Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Dieta (656 Wątki)

Alergia pokarmowa-mleko Nutramigen 1

Data utworzenia : 2017-11-13 09:19 | Ostatni komentarz 2017-11-14 16:43

aga123321

4592 Odsłony
8 Komentarze

Karmiłam synka piersią tylko miesiąc. Przeszłam na Bebilon 1 i po pewnym czasie na twarzy dziecka zaczęła pojawiać się wysypka.Najpierw na jednym policzku,później na czole głowie i uszkach.Wysypka nasilała się głównie podczas karmienia,kiedy było cieplej w pokoju i kiedy mały płakał.Podczas snu i spacerów na świeżym powietrzu bladła.Po wizycie u pediatry lekarz stwierdził alergie pokarmową i zalecił najpierw Bebilon Pepti. Po stosowaniu tego mleka wysypka jeszcze bardziej nasiliła się.Była czerwona zaogniona.Tarka na całej buzi.A na uszkach pękające żółte chrostki. Podczas kontrolnej wizyty u pediatry lekarz zmienił mleko na Nutramigen 1 i przepisał maść sterydowa do smarowania 3x dziennie przez 7 dni.Po 2 dniach smarowania maścią wysypka zaczęła znikać i podawaniu nowego mleka.Maść przestałam używać bo jakoś boje się tych sterydów.Wysypka zniknęła.Zostały jakieś tam pojedyncze punkciki.Maluszek od 4 tygodni jest na Nutramigenie i znowu zauważyłam pojawiające się chrostki na uszkach.Wygląda to tak jak zaczynało się wcześniej.Posmarowałam uszka maścią i wszystko wróciło do normy.Moje pytanie do was czy ktoś też miał taki przypadek?Czy alergia minęła waszym dzieciom ?Czy ta wysypka może powracać ?

2017-11-14 16:43

Każda wysypka jest bardziej widoczna jak jest cieplej czy trądZik czy alergia. Mi tylko tu do trądziku nie pasują takie objawy jak pękające żółte chrostki i ta "tarka"... U mojej córki przy skazie białkowe wysypka nie była na całym ciele... głównie na twarzy w zagieciach rąk i nóg... A po zastosowaniu maści pojawiała się jeszcze przez jakiś czas na policzkach koło uszu..

2017-11-14 15:46

Kasia.S- też myślałam o tym trądziku bo przy alergii ponoć jest wysypka na ciele.a on ma tylko na twarzy.miał też na główce ale teraz nie ma nic.wczoraj trochę za ciepło było w pokoju i po kapieli wyszło mu znowu na buzi.rano zniknęło jest drobna biala kaszka prawie nie widoczna.teraz lekarze na większość wysypek zwalaja na alergię.a masz może jakąś fotkę swojego dziecka jak miał trądzik?

2017-11-14 14:51

Aga ja na Twoim miejscu bym jeszcze poszła do dermatologa. Mój Syn miał taką wysypke i był to zwykły trądzik niemowlęcy. Wysypka też w domu była bardzo widoczna a na dworze bladła bo było chłodniej. I to właśnie jest też charakterystyczne dla trądziku. Być może nie potrzebnie zmieniasz mleko na mleko dla alergików. U nas trądzik zniknął po około miesiącu samodzielnie bez żadnych maści itd. Ale jeśli jest to faktycznie alergia to może spróbuj udać się do alergologa. Bo jak na razie zmieniasz mleko ale to nic nie pomaga więc albo malucha uczula coś innego albo to w ogóle nie Chodzi o alergie pokarmowa.

2017-11-13 16:09

Maść na sterydach pomaga ale wiadomo że lepiej nie używać...spróbuj przejść na emolium trojaktywne. Z tej serii masz kilka kosmetyków do pielęgnacji dziecka po pierwszym miesiącu. Bardzo pomocny jest krem trojaktywny 50ml. Jest mały i droższy ale skuteczniejszy niż te większe. Mojej córce nim wyłączyłem buzie gdy weszła jej ciemieniuszka na policzki - miała takie jakby wrzątkiem ja ktoś poparzyl. I teraz jak tylko coś jej wyjdzie na nóżkach to nim smaruję i mija. Przy alergi warto podawać wapno bo odczula ale nie wiem ile twoje dziecko na i od kiedy można wapno podawać. Nigdy nie spr na internecie

2017-11-13 13:41

Moja córka miała identycznie z tym że była ma piersi a mimo to dostała tej alergii. To że wysypka jest większa jak dziecku jest cieplej to akurat normalne... też dostaliśmy maść z kortyskoaterydami na 5 dni w porywach do 7. Niby pomogło ale wysypka wracała z tym ze z mniejsZym nasileniem. Oczywiście skura zrobiła się atopowa więc kompalam ją już w Emolientach... Jak chciałam ją przestawić na mm to pani doktor przepisala Babilon dha i po ten mleku nic jej nie było. Ale spokojnie alergie niemowlęce często mijają. Moja córka po roczku już normalnie jadła produkty mleczne. Musisz próbować co jakiś czas podać jej odrobinę.. polecam też ten wątek. Co prawda jest o alergii u dzieci karmionych piersią ale myślę ze wypowiedzi z tamtąd mogą Ci się przydac:.https://lovi.pl/pl/forum/2/9840

2017-11-13 13:39

Tak mieszanka jest na mleku krowim tylko bardziej oczyszczona niż inne mleka.

2017-11-13 12:26

Mieszanka jest pewnie robiona ma mleku krowim? No niestety, mleka mamy nie da się łatwo zastąpić, a już na pewno w przypadku dziecka z alergią. Moja córka też ma wysypkę po krowim mleku, jest trochę starsza, ale podajemy jej na przykład takie kaszki dla dzieci: http://humana-baby.pl/kategoria/kaszki/

2017-11-13 11:50

córka była na tym mleku ale szczerze nie pamiętam czy wysypka wróciła