Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

czyszczenie dziąseł u niemowlaka

Data utworzenia : 2017-07-18 20:45 | Ostatni komentarz 2017-08-30 18:08

Paty.55

2221 Odsłony
14 Komentarze

mamy czy czyścicie dziąsełka waszym niemowlakom jak jeszcze nie mają ząbków? czytałam gdzieś w internecie że powinno się czyścic gazikiem czy jakaś specjalna szczoteczką, ja tego nie praktykuje gdyż wczesniej o tym nie słyszałam, a jak są już ząbki to rozumiem że trzeba je myć codziennie

2017-08-03 12:10

Na samym początku dbalam przemywając dziaselka właśnie gazikiem, jakoś nie mogłam się przekonać do tych nakładek silikonowych na same dziaselka. Później jak przebiły się pierwsze ząbki to zaczęliśmy używać szczoteczki, teraz mały sam próbuje sobie myć, dla niego to jeszcze zabawa ,ale grunt, że chce bez problemu.

2017-08-03 12:04

Od poczatku czyscimy nakladka silikonowa na palec, dodatkowo masuje dziasla i dzieciom sie to podoba :) o buzke trzeba dbac od poczatku :)

2017-07-20 23:28

My pierwszego dnia po powrocie do domu zaczęliśmy myć dziąsełka. Brałam jałowy gazik namaczałam w ciepłej przegotowanej wodzie i myłam dziąsła, policzki i język młodego.Jakoś najbardziej higieniczne mi się na początku wydawały te gaziki które codziennie wymieniałam na nowy, Później jak już pojawiły się ząbki przeszliśmy na szczoteczkę sylikonową. Regularnie ją wyparzałam. Dostaliśmy taką w Rossmannie. A jak już były dwa ząbki na wierzchu kupiłam szczoteczkę i do dnia dzisiejszego myjemy właśnie nią (oczywiście jest regularnie wymieniana). O dziąsła dziecka trzeba dbać od samego początku. Uczy to zdrowych nawyków i pomaga oswoić się z codzienna pielęgnacją jamy ustnej. No i oczywiście jak pojawią się ząbki trzeba o nie dbać i je myć dwa razy dziennie.

2017-07-19 23:02

Ja również codziennie używam gazików do czyszczenia jamy ustnej dziecka. Mam też silikonową nakładkę na palec. Dostałam od położnej przy pierwszym dziecku, ale jakoś mi wygodniej było gazikiem. No i ja przemywam w ogóle minimum dwa razy dziennie jamę ustną, a nie raz i częściej, bo mój synek miał nalot na języku po mleku , i żeby się pleśniawki nie porobiły, położna tak zaleciła. Nalotu już nie ma, pleśniawek też nie, ale mi to przemywanie przegotowaną wodą kilka razy dziennie pozostało w nawyku

2017-07-18 23:49

Patty owszem, trzeba dbać o higienę jamy ustnej nawet wtedy, gdy ząbków jeszcze nie ma :) U nas sprawdziły się gaziki bezpyłowe (firmy Hartmann) do tego przegotowana woda i tak kazdego dnia przemywałam synkowi dziąsełka :) Inne sposoby, to np Jednorazowe nakładki na palec Baby Brush one są już nasączone xilitolem (coś takiego http://sklep.arsdental.pl/dla-dzieci/295-brush-baby-chusteczki-z-xylitolem-do-czyszczenia-dziasel-i-zebow-mlecznych-0-16-miesiecy-smak-bananowy-28-szt.html) Masująca rękawica MAM Baby w dwóch kolorach z uroczym królikiem ;) Choć wg mnie łatwiej o higienę z jednorazowymi materiałami (http://sklep.mambaby.pl/produkty_pielegnacja_jamy_ustnej_0-3_miesiecy_mam_oral_care_set.html) Silikonowa nakładka na palec - ja stosowałam silikonowe gadżety gdy już pojawiły się zaczątki ząbków, jakoś ciężko mi było szorować silikonem po dziąsłach ;) Na później już fajne są silikonowe gryzakoszczoteczki, choć wg mnie to nie zastępuje codziennej higieny jamy ustnej, my mieliśmy MAMowski Bite&Brush ale traktowałam go jako gryzak a nie coś co czyści ząbki. Należy pamiętać, że codzienna higiena jamy ustnej jest ważna już od urodzenia, łatwiej dzięki temu wyrobić zdrowe nawyki czyszczenia ząbków w wieku późniejszym, dziecko przyzwyczaja się do tego, że coś się dzieje w buźce i nie odrzuca pierwszych szczoteczek. Tak więc odpowiadając na pytanie jak najbardziej, gdy pojawią się pierwsze ząbki należy je myć codziennie, minimum raz dziennie na noc :) ale Maluszkowi nie posiadającemu ząbków dziąsełka również warto myć, dlatego ja zachęcam Was do rozpoczęcia dbania o higienę jamy ustnej już od jutra :)

2017-07-18 20:49

Ja czyszcze córce taką silikonową nakładką na palec nie podrażnia dziąseł bo jest mięka i nie szorstka, niby jest przeznaczona do mycia pierwszych ząbkow ale o buźke bez zabkow też trzeba dbac ;)