jest dużo bardziej kaloryczna i zapychsjaca niż samo mleko. Jeśli maluszek jest drobny to w sumie możesz tak podawać choć dla mnie osobiście to za dużo tej kaszki. Ale jeśli nasz raczej duże dziecko to obawiam się że szybciutko go "utuczysz" ta kaszka i może być problem. Wszystko co wymieniłas możesz już próbować podawać tylko pojedynczo i powoli. Z tego co pamiętam po 7 miesiącu można dawać jogurt naturalny dobrej jakości i twarożek. Owoce jabłko gruszka śliwki maliny morele banan. Z cytrusami bym się wstrzymała. Obiad fajnie by było by zawierał warzywa z mięsem lub ryba. Możesz też już dawać Płatki ryżowe owsiane jaglane gotowane na wodzie np z dodatkiem owocu lub dodać je do jogurtu

2018-06-17 12:49

Co do tego co mogłabyś mu dawać to fajne są chrupki jaglane lub kukurydziane, takie duże oczywiście, do tego piętka z chlebusia, zawsze ratuje sytuacje, rogalik z masełkiem, pomidorek bez skórki, płatki jaglane ugotowane na wodzie. Trzeba próbować :)

2018-06-17 12:26

No nasz jest trochę starszy bo ma 14 Mc ale mleka samego też nie pije kupujemy bebiko r ono jest zageszczone te pije bez problemu

2018-06-17 12:13

Super dzięki za odpowiedź :) to może i mój się przedstawił ;)

2018-06-17 11:02

Moj syn co prawda ma 5 miesiecy ale prawie od 2 mieisaca zycia pije tylko mleczko zageszczone zageszczaczem. Ale to spowodowane bylo mocnym ulewaniem-tak sie do tego przyzwyczail,ze bez zageszczenia mleczka juz nie wypije:)