Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

ropiejące oczko u maluszków

Data utworzenia : 2017-09-05 15:30 | Ostatni komentarz 2018-08-13 10:44

Ewcia88

14927 Odsłony
70 Komentarze

mojej 3 miesięcznej córeczce od niedzieli ropieje oczko - i nie jest to tak ze to twardnieje i ciężko jej otworzyć oczka tylko raczej taka wydzielinka śluz który osadza się na w rogu oczka lub na rzęskach jak po spaniu...wycieram jej to bo raz że to nie ładnie wygląda a dwa na pewno jej to przeszkadza...już nawet widać że w tym rogu oczka jest jest pełno tej wydzieliny która wychodzi na wierzch....póki co przemywam wacikiem namoczonym w rumianku bo w sumie nie wiem czy coś jeszcze można zrobić ? ? wiem ze dzieci małe tak miewają bo pierwsza też to miała....bo raczej nie ma jakiś przeciwskazań by odwoływać jutrzejsze szczepienia co??

2018-08-13 10:44

Mama, kiedy będziecie mieć zabieg? Powiem szczerze, że obawiałam się tego bardzo, na szczęście z pierwszą w ogóle nie było problemu z oczkami, a u drugiej minęło to ropienie. U nas również przed szczepieniem bada lekarz i kwalifikuje. W razie wątpliwości odsyła do domu, u nas pani doktor jest pod tym względem bardzo rygorystyczna i bardzo dobrze.

2018-08-07 00:35

Moj synek 3.5 mies ostatnio mial to samo . Przez kilka dni 2x dziennie przemywalam sola fizjologiczna i juz jest ok :)

2018-08-06 23:43

U mnie lekarz rodzinny się zdziwił, że córka ma odroczone szczepiania bo szczepionka niby nie groźna. Ale na szczęście postąpił zgodnie z zaleceniami od neurologa ja i tak bym nie wyraziła zgody na szczepienie bo za duże ryzyko istnieje powikłań.

Konto usunięte

2018-08-06 06:44

Z tym rumiankiem do przemywania oczek to też trzeba uważać z tego co wiem to.zdecydowanie lepiej robić to wodą morską. A na zatkane kanaliki to faktycznie masaż ich potrafi zdziałać cuda. Nas lekarz dwa razy nie zaszczepil ze względu na katar u maluszka

Konto usunięte

2018-08-06 04:38

Ja z topieniem męczę się od urodzenia. Codziennie przemywam gazikiem z solą. Stosowałam już trzy rodzaje kropli z antybiotykiem. Ropienie wraca z chwilą odstawienia kropli. Finalnie córka będzie miała przeoychabe kanaliki łzowe. U nas też lekarz przed szczepieniem basa dziecko i je kwalifikuje jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań choć jeszcze nie słyszałam wśród znajomych żeby jakieś dziecko odroczył lekarz

2018-08-06 00:32

U mnie jako takiej wizyty przed szczepieniem nie ma. Ba szczepieniu jest lezarz i to on wtedy bada dziecko i decyduję czy dziecko może na chwilę obecną dostać szczepionke czy też nie.

2018-08-05 14:58

Ja swojej przemywalam po prostu solą fizjologiczną, kiedy mialysmy wieksze problemy z ropiejącymi oczkami udalysmy sie do pediatry. Raczej ta dolegliwosc nie jest przeciwwskazaniem do podania szczepionki, ale czy przed szczepieniem nie bedzie badal malucha lekarz? U nas zawsze jest wizyta przed szczepieniem.

2018-08-05 10:06

Ja przy starszym dziecku nie znałam tego problemu, za to przy młodszym nas dopadło. Wkraplalam bezpośrednio swoje mleko w kącik oka i przecierałam gazikiem jałowym od zewnątrz do kącika przy nosie. Czasami przygotowaną wodą albo sola fizjologiczną na gaziku. Przeszło na trzeci dzień , pierwszego było naprawdę słabo i bałam się że te metody nie pomogą. Rumianku się obawiałam pod względem uczulenie dlatego nie bralam go pod uwagę.