Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Śniadanie dla 1,5 rocznego malucha

Data utworzenia : 2018-01-02 20:24 | Ostatni komentarz 2018-01-29 12:30

Witarz

1240 Odsłony
12 Komentarze

Mam problem i troszkę szukam inspiracji, może pomożecie. Mój mąż jest momentami bardzo zdrowo odzywiajacym się człowiekiem (czyli nie przeszkadzają mu chipsy do piwa, ale kiełbasy nie ruszy, bo jest ponoć rakotwórcza, a na śniadanie do pracy spokojnie weźmie gotowany ryż bez żadnych dodatków i będzie mu smakował). I teraz mam drobny problem, bo mężowi nie podoba się menu śniadaniowe naszego dziecka. A ja, szczerze mówiąc, nie mam już pomysłów. Mała jest typowym miesozerca, po mamie. Chętnie zje jajko lub kabanoski, nie pogardzi też warzywami. Ale nie smakuje jej ani kaszka zbożowe z owocami, ani owsianke. Nie mam o to do niej pretensji- sama też nie znoszę takich potraw i czystą hipokryzją jest fakt, że próbuje ją tym karmić. Ale mąż nie jest zachwycony jak daje jej kiełbasę (bo zwiększa ryzyko zachorowań na raka), warzywa zimą tez nie są najlepszej jakości (bo sprowadzane i nafaszetowane nie wiadomo czym), pasztety i paprykaże (przecież to wysoko przetworzone). Wiec co ja mam jej dać na śniadanie? Mąż nie bardzo manpomysly, a na moje kreci nosem. Probowalam zapikac ryz z owocami- ble!, dac jogurt z platkami (sam cukier- ble). Ok, jajko jest spoko, ale nie 7 razy w tygodniu... i poważnie - nie wiem sama. Mam trochę własnych przetworów i owoców mrożonych, ale nie bardzo się nadają na śniadania (raczej do obiadow). Pytałam nawet kolezanki pracujacej w żłobku, ale oni tam dają takie zwykłe przetworzone rzeczy jakie ja jadam. Macie jakiś pomysł? Co dajecie swoim maluszkom na sniadania?

2018-01-02 21:30

Teraz jeszcze mi się przypomniało, z e możesz sama upiec pasztet, albo mięsny albo warzywny. Ja kiedyś robilam z dyni i soczewicy i mi bardzo smakował :). Nie wiem, jakie masz te owoce mrożone, ale może nadadzą się na koktajl z dodatkiem np maślanki albo mleka?

2018-01-02 21:29

może mleko z płatkami zje chętnie ,albo kanapkę z serkiem topionym . Moj syn je uwielbia

2018-01-02 21:11

Naleśników nie lubi. Placuszki czasem zje, jak ma dzień. Kanapki robie, szczególnie z twarożkiem. Żółtego sera nie daje,bo mała go nie lubi. A do tego spotkałam się z różnymi reakcjami organizmu na żółty ser i skoro mała go i tak nie cce to wolę jej nie dawać. Pasty kanapkowe to fajna myśl. Musze poszperać w necie, dzięki!

2018-01-02 21:03

A je jakieś kanapki? Np z serem żółtym, twarożkiem, własnoręcznie pieczona szynka. Są też różne fajne pasty kanapkowe, można poszukać przepisów w internecie albo nawet zrobić wg własnej fantazji na bazie pieczonych warzyw, twarogu, mięska czy jajek z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół. A może jakieś placuszki czy naleśniki?