Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Kiedy dziecko samodzielnie je

Data utworzenia : 2018-02-19 22:44 | Ostatni komentarz 2018-02-28 15:04

Paty.55

1015 Odsłony
9 Komentarze

Kiedy dziecko zaczyna samodzielnie jeść sztuccami chodzi mi o lyzeczke? Jak długo trwa nauka? moja ma narazie 11 mcy i jej podaję jedzenie sama łyżeczką , jakie macie doświadczenia w tym temacie?

2018-02-28 15:04

U nas to różnie, czasem, jak mam chwilę, zeby sprzątać cał salon to sam sobie je, ale dopiero jak zje kilka łyżeczek podanych przeze mnie. Jak gotujęsama, to mięsko w większych kawałkach dostaje do rączki, śniadanko je samodzielnie, ile zje to zje, ale niezawsze mam cierpliwość, aby syn sam memłął łyżką w misce:p Chociaż przyznam, że od kilku dni podaję mu łyżeczkę, czy widelczyk i mmo, że więcej w tym zabawy niż jedzenia, to wczoraj wreszcie nakłądał jedzenie na łyżeczkę...odwrotną stroną :D

2018-02-26 15:19

W okolicach roczku właśnie to odpowiedni moment, na samodzielne próby jedzenia. Na początku jak córka się uczyła, to miałam drugą porcję i potem wiadomo dokarmiałam ją, bo te próby to więcej strat niż jedzenia. Najpierw łyżeczka, potem widelczyk. No i najlepiej zacząć od jedzenia typu gęstsza kaszka, ziemniaki itd, zupa krem jakaś gęściejsza. A jak wiadomo ćwiczenie czyni mistrza :) Na pewno trzeba uzbroić się w cierpliwość, szmatkę i mopa :)

2018-02-20 20:48

Ja zaczęłam od widelca i stałych rzeczy i też po roku. Ale ja jestem chorobkiwa pedantks i nie byłam w stanie znieść bałaganu z jedzenia. Widelec załapał szybko może z tydz mu zajęło oczywiście nadziewane. Łyżkę dałam na początku tylko do gęstej kaszki gdzieś około 14-15miesiaca. Resztę dopiero po półtora roku. Z łyżka było trudniej i trwało dłużej ale nauczył się. Wydaje mi się że wszystko zależy też od dziecka i podejścia rodzica. Starsze dziecko ma zwykle bardziej skoordynowane ruchy i jest mniej bałaganu

2018-02-20 20:40

Powinnaś już dawać łyżeczkę do rączki , gęstą kaszkę czy obiadek ... rączki się przy tym nieźle ćwiczą i umiejętność samodzielnego jedzenia również :) Oczywiście nie licz na sterylność ..będziesz miała co sprzątać ..jeśli zobaczysz , ze dziecko bawi się jedzonkiem to koniecznie interweniuj i nie pozwalaj na to ponieważ od początku trzeba pokazwać maluchowi ze jedzenie to nie zabawa :)

2018-02-20 17:44

Ja od początku dawałam synkowi łyżeczkę, jak widziałam że bardzo mu nie idzie i miał coś niezbyt gęstego i przelewało mu się to pomagałam drugą ale woją zawsze miał w ręce, tym sposobem jogurty i gęsciejsze potrawy łyżeczką sam jadł prawie bez brudzenia około 2miesiącach po rozpoczęciu rozszerzania diety. Pod brodą nieprzemakalny śliniak, na nogach poskładana tetra jakby się polało, podwinięte rękawy i poza makaronem z buraczanym pesto albo kremem z marchwii nie mielismy problemu z mega brudem ;) No i stawiałam go podczas brudniejszych posiłków z dala od zabawek itp, nie mamy dywanów, więc to był plus co skapało to wytarłam ;) Widelec to zależy czy jedzenie jest uciekające w stylu np fasolka szparagowa czy coś co bez problemu można było nadziewać bez szukania po talerzu, ale też dość szybko ogarnął ;) Po prostu Paty daj jej łyżeczkę i niech ćwiczy, wiem że początkowo ręce "swędzą" by obetrzeć, podać, pomóc ale jak zostawisz ją samą sobie przez kilka posiłków to na pewno w tym wieku migiem opanuje niemalże bezbłedne wcinanie gęsciejszych potraw :) A nigdy sama nie domagała się aby jej zostawić łyżeczkę? Choć ten wiek to już dzieci są dość cfane i wiedzą , ze jak ktos karmi to wygodniej hehe ale jesli jeszcze się to u Was nie zaczęło to dobrze daj i obserwuj :) No i prawda co napisała nurete dopóki sami karmimy to dziecko się nie nauczy, bo zwyczajnie nie ma jak ;) A długość takiej nauki to chyba kwestia samozaparcia i niepomagania. Im mniej pomocy z naszej strony (co tak na prawdę nie jest pomoca tylko przeszkodą w nauce) tym dziecko szybciej musi i opanuje nowe umiejętności. Ten wiek ma to do siebie że koordynacja jest już na prawdę fajna więc na pewno długo Wam to nie zajmie :)))

2018-02-20 14:14

No właśnie dlatego dziś przyszedł sliniak :) niedługo obiad wiec zobaczymy jak podziała :)

Konto usunięte

2018-02-20 14:03

Paulina, widziałam to zdjęcie gdzie bardziej się kanapa najadła i dywan niż Julek :D

2018-02-20 13:34

Julek za tydzień skończy 11 czasem daje mu jeść samemu ale jest to czas przed kąpiela bo wszystko jest upackane.. Dziś mamy mega śliniak więc obiad też sam dostanie nie wiem ile sam zje ile podłoga ale warto dziecko uczyć w tym wieku