Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Ciecierzyca w diecie dziecka

Data utworzenia : 2017-12-05 13:29 | Ostatni komentarz 2017-12-21 16:01

Heniutek

1077 Odsłony
11 Komentarze

Cześć. O pozytywnych właściwościach ciecierzycy oraz innych strączkowych dobrodziejstw wiedzą wszyscy [url=http://dietaabc.pl/zdrowie/ciecierzyca-wartosci-odzywcze-zastosowanie/]http://dietaabc.pl/zdrowie/ciecierzyca-wartosci-odzywcze-zastosowanie/[/url] Bardzo zależy mi na wprowadzeniu ich w nasz domowy jadłospis. Zależy mi na tym by synek poznał i przyzwyczaił się do tych smaków. Jak Wam udało się przemycać te produkty? A może jakieś ciekawe przepisy na dania z ciecierzyca?

2017-12-06 16:10

lola ciecierzyca smakuje podobnie do grochu ;) Zawsze przed gotowaniem nalezy ją dokładnie wypłukać i moczyć, najlepiej na noc, jak groch czy fasolę ok 12godzin. U nas zupa z ciecierzycy, gotuję ją po porstu analogicznie do grochowej czy krupniku, wcześniej na noc moczę ciecierzycę (zastępczo soczewica -biała albo czerwona) do kremu z czerwonej soczewicy zawsze dodaję też przecier pomidorowy 100%. Raz robiłam kotleciki z ciecierzycy (ugotowana, zblendowana cieciorka, przyprawy soszone i zywe np natka pietruszki ) formowałam kulki i spłaszczałam, można obtoczyć w bułce tartej albo otrębach czy płatkach owsianych. Piekłam w piekarniku 180st do zezłocenia. Można serwować z sosikiem jogurtowym (jogurt naturalny, wyciśniety czosnek) Te dania z cieciorką sa bardzo sycace, więc nie dziwmy sie jeśli dziecko nie zje zbyt dużo. U nas często serwujemy strączkowe z uwagi na to, że synek nie bardzo lubi mięso dlatego jako alternatywa dla białka mięsnego jest straczek ;)

2017-12-05 22:46

Ja sama nigdy nie jadłam ciecierzycy, zastanawiam się teraz jak ona smakuje.Skoro jest taka zdrowa to myślę, że warto podać ją dziecku . Pytanie tylko czy zje, czy mu posmakuje .

2017-12-05 14:39

Hej ;) u mnie najlepiej sprawdziły się kotlety z ciecierzycy ;) Kotlety z ciecierzycy świetnie smakują podawane zarówno na zimno, jak i na ciepło. O to przepis :) Potrzebujesz: miski, patelni. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka ciecierzycy, natka pietruszki (do smaku) bułka tarta (do obtoczenia), pół kostki masła, 1 jajko, 1 cebula, sól (do smaku), bazylia (do smaku), pieprz (do smaku) Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: raczej łatwy Wskazówki: Kotlety z ciecierzycy podawaj z sałatą i ryżem. Sposób przygotowania: Ugotuj ciecierzycę w lekko osolonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej łyżkę masła na patelni. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Do ciecierzycy dodaj podsmażoną cebulę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Zblenduj całość. Wbij jajko i dopraw przyprawami. Uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej, Usmaż kotlety na maśle na złoty kolor. Gotowe. Smacznego!