Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Małe dziecko (467 Wątki)

Wychodzenie mamy do pracy zanim dziecko się obudzi

Data utworzenia : 2014-12-28 13:13 | Ostatni komentarz 2015-01-12 12:11

alicjas132

3424 Odsłony
10 Komentarze

Niedługo wracam do pracy i oczywiście stresuje się co niemiara, a najbardziej to opieką nad dzieckiem, akurat jesteśmy na etapie szukania niani . Ale moje pytanie na forum dotyczy samego wychodzenia do pracy. Jak będę miała pierwszą zmianę (czyli 2 tygodnie w miesiącu) zaczynam pracę o 6.30, a synek (1,5 roku) przeważnie wstaje ok godz 7-8. I stąd moje pytanie, czy powinnam wyjść, jak jeszcze śpi, czy jednak powinien na spokojnie się ze mną rano przywitać, przytulić itd i dopiero później zrobić mi papa, jak będę wychodziła. Mój mąż i mama uważają, że bez sensu jest go budzić, bo będzie później niewyspany i marudny, ale ja się boję, że jak się obudzi niby wyspany, ale zobaczy, że mnie nie ma, to po pierwsze wpadnie w jakąś histerię, a po drugie kolejnej nocy nie będzie chciał iść spać, bo będzie się bał, że mama znowu "zniknie". Oczywiście nie chodzi mi o jakieś budzenie "na siłę", tylko np głośniejsze szykowanie się do pracy, by niejako sam z siebie obudził się wcześniej. Póki co karmię go jeszcze piersią, rano też dostaje cyca, ale dzisiaj mimo że się go usilnie domagał, to jak dostał mleko w kubeczku, to też było dla niego ok (aż byłam w szoku, mam nadzieję, że ta tendencja się utrzyma:), więc mam nadzieję, że to jakoś ogarniemy. A Wy co o tym sądzicie?

2014-12-28 18:08

Uważam tak jak annawianna :) dobrze by było żeby synek przyzwyczaił się do opiekunki. Po paru dniach proszę spróbować zostawić przy nim nianię z samego rana, jak będzie się budził. W razie problemu będziesz blisko, a jeżeli wszystko będzie ok to będziesz mieć pewność, że możesz wyjść zanim wstanie.

2014-12-28 16:59

Moim zdaniem powinna Pani zatrudnić nianię zanim pójdzie Pani do pracy i opiekować się przez jakiś czas dzieckiem razem z nianią tak aby dziecko przyzwyczaiło się do niej. Na początku może towarzyszyć Wam w codziennych czynnościach a później pozwalać aby to niania zajmowała się dzieckiem w Pani obecności. Takie rozwiązanie pozwoli Pani zobaczyć jakie niania ma podejście do dziecka, czy sobie radzi a maluch przyzwyczai się do niej i do tego że ktoś inny się nim opiekuje. Jeżeli niania będzie z nim od początku przebywać szczególnie rano gdy się budzi nie powinno być później problemów.