Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

ropiejące oczko u maluszków

Data utworzenia : 2017-09-05 15:30 | Ostatni komentarz 2018-08-13 10:44

Ewcia88

14928 Odsłony
70 Komentarze

mojej 3 miesięcznej córeczce od niedzieli ropieje oczko - i nie jest to tak ze to twardnieje i ciężko jej otworzyć oczka tylko raczej taka wydzielinka śluz który osadza się na w rogu oczka lub na rzęskach jak po spaniu...wycieram jej to bo raz że to nie ładnie wygląda a dwa na pewno jej to przeszkadza...już nawet widać że w tym rogu oczka jest jest pełno tej wydzieliny która wychodzi na wierzch....póki co przemywam wacikiem namoczonym w rumianku bo w sumie nie wiem czy coś jeszcze można zrobić ? ? wiem ze dzieci małe tak miewają bo pierwsza też to miała....bo raczej nie ma jakiś przeciwskazań by odwoływać jutrzejsze szczepienia co??

2017-09-09 00:31

Możesz przemywać oczko albo solą fizjologiczną (rumianek może uczulać, ale skoro sprawdziłaś że Maluszka nie uczula to możesz też przemywać rumiankiem), możesz też o ile karmisz własnym mlekiem przemywać oczka własnym mlekiem. Ważny jest oczywiście kierunek i przemywasz oko od zewnątrz do wewnątrz (M.Jacek chyba się pomyliłaś :)) Tylko w tym kierunku nie roznosisz wirusa po całym oczku. Jeśli to nie pomoże to idź do pediatry po jakąś maść z antybiotykiem.

2017-09-05 20:58

Nam położna poleciła rumianek i w zupełności wystarczył. Ale wiadomo, na każde dziecko działa co innego, czasem trzeba próbować wiele produktów, żeby pomogło.

2017-09-05 19:20

lepiej przemywać solą fizjologiczną, rumianek może podrażniać oczko. mieliśmy ten problem jak maluszek miał miesiąc, czyli wieki temu, ale pamiętam, że najpierw lekarz kazał przemywać właśnie solą, a jak nie przejdzie to dostaliśmy na zapas receptę na kropelki. po tygodniu kropli oczko wyzdrowiało i problem więcej nie wrócił :)

2017-09-05 19:14

Ja dostalam od mojej poloznej na ropiace oczka biodacyne i i masc do oczu neomycinum jelfa i po trzech dniach przeszlo

2017-09-05 17:18

Spokojnie możesz iśc na zaplanowane szczepienie, ropiejące oczka to standard u maluszków. I tak przed szczepieniem lekarz bada dziecko, jeżeli będzie widział jakieś przeciwwskazania to zwyczajnie przełoży termin na inny dzień. Jak przemywasz oczy rumiankiem to pamiętaj o kierunku - od kącika oka na zewnątrz, wtedy to jest najbardziej skuteczne.

2017-09-05 15:37

To nie jest przeciwwskazanie do szczepienia, moja córka tez tak miała, została zaszczepiona i na wizycie pediatra przepisała nam antybiotyk do oczka biodacyne, pomogło choć ciężko niemowlakowi zakrapiac oczko