Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Woda dla niemowląt

Data utworzenia : 2018-03-04 10:54 | Ostatni komentarz 2018-10-29 23:13

Ewelina .PAPROTNA

1925 Odsłony
22 Komentarze

Nie znalazłam tematu w wyszukiwarce dlatego zakładam nowy . Drogie mamy czy podanie wody niemowlakom ma negatywny wpływ? Znam opinie osób, które podają wodę w temperaturze pokojowej czystą niegazowaną zakupioną w sklepie , lub przygotowaną z cukrem. I po maleństwach nie widzę negatywnego wpływu. Termin porodu mam na 23 lipca i chciałabym wiedzieć czy podać dziecku samo mleko , czy można czasem podać troszkę wody do popicia. Są takie osoby , które powiedziały mi że absolutnie woda jest zabroniona i dziecku się podaje wyłącznie mleko . Proszę o opinie szersze grono i będę bardzo wdzięczna .

2018-03-06 22:12

Ja rodzilam w maju i w te upały wakacyjne podawałam jej wodę - nie kupowałam żadnej specjalnej tylko swoją przegotowana. Podawałam gdyz mala sama tego chciała gdyz jak podawałam częściej pierś to krecila na nie nosem, jak podalam wodę to pociagla łyk i było ok a potem w swoim czasie normalnie pierś. Dzieci są różne i tyle. Wody słodzonego czyli tzw glukozy lepiej nie podawać bo po niej bardzo łatwo o zatwardzenia. Po co ma się maluszek męczyć niepotrzebnie

2018-03-04 21:04

Jeśli zdecydujesz się karmić piersią przez pierwsze pół roku nie musisz dopajać maluszka wodą. W pokarmie masz zarówno pokarm sycący jak i ten, który najlepiej gasi pragnienie. Sama urodziłam na początku lipca - także przez wszystkie upały maluszek nie pił nic innego. Jeśli zaczniesz wprowadzać nowe pokarmy, ewentualnie przejdziesz na mleko modyfikowane, zachęcaj malucha aby pił wodę. Woda powinna być podstawowym płynem, który będzie gasić pragnienie. Uważam, że dosładzanie wody nie ma największego sensu. Pamiętaj, że maluch poznaje dopiero smaki dlatego jeśli najpierw pozna smak słodki, będzie trudno mu zaakceptować zwykłą wodę. Swojej córeczce zaczęłam podawać wodę około 5/6 miesiąca gdy zaczęłam rozszerzać dietę. Nie poddawaj się jeśli na początku będzie piła po kilka kropelek, po kilku miesiącach załapie i sama będzie sięgać po kubeczek/butelkę z wodą.

2018-03-04 15:55

A ha uważam że woda jeszcze nikomu nie zaszkodziła pod warunkiem że bez dodatków. Jeśli karmi się piersią na żądanie to nie potrzeba przepajac bo to zarówno jedzenie jak i picie. Przy karmieniu mm jeszcze całkiem niedawno zalecane dopsjsnue woda. Obecnie uznali że nie ma takiej potrzeby ale na chłopski rozum mm karmi się co, 3potem co 4 godz no umówmy się że między czasie dziecku może chcieć się zwyczajnie pić zwłaszcza jak jest gorąco. A mm nie zalecają karmić częściej a już napewno nie na żądanie. Ja ksrmilsm mm i proponowałem synkowi Wodę ale nie chciał za bardzo czasem lyczka. Nie przejmowałsm się póki nie było tropikalnych upałów ale ba szczęście wtedy częściej się skusi na wodę ale tak naprawdę zaczął pić gdy rozszerzyliśmy dietę po 4miesiacu. Natomiast absolutnie nie podawała bym wody z cukrem! Ale to moje zdanie

2018-03-04 13:40

Dopajanie nie jest potrzebne a zwłaszcza jak będziesz karmić piersią bo na początku leci mleko takie właśnie wodniste i jeśli dziecku chce się tylko pić a nie jest głodne to jest to najlepsze rozwiązanie. Ja mojemu maluchowi zaczęłam dopiero podawać wodę gdy zaczęłam mu po 5 miesiącu rozszerzać dietę i do dzisiaj dostaje przygotowaną wodę z kranu w temperaturze pokojowej. O dodawaniu cukru do wody to bym nawet nie pomyślała bo według mnie jest to niepotrzebne a nawet może zaszkodzić przy późniejszej nauce zdrowego picia wody.

2018-03-04 12:37

Według who przepajanie to rozszerzanie diety więc nie powinno się tego robic. Karmie mm i nie przepajam. Dziecko nie ma kłopotów z wypróżnianiem. Jeśli jednak zdecydujesz się na podawanie czegoś innego prócz mleka, to chyba bezpieczniejsza będzie przegotowana woda :).

2018-03-04 11:14

Dawaj tylko mleko, dopajanie nie jest konieczne, chyba że dziecko ma zaparcia ale w tym przypadku ja bym podawała probiotyk do mleka to poprawi pracę jelit, jak będą upały to można spróbować dać wodę ale bez cukru, po co dosladzac, są do kupienia wody dla niemowlat które nie wymagają gotowania przez kilka dni od otwarcia, druga sprawa dziecko może nie chciec pić wody, bo jest bez smaku ale ja bym i tak nie dosladzala, ja w upały dawałam mleko mniejsze porcje a częściej albo można dać więcej wody a mniej mm a jak karmisz piersią to wogole nie trzeba dopająć bo mleko matki jest samo w sobie wodniste