Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Słoiczki po 7 miesiącu wcześniej?

Data utworzenia : 2018-02-18 11:47 | Ostatni komentarz 2018-03-05 12:58

Kinga666

1462 Odsłony
18 Komentarze

Hej dziewczyny Obecnie Natan ma 6,5 miesiąca. Od miesiąca rozszerzamy dietę. Problem w tym, że ze względu na brak własnych warzyw ratujemy się narazie słoiczkami. I tu zaczynają się schody. Dietę rozszerzamy książkowo. Niestety słoiczków po 6 miesiącu z warzywami bez mięsa jest niewiele. Wczoraj w Rossmannie znalazłam tylko te po 7 miesiącu. Wzięłam dwa ale nie wiem czy mogę mu je podać czy jednak się wstrzymać? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Szukam od wczoraj ale nawet różnicy między słoiczkami po 6 i po 7 miesiącu nie ma opisanej. Może Wy mi pomożecie? :-)

2018-03-05 12:58

tallan to prawda, masz rację. Przez pierwsze 6 miesięcy dziecko powinno pić mleko, najlepiej jeśli jest to wyłącznie mleko matki. Jednak przygodę z rozszerzeniem diety należy rozpocząć nie później niż przed 26 tyg. - Tak naprawdę to chodzi tu o próby podawania łyżeczki dziennie np. marchewki - aby pokazać dziecku nowe smaki. Tym samym dalej podawać takie same porcje mleka. W żadnym wypadku ich nie zmniejszać. Jeśli jednak są kobiety, które karmią od samego początku mm nowe zalecenia w schemacie żywienia mówią o tym, że najwcześniej można zacząć rozszerzać po 17 tyg. ( między 17 a 26 tyg. ) Także tutaj decyzja zależy od rodziców, kiedy zaczął tą przygodę. Mimo wszytko, jeśli mamy taką możliwość zachęcam, aby jak najdłużej karmić piersią, zwłaszcza te pierwsze 6 miesięcy. Nie ma nic lepszego dla maluszków niż nasz pokarm. Kobiety, które z różnych przyczyn nie mogą karmić swoim mlekiem - nie martwcie się ! Na mm dziecko też się pięknie i zdrowo rozwija, a najważniejsza jest Wasza miłość do nich ;)

2018-03-04 23:41

A nie zmieniły się niedawno zalecenia, że niezależnie od tego czy kp czy mm to mleko ma być podstawą do 6 miesiąca i w obu przypadkach dopiero po pół roku się rozszerza dietę?

2018-03-04 21:59

Kinga666 - jeśli dopiero zaczynasz rozszerzanie diety u swego malucha powinnaś zacząć od słoiczków tych po 4 miesiącu. Mimo, że Twój synek ma już 6,5 miesiąca. Oznaczenia na słoikach są ze wskazaniem wiekowym, ale przy założeniu, że rozszerzanie diety zaczynamy od 4 miesiąca ( przy karmieniu mm, można zacząć rozszerzać po 17 tyg. ) Jeśli dopiero po 6 miesiącu zaczynasz przygodę ze słoiczkami, najlepiej żebyś kupiła kilka słoiczków z pojedynczymi i podstawowymi smakami: marchew, dynia, marchew-jabłko i później delikatnie rozszerzała te smaki aż dojdziesz do tych słoiczków po 6 miesiącu ( gdzie skład jest o wiele bogatszy ) ;) Z moją córeczką miałam to samo. Karmiłam piersią, więc dopiero przy 6 miesiącu zaczęłam rozszerzać dietę. Dlatego teraz mała ma 8 miesięcy, a dopiero zaczyna jeść słoiczki dla dzieci po 6 miesiącu. Powodzenia przy rozszerzaniu diety ;) Pamiętaj, obserwuj malucha po każdym nowym produkcie/smaku .

2018-02-25 12:54

Daj parę łyżeczek przez parę dni i jeśli małej nic nie będzie to pewnie ze możesz dawać :)

2018-02-19 19:47

Spokojnie można taki słoiczek podać dziecku. Na targu nie ma u Ciebie zaufane osoby z własnymi warzywami? Oczywiście słoików nie neguje bo sama będę podawać i są jak najbardziej zaufane :)

2018-02-19 17:38

Moje dziecko ma 7 miesięcy i je dokładnie to co wszyscy tylko blendowane. Zupy z dużą ilością warzyw, czy z ryżem, ziemniakami czy makaronem i zawsze chętne zajada jak i obiady. A co do biszkopta można ale nie za często ;) Pozdrawiam

2018-02-19 15:20

mój jadł biszkopty w mleku

2018-02-19 15:00

Te słoiczki w większości różnią się konsystencją. Sprawdzaj skład przede wszystkim, a tak myślę, że możesz spróbować z tymi po 7 miesiącu. Biszkopta nie dałabym zarówno do rączki, jak i tak wcześnie. Dość późno córce tego typu rzeczy dawałam. A ten słoiczek dostała jeszcze później, chociaż niby po 4 miesiącu. Jeśli chodzi o cebulę, to jak gotowałam zupkę kawałek dodawałam, tak dla smaku, ale przed blendowaniem wyjmowałam.