Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Nie chce zupek warzywnych

Data utworzenia : 2017-12-26 09:13 | Ostatni komentarz 2018-03-02 13:55

mirela_k

1426 Odsłony
25 Komentarze

Witam, córka ma 7 miesięcy. Od 6 rozszerzamy dietę. Najpierw były warzywa potem owoce. Teraz jesteśmy na etapie że pięknie je owoce, a gdy próbuję podać zupkę warzywna zaciska usta i nie chce. Mama moja sugeruje butelkę bo dawniej tak się dzieci karmiło. Ja wolałabym tego uniknąć. Macie może jakieś sugestie? Jak zachęcić na nowo do jedzenia warzyw?

2018-03-02 13:55

Spróbuj do warzyw dodać trochę mleka. Będzie troszke słodsze i może zje.

2017-12-30 23:25

Jest to normalne dla dziecka.Musi się przyzwyczaić do nowych smaków.Dla nich to jest trudny okres przez cały czas i ich diecie było tylko mleko a tutaj nagle byc nowe smaki.Synek z początku tez nie chetnie jadl ważyły i cały czas wypluwal.Dawałam mu po Troszke na początek marchew, ziemniaki i dynia a z owoców jablko,banan i podawalam na zmiane owoce z warzywami i tak mi sie powoli przyzwyczail az w koncu zaczal jesc ale Troszke mu to zajelo za nim zaakceptował warzywa.Najwazniejsze zebys byla przy tym spokojna np.karmiła w stylu leci samolot albo coś takiego.To będzie dla zabawa a przy okazji będzie Ci zjadal.Możesz na początek tak spróbować.

2017-12-30 22:38

No widzisz czyli pomogło. U mnie było tak samo tylko że mój tak nietypowo jadł warzywa a owoców nie chciał. U mnie też sprawdził się nawet trochę ten gryzaczek do jedzenia o którym tu już ktoś pisał. A dzisiaj nawet w końcu udało się że mały zjadł banana bez domieszki niczego innego.

2017-12-30 21:38

Również zgadzam się, że butelka to tragiczny pomysł. Próbuj codziennie, może z innymi warzywami. Może po prostu ugotowanego ziemniaczka do rączki. Jeśli lekka domieszka jabłka się sprawdza to dobry kierunek, choć marchewka też jest słodka, więc powinno smakować :)

2017-12-30 19:34

Jeszcze raz dziękuję za komentarze. Wczoraj wymieszałam marchewkę z jabłkiem i zjadła. Dzisiaj dynie z jabłkiem też zjadła. Rzeczywiście lubi jak jest słodsze danie,l. W sumie mnie to nie dziwi bo ma to po mamie

2017-12-29 23:37

Moja córeczka na początku także nie chciała jeść mięsa. Teraz je już praktycznie wszystko :) Za warzywa da się pokroić, woli je niż czekoladę.

2017-12-27 22:12

Lola mój synek od poczatku nie byl miesny ale my z mezem tez nie jestesmy wiec kompletnie nam.to nie przeszkadzalo. Teraz owszem zje mieso ale raz na jakis czas w formie spaghetti z sosem.pomidorowym czasami parowke piratke z Lidla i tyle jego miesa w diecie ;) a wyniki ma idealne wrecz ostatnio w szoku bylam ze tak super poziom zelaza. Tyle ze ja jednak trochę staralam sie wspomagac mu to zelazo zastepczymi produktami roslinnymi i zbozowymi. Dlatego jak dla mnie to mieso az tak potrzebne nie jest i jesli dziecko nie ma.ochoty to nic na siłę choc.probowac warto bo.wiadomo trzy razy nie zechce a za czwartym zje ;) tak to bywa z dziecmi

2017-12-27 20:18

Mój syn warzywa zjada nawet chętnie, ale mam problem z mięsem. Podawałam mu mięsko na różne sposoby i nie zje, pluje, a mówią że faceci to by tylko mięso jedli ) nie naciskam, ale nie mogę się doczekać dnia kiedy wkoncu zje to mięso.