Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Szybsze rozszerzanie diety?

Data utworzenia : 2018-01-14 08:37 | Ostatni komentarz 2018-09-21 21:15

Kinga666

2064 Odsłony
34 Komentarze

Hej :-) Mam pewien duży dylemat. Otóż Natan ma dziś 5 miesięcy i 10 dni. Czyli w sumie można powiedzieć że już 5,5 miesiąca :-) Bardzo chciałam poczekać z rozszerzaniem diety do 6 miesiąca ale teraz zastanawiam się czy nie zabrać się za to w najbliższym czasie. Powód? Natan pije 250ml mleka i się nim nie najada. Często kiedy kończy pić mleko i zabieram mu butelkę (wysysa z niej już powietrze) wybicha płaczem. Sama po nim widzę, że mleko dla niego to jak dla mnie sok... zapełnia mu brzuch ale w pełni nie wystarcza. Myślicie że to już ten czas?

2018-01-14 09:50

A przecież tak.zawsze popierałaś rozszerzanie diety po 6 miesiącu; ). Córci brakowało niecałe 2 tygodnie do 6 miesięcy, jak zaczęlismy rozszerzać dietę, u synka zresztą robiliśmy podobnie. Rozszerzając dietę u synka zaczęłam od marchewki, po której mu wyszła jakaś wysypka, wiec czekałam jakoś ok tygodnia aż stan skóry wróci do normy i dopiero wtedy robiliśmy drugie podejście, więc praktycznie wyszło to na 6 miesięcy. Pamiętaj, że takie sytuacje tez mogą się zdarzyć, d odatkowo wiadomo, że na początku dziecko je wręcz mikroskopijne ilości, w iec jeszcze trochę czasu minie, aż dojdzie do porcji, którymi się będzie najadał, tym.bardziej że warzywa są generalnie mniej kaloryczne niż mleko, taki prawdziwy syty posiłek to będzie jak juz dodasz mu miesko, oliwę czy jakąś kaszę. Więc jeśli faktycznie uważasz, z e synek juz dojrzał do rozszerzania diety, to nie musisz czekać moim zdaniem dokładnie do dnia aż skończy te 6 miesięcy, choc jeszcze kilka dni możesz odczekać, z eby faktycznie skończył te 5.5 miesiąca. Tak jak piszę Magnolijam, daj coś na próbę i patrz na reakcję.

2018-01-14 09:00

Kinga myślę że ty znasz swoje dziecko najlepiej i sama wiesz czy jest już gotowy czy nie. Myślę że nie musisz z kalendarzem w ręce czekać do konca 6 miesiąca. Możesz spróbować coś podać w najbliższym czasie i obserwować czy z brzuszkiem wszystko ok. Jak będzie miał problemu to jeszcze poczekaj a jak będzie ok, no to rozszezaj dalej... Ja zaczęłam rozszerzać młodemu tydzień przed skonczeniem 6 miesiąca.... Ale decyzja należy do Ciebie...