Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Ostra reakcja alergiczna

Data utworzenia : 2018-02-24 19:06 | Ostatni komentarz 2018-03-12 22:28

nurete

3790 Odsłony
24 Komentarze

Dziewczyny, jestem przerażona. Dałam dziecku dziś jajecznicę na parze na śniadanie. Po zjedzeniu odrobiny zrobił się czerwony na twarzy i zaczął marudzić. Myślałam, że się napina bo boli go brzuch, ale nie zdążyłam go wypiąć z krzesełka, a dostał na całym ciele takiej wysypki jakby wpadł w pokrzywy, wyglądało to strasznie, pęcherze wokół oczu. Mąż zaczął go myć z tej jajecznicy, a ja dzwoniłam na pogotowie. Na szczęście nie dusił się. Po około pół godziny samo zniknęło, została mu lekka wysypka, dostał tylko fenistil w kroplach. Obiadu już mu nie dałam. Jutro chyba też nic nie dam. Ugotowałam bulion, żeby zrobić na nim zupę brokułową, ale jest z selerem i boję się, że sytuacja się powtórzy. Najchętniej wróciłbym do samego karmienia piersią. Całe popołudnie sprawdzam, czy mu alergia nie wróciła. Nie mogę się uspokoić. Ładnie już je kilka warzyw i owoców, ale Teraz chyba dostanę zawału, jak będę miała mu coś podać. Czy któraś z was przeżyła coś takiego?

2018-02-25 20:18

Planowałam najpierw dać samo żółtki, ale tyle się naczytałam, że nie warto, że w końcu zrezygnowałam. Jaja były ekologiczne że sprawdzonej firmy, więc to nie tego wina. Niestety nic z tym nie zrobię już :( Dziś została tylko drobna pokrzywka i zaczerwienienie i niestety bóle brzuszka. Dziś cały dzień na piersi, bo nie chciał kleiku ryżowego i jutro też, bo pewnie to jajko podrażniło też jelita :(

2018-02-25 19:47

Mama gratki na wykonanie testów alergicznych jest zdecydowanie za wczesnie. Narazie trzeba wykluczyć jajko z diety. Szkoda, że nie było podane osobno białko i żółtko, bo może maluch nie jest uczulony na całe jajko, przewaznie to bialko uczula.

Konto usunięte

2018-02-25 15:49

Nie wiem ile to może miec wspolnego z taką reakcją alergiczną, ale moze chodzi tez o jakosc jajek? Wiecie jak to teraz jest z jajkami i kurkami, ktore są futrowane jakimis specyfikami, a na pewno nie jest to bez znaczenia dla ludzkiego organizmu, tym bardziej dla dziecka.

Konto usunięte

2018-02-25 12:49

nurete najlepiej jak póki co wykluczysz z diety jajka, a po konsultacji z pediatrą i alergologiem wykonacie testy. Może być tak, że maluszek jest uczulony tylko na część jajka, niekoniecznie na całe.

2018-02-25 02:26

nurete może synek jest uczulony ba białko lub żółtko, mój synek po wypraniu jego ciuszkow w plynie do płukania tak mial raczki, nóżki, buzka i tak jak u Ciebie jakby wpadł w pokrzywe i stało sie to w nocy , cala noc budzil sie synek i drapal odrazu rano poszlam do pediatry i okazalo sie ze to jest uczulenie i dostal wapno oraz zeby smarować fenistilem i podawać fenistil w kroplach i rowniez przeszło na drugi dzien.a kiedys synek jadl ryz preperowany kolorowy bo nic innego nue jadł pierwszy raz i dostal takij samej wysypki, wiec juz wiedzialam co podac i rowniez po 2dniach przeszło i wiem czego nie podawac a przynajmjej na chwile a jak podawac po troszkę a on zjadal cale opanowanie tak mu to smakowało;-)

2018-02-24 20:28

Białko było dobrze ścięte - sprawdzałam w internecie jak zrobić taką jajecznicę i tam też zwracali na to uwagę. Synek ma 6.5 miesiąca. Karmię piersią, nie zauważyłam żadnych problemów, ale nie jem dużo jajek. Kiedyś dostał wysypki, myślałam, że to od wody, bo jakoś mi przez parę dni śmierdziała chlorem, ale może to też jakaś reakcja alergiczna była, tylko nie pamiętam, czy jadłam wtedy jajka.

2018-02-24 19:58

Nurete, strasznie Ci współczuję takiej sytuacji. Cale szczęście , ze wszystko dobrze sie skonczylo. Na pewno musicie się wystrzegać jajek, Ty również jeśli karmisz piersią. Przynajmniej kilka dni nie podawaj zadnych nowosci, dopoki organizm sie nie oczysci z alergenow. A wcześniej maluch nie miał żadnych reakcji alergicznych jak Ty jadłaś jajka? A w jakim wieku jest dziecko? Trzymam kciuki, żeby wszytko było już dobrze!

2018-02-24 19:54

Czy bialko jajka bylo dokladnie sciete - to bardzo wazne dla tak malego brzuszka (gotuj ok. 10 min. do pelnego sciecia). Dodawalas cos poza jajkiem, t.j. maslo, szczypiorek? Teraz weszly nowe normy, ze jajo kurze w calosci mozna podawac po 6 msc. zycia malucha, ale moze Twoje malenstwo jeszcze nie jest w stanie tolerowac bialka? Moze warto sprobowac najpierw zrobic jajecznice z samego zoltka. Warto tez skonsultowac sie z pediatra, zbadac czy dziecko ma alergie na bialko, zlotko czy cale jajo.