Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Problem ze snem u miesięcznego dziecka

Data utworzenia : 2017-09-04 10:31 | Ostatni komentarz 2017-10-03 11:15

Justyna-maja

1316 Odsłony
8 Komentarze

Kobietki pomóżcie bo nie wiem co robić synek mimo że.najedzony sucha pieluszka ma kłopot ze snem wije się jęczy kweczy nie jest to od brzucha napewno bo brzuszek regularnie masowany mięciutki. A tu ciągle to samo chodzę jak neptyk śpię od kilku dni maks 3 godziny a u niego dwie usypiania godzina spania może jakieś rady może ktoś miał podobnie

2017-10-03 11:15

Tulić tulić i keszcze raz tulić. Mój maluch ma 3 mies w nocy soi sama ładnie odłożona so łóżeczka zasypia jednak w dzień bardzo ciężko jej zasnąć samej. Rodziłam przez cc czy sn? Może lubi być otulone. Spróbuj otulić pieluszka, możesz tez wziąć na ręce główka przy piersiach i otul malucha ramieniem policzkiem lub pod broda otul główkę malucha. Moja tak uwielbia spać. Jeśli tak polubi może pomysl o chuście. Sama byłam sceptycznie nastawiona jednak chusta ratuje mnie w dzień inaczej dziecko byłoby zmęczone. Sama zaśnie może na 20 min a w chuście śpi nawet 3 h! Sprawdź czy maluchowi wygodnie. Może mu ciepło/ zimno, za dużo hałasu, za cicho może nie słyszy Ciebie obok.

2017-10-01 20:44

U nas kilku krotnie była taka sama sytuacja... Kiedy mała spala na rączkach wtulona było ok. Kiedy odkładalam do łóżeczka zaczynała się wiercic, prężyć i na koniec wybudzała... Na głowie stawałam a kiedy na chwilę zasypiala chodziłam na rzęsach... Okazało się że kiedy spała wtulona, przy czym troszku nie wygodnie i powyginana nie miała naprezonego brzuszka tak jak odkładalam do łóżeczka w pozycji na plecach lub boczku było ok. Więc kiedy podjadła i ładnie odbiła układałam ją sobie kładąc się na plecach na swoim brzuszku. Brzuszek do brzuszka-poukładało jej się dobrze w brzuszku, czasem nawet doodbiła i było w porządku. Odkładalam do łóżeczka i miała spokojny sen. Chyba troszku więcej czasu potrzebowała na poukładaniu sobie jedzonka i przyjęcie do żołądka. Do dziś dnia tak robię i mała sypia spokojnie nie mając żadnych problemów brzuszkowych czy ulewaniem.

2017-09-15 16:16

Może mu za ciepło, za zimno, może jednak brzuszek go boli, jakie robi kupki? są w porządku? A może po prostu potrzebuje bliskości, co jest całkiem normalne :)

2017-09-06 08:38

My mielismy ten sam problem. Nosilismy zasypial, odlozylismy do lozeczka od razu placz. U nas okazalo sie,ze byl problem z trawieniem. Z tym ze tez jestesmy na mleku miesznamy i odkad mu mleko zmienilismy wszstko nagle zniklo. Moze tez jakies problemy z trawieniem? Z wyproznaniem? Kangurowanie u nas z kolei w ogole nie pomagalo. Maly sie tylko dwnerwowal. Czutalam tez ze moga to byc skoki rozwojowe na jalims innym forum. Moze tez o tym poczytaj :)

2017-09-05 13:19

Niektóre maluszki po prostu potrzebują bliskości , a zbyt duża przestrzeń może je przerażać często się mówi , że 3 pierwsze miesiące to tzw 4 trymestr . Maluchy dobrze się czują zwinięte gdy nie mają swobodnych ruchów tak jak to było w brzuszku mamy . Dlatego warto maleństwo zwinac w tzw. , kokon jak jest ciepło to w pieluche jak chłodniej to rożek .

2017-09-05 10:51

A może jednak brzuszek? Nie wiem czy zawsze robi się twardy. U mnie też na początku tak było że mały się wił i prezyl. Dałam mu do picia koperku, zrobił 4 kupy w ciągu 1,5 h i przeszło. Trochę miałam obawy czy ten koperek nie zadzkodzil ale teraz myślę że raczej pomógł. Spróbuj też może w dzień robić sobie drzemki z dzieckiem na piersi najlepiej na golasa - czyli właśnie coś w stylu kangurowania. U mnie na początku świetnie się to sprawdzalo jeżeli chodzi o usypianie.

2017-09-04 22:56

Może być dziecku za zimno bądź za ciepło a równie dobrze może potrzebuje Twojej bliskości. Może spróbuj się położyć z maluchem w ciągu dnia i sprawdzić. Niech dziecko śpi przy Tobie zobaczysz czy będzie spał dłużej. A może spróbuj go zawinąć w rożek? Może wtedy będzie miał ruchy bardziej skrępowane i będzie miał podobne warunki do tych jakie miał w Twoim brzuchu. Możesz spróbować kangurowania może wtedy szybciej będzie Synek zasypiał.

2017-09-04 13:30

Może jest mu za zimno/ciepło ? U nas dopiero brzuch robi się twardy podczas trwania kolki, może trzeba to sprawdzić . Jeśli nie płacze zostawiłabym w łóżeczku, takie maluchy zasypiają najczęściej same a czas czuwania też będzie coraz dłuższy .