Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Ile powinno zjadać 10 miesięczne niemowlę?

Data utworzenia : 2018-03-08 16:27 | Ostatni komentarz 2018-03-25 10:01

aniamamaali

1685 Odsłony
13 Komentarze

Zastanawiam się, czy córka nie je za dużo... Na jeden posiłek zjada chyba dość spore porcje. Ostatnio zjadła jajecznicę z ok 2 jajek i kromkę chleba. Na obiad potrafi zjeść całego klopsa z garścią ziemniaków i łyżką surówki. Na śniadanie zazwyczaj zjada ok. 2 średnie kromki chleba (bez skórek) z twarożkiem i szyneczką... Czy nie podaję jej zbyt dużych porcji? Nasz przeciętny rozkład posiłków wygląda tak: o 6.30 mleko o 10-11 śniadanie między sniadaniem a obiadem jakieś przekąski, owoce lub chrupki o 14/15 obiad pod wieczór koło 17.30-18 jakiś mały jogurcik o 19 kąpiel i po kąpieli mleczko. Po mleku idzie spać i nie budzi się na jedzenie już do rana. Czy prawidłowo rozkładam posiłki? I co ilością jedzenia na jeden posiłek?

2018-03-09 17:02

Uważam że jest ok poza jajecznica z dwóch jajek zwłaszcza jeśli do tego chlebek. Nawet mojemu 3latkowi robię nadal z jednego i też czytałam zw nie powinno się u dzieci przekraczać 3jajej tyg. Pamiętaj też że dużo dzieci w okolicy roku ma bardzo wzmożony apetyt i zapotrzebowanie kaloryczne i potem za kilka miesięcy gwałtownie to spada co najczęściej spędza sen z powiek rodzicom bo myślą ono że dziecko się nie nadają skoro dopiero co zjadal dwa razy tyle. Czytałam gdzieś że to jednak naturalne. Uważam że warto przy dużym apetycie dziecka dobierać zdrowe zbilansowana posiłki zawierające dużo warzyw i owoców nie dokarmiac na siłę kiedy nie zje całej porcji i nie dokładać kiedy ja zje z obawy że się nie najadli ale też nie ogranicza jakoś szczególnie jedzenia

2018-03-09 16:38

To wasze dzieciaczki fajnie spia. Moja wstaje co 2h w nocy na mleczko. Chyba zmieni sie to dopiero jak skoncze ja karmic piersia. :D Odnosnie tych dwoch jajek na jeden posilek to z tym moge sie zgodzic, z tego co wiem rozsadnym jest podawanie dziecku 3 jajek w ciagu tygodnia, ale niektore mamy podaja nawet do 5. Pamietaj o kontrolowaniu wagi maluszka, apetyt ma, ale energie skads brac musi na zabawy i rozwoj. ;)

2018-03-09 14:27

Mój ma 11 skończone i też czasem mi się wydaje że głodny jest zupy czasem to zje tyle co ja haha. Rano pije mleko. Następnie kasze. Jogurt. Obiad. Owoce i na kolacje kasze. I raz w nocy mleko

2018-03-09 11:16

Jeśli je chętnie i ma ochotę, to myślę, że jest ok, tym bardziej, że według mnie Twój jadłospis jest fajnie rozłożony w czasie. Aczkolwiek dwa jajka na jedno śniadanie według mnie dla takiego malucha to za dużo, ale oże ktoś bardziej doświadczony w tej kwestii powie coś innego. Każde dziecko jest inne i potrzebuje czegoś innego, Twója córeczka idzie spać i w nocy już nie wstaje. Mój maluch ma 11 miesięcy, je trochę mniej, wypija więcej mleka i budzi się w nocy 2/3 razy, takze wszystko zależy od dziecka i do każdego trzeba podejść indywidualnie :)

2018-03-09 06:53

Moja 10 miesieczna niunia ciagle za podstawe posilkow ma mleko. Rano dostaje jogurcik (je caly jogolino), w miedzy czasie mleczko. Potem na obiadek dostaje to, co akurat jest dla nas na obiad (wczoraj byla to jarzynowa, zjadla kilka lyzek), potem w miedzy czasie owoce i jakies chrupeczki, mleczko, no i na kolacje albo mus owocowy (na raz zjada pol sloiczka 190g albo caly, w zaleznosci od apetytu) albo kaszke ryzowa (tu tez kaszka z 6 lyzeczek malych). No i mleczko mleczko. Prawie ciagle cos ma w buziaku, ale sa to minimalne porcje. Twoja corcia ma nie lada apetyt, ale czy to aby za duzo nie jestem w stanie okreslic - kazde dziecko jest inne i ma inne zapotrzebowanie energetyczne. Kontroluj wage, konsultuj ja z pediatra czy aby gwaltowanie nie przybiera na wadze. A tak mam wrazenie niech je - na zdrowie. :) ale ja specjalistka nie jestem wiec nie powiem Ci czy to.duzo czy malo. :D posilki rozklasz okej. Z czestotliwoscia posilkow powinna ona wypadac jak u doroslego czlowieka. 5 mniejszych posilkow co 2-3h. :) U Ciebie sa zachowane te odstepy wiec czestotliwosc jest jak najbardziei zachowana.