Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Szybsze rozszerzanie diety?

Data utworzenia : 2018-01-14 08:37 | Ostatni komentarz 2018-09-21 21:15

Kinga666

2065 Odsłony
34 Komentarze

Hej :-) Mam pewien duży dylemat. Otóż Natan ma dziś 5 miesięcy i 10 dni. Czyli w sumie można powiedzieć że już 5,5 miesiąca :-) Bardzo chciałam poczekać z rozszerzaniem diety do 6 miesiąca ale teraz zastanawiam się czy nie zabrać się za to w najbliższym czasie. Powód? Natan pije 250ml mleka i się nim nie najada. Często kiedy kończy pić mleko i zabieram mu butelkę (wysysa z niej już powietrze) wybicha płaczem. Sama po nim widzę, że mleko dla niego to jak dla mnie sok... zapełnia mu brzuch ale w pełni nie wystarcza. Myślicie że to już ten czas?

2018-09-21 21:15

U nas rozszerzanie diety kiepsko szło na poczatku bo czego nie spróbowaliśmy to biegunki :( szczęście że jest ten tasectan http://tasectan.pl/ to mogłam pomóc małemu co by się tak nie męczył. Ale na prawdę trzeba uważać i bardzo powolutku wprowadzać nowości

2018-08-16 09:27

agn dokładnie tak samo pomyślałam. 3 miesiące i rozszerzanie diety? I to jeszcze od brzoskwini, dla mnie niewyobrażalne. I powiem szczerze nie wiem jak wtedy można ocenić gotowość dziecka. owszem to my decydujemy i warto to robić z głową. A osobiście z czystej wygody nawet nie rozszerzałabym diety zbyt wcześnie. przecież podawanie samego mleka jest nawet wygodniejsze. Jak ktoś bardzo się upiera i rozszerza w 4 czy 5 miesiąc, czy też są do tego wskazania ok. Ale 3 miesiące? Ja na pewno poczekam do ukończenia 6 miesiąca.

Konto usunięte

2018-08-06 06:36

Nie ma sensu rozszerzać diety za wcześnie ponieważ i tak nic to nie da. Oczywiście jeśli to jest tydzień albo dwa różnicy to ok ale po 3 miesiącu w żadnym wypadku

2018-08-05 09:22

Mi ciężko jest sobie wyobrazić nawet takiego okruszka jedzacego coś innego tak czysto technicznie ;) To fakt my decydujemy, ale patrząc na gotowość dziecka pod kilkoma różnymi względami i wątpię by jakiekolwiek dzieciątko wykazywało te cechy przed chocby rozpoczeciem5msc, no ale każdy z nas ma swój rozum i obserwuje :) Ja nawet teraz nie wyobrażam sobie dawać młodemu czegoś innego a ma skończone 4msc. Podciaga się już co prawda do siadu, niekiedy z podciagania usiądzie ale nie umialby siedzieć przy jedzeniu, wyciąga rączki do wszystkiego jak to dziecko ;) do buzi też wszystko wklada ale tak poznaje świat, chwyt tak jak dziubus pisze już nawet pomijając szczypcowy który jest już bardziej precyzyjnym, to wygląda jeszcze nie do końca tak jak powinien przy jedzeniu. Myślę że na chwile.obecna sam też nie trafiłby łyżeczką do buzi więc no dla mnie nawet te 4msc+ to zdecydowanie zbyt wcześnie;) Musimy brać też pod uwagę dojrzałość układu pokarmowego. Tego nie widzimy a jednak dobrze aby wszystko dojrzało do tego by łatwiej udalo sie trawic nowe pokarmy co nie jest łatwym zadaniem nawet dla półrocznego maleństwa.

2018-08-05 08:00

Zresztą nawet wg starych wytycznych, gdzie rozszerza lo się wcześniej dietę, tez było ograniczenie, że nie wcześniej niż po 17 tygodniu czyli ok 4 miesiącu.

2018-08-04 23:46

Dokładnie . Dla mnie 3 miesiące to jest zdecydowanie za szybko . Przede wszystkim dlatego ze dziecko jest bardzo małe , nie siedzi , nie bierze pokarmu lub nie chwyta czegoś w dwa palce...

2018-08-04 20:59

Ja zaczęłam w 6 miesiącu życia ale było to bardziej poznawanie smaków bo zjadał dosłownie łyżeczkę zaczęliśmy wcześniej bo dziecko wykazywało chęć wyciągało rączki i interesowało się tym co jemy. Jestem zwolenniczką karmienia piersią ale też uważam, że warto podążać za dzieckiem. Jedno będzie gotowe przed 6 miesiącem, a inne może i po 6 nie być.

2018-08-04 20:34

Żanetka, 3 miesiące to.zdecydowanie za wcześnie na rozszerzanie diety. Układ pokarmowy takiego malucha nie jest gotowy na takie rewolucję. Nawet nie wyobrażam, jak takiemu maleństwu można podać jakiś stały pokarm.