Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Ostra reakcja alergiczna

Data utworzenia : 2018-02-24 19:06 | Ostatni komentarz 2018-03-12 22:28

nurete

3789 Odsłony
24 Komentarze

Dziewczyny, jestem przerażona. Dałam dziecku dziś jajecznicę na parze na śniadanie. Po zjedzeniu odrobiny zrobił się czerwony na twarzy i zaczął marudzić. Myślałam, że się napina bo boli go brzuch, ale nie zdążyłam go wypiąć z krzesełka, a dostał na całym ciele takiej wysypki jakby wpadł w pokrzywy, wyglądało to strasznie, pęcherze wokół oczu. Mąż zaczął go myć z tej jajecznicy, a ja dzwoniłam na pogotowie. Na szczęście nie dusił się. Po około pół godziny samo zniknęło, została mu lekka wysypka, dostał tylko fenistil w kroplach. Obiadu już mu nie dałam. Jutro chyba też nic nie dam. Ugotowałam bulion, żeby zrobić na nim zupę brokułową, ale jest z selerem i boję się, że sytuacja się powtórzy. Najchętniej wróciłbym do samego karmienia piersią. Całe popołudnie sprawdzam, czy mu alergia nie wróciła. Nie mogę się uspokoić. Ładnie już je kilka warzyw i owoców, ale Teraz chyba dostanę zawału, jak będę miała mu coś podać. Czy któraś z was przeżyła coś takiego?

2018-03-12 22:28

W tym tygodniu mamy wizytę u alergologa, ciekawa jestem czy zleci jakieś testy np. z krwi, bo póki co trochę zwolniłam z rozszerzaniem diety. Dostaje nowe warzywa i owoce, ale omijam póki co te silnie alergizujące. A i tak chyba ma uczulenie na marchew. Dwa razy jadł i dwa razy miał wysypkę po kilku godzinach.

2018-03-12 19:38

U nas starszy synek wysypka po jajkami miał do około 1,5 roku dlatego podawałam stopniowo. Obecnie nie ma już wysypki :) Współczuję co przeszłas. Tez bym była przerażona .

2018-03-02 11:32

Alicja tak, u nas tak, Córa jajka od mojego dziadka wcina i nic się nie dzieje, a z kupnymi różnie bywa... Teraz jest starsza to te reakcje też nie są takie silne no i bardzo rzadko się zdarzają, a jak była malutka to wystarczyło, że ja zjadłam, nie musiała ona sama...

2018-03-02 11:28

Magros, u Was to może bardziej reakcja na jakiś syf, który jest podawany kurom, a nie konkretnie na jaja?

2018-03-02 10:29

Nurete, ja też, zwłaszcza, że ostatnio o dwójce dzieciaczków było słychać. Przeszliśmy pneumokoki i nam wrażeń wystarczy. Jeśli nie ma żadnych obciążeń co do alergii to może to po prostu minie. Z tymi jajkami teraz to też różnie bywa, u nas na jedne uczulenie było, na inne nie, więc to też daje do myślenia.

2018-03-02 10:11

nurete objawy wskazują na typową reakcję alergiczna, teraz nie zaleca się rozdzielania na żółtko i białko i ja zrobiłam 1 jajecznicę dokładnie tak samo tyle że na suchej patelni wszystko na raz. Najprawdopodobniej u Was to alergia na któryś składnik jaja. I nie musowo białko, równie dobrze może być to żółtko. Za jakiś czas (raczej dłuższy) możecie zrobić prowokację i wtedy podać osobno np do zupki jakis kawalątek ugotowanego na twardo żółtka, później po kilku dniach białka i obserwować, niestety prowokazcja to jedyny sposób by dowiedzieć się czy to był alergen. Ale ja bym się jeszcze z tym wstrzymała i czekała aż maluszek popróbuje trochę warzyw, owoców, nie ma pośpiechu. Co do obciążeń alergiami niestety jak rodzice maja to wzrasta to ryzyko u dziecka ale obecnie tyle jest alergii nabywanych z wiekiem, że to już w zasadzie cięzko ocenić tak do końca. I nigdy nie mamy pewności że nigdy mieć jej nie będziemy niestety. Tak jak dziewczyny sugerują jak już bedziecie orbic taką prowokację to dobrze z jajami ze sprawdzonego żródła. To by bylo najlepsze i najbezpieczniejsze. I później jeśli okaże się że jest alergia na białka pamiętaj, by przed szczepieniem na mmr skonsultowac się z kilkoma pediatrami, niektórzy nie chcą szczepić tą szczepionka dziecka z alergią, niektórzy to wiadomo wszystko dadzą każdemu, ale jednak tutaj nalęży być ostroznym i dobrze przemysleć sprawę, bo jednak jak organizm reaguje na coś z żólądka w taki sposób to wstrzyknięcie nawet śladowych ilości do krwioobiegu może nie być bezpieczne. A peności nikt nie da z lekarzy. Tak więc jeszcze tylko takie wtrącenie, wiem że do tego szczepienia macie duuzo czasu ale warto wiedzieć i się zorientowac ewentualnie w temacie :)

Konto usunięte

2018-03-02 08:40

nurete może jak ochłoniecie, sytuacja się ustabilizuje to za pewien czas spróbujesz jedna część jajka, ale jak możliwość to "swojskiego"?

2018-03-01 21:37

Magros, a ja myślałam, że u mnie w przychodni zdzierają kasę na szczepionkach. Meningokoki strasznie drogo wychodzą jak się szczepi na B i C, ale chyba żadnej innej infekcji tak się nie boję. Mama Gratki, ani w mojej rodzinie, ani męża nie ma żadnych alergii. Mój synek jest pierwszy.