Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

zakrapianie noska u niemowlaka

Data utworzenia : 2017-07-04 12:27 | Ostatni komentarz 2017-07-12 10:32

Paty.55

1074 Odsłony
7 Komentarze

od urodzenia zakrapiam corce nosek solą fizjologiczną ok 2-3 razy dziennie, tak zaleciła mi położna. Teraz córka ma 3,5 miesiaca, nie miała jeszcze kataru, do którego miesiaca życia należy zakrapiac nosek niemowlakowi?

2017-07-12 10:32

Przez 1.5 miesiąca położna jak i pediatra mi mówiły żeby pilnować aby nie było suche powietrze oraz żeby pilnować aby dziecku nie zalegalo nic w nosku i tyle w sumie kropilam przez 1.5 miesiąca i oczyszczalam nosek potem już tylko jak słyszałam że synkowi się źle oddycha tzn słychać było chrumkanie to zakrapialam i oczyszczałam aspiratorem do noska generalnie synek nie ma kataru od czasu do czasu coś mu tam przeszkadza to zakrapiam i odciągam i wszystko jest ok więc to nie ma reguły wszystko też zależy czy masz w domu odpowiednio wilgotne powietrze jeśli nie to najlepiej nawilżacz powietrza sobie kupić bądź tak jak ja na kaloryfery postawilam kieliszki z wodą i było ok :)

2017-07-05 22:37

Higiena noska jest ważna bo dzieci nie potrafią oddychać przez usta. Robią to tylko i wyłącznie przez nosek. Ja zakrapiałam na początku codziennie wodą morską nosek Synka. Podczas wieczornej toalety zawsze psikałam wodą morską, po czasie przeżuciłam się na sól fizjologiczną ale na początku była to woda. Po zakropieniu Mały zawsze po chwili kichał i sam oczyszczał sobie nosek. Jeśli natomiast zachodziła potrzeba to wyciągałam wszystko fridą. Do kiedy to się robi? Nie ma ustalonej daty. Możesz przestać i zakrapiać tylko kiedy widzisz, że w nosku coś zalega a możesz np robić to dalej. Sól fizjologiczna tak samo jak woda morska nie jest szkodliwa i nic się dziecku nie stanie jak będziesz kropić.

2017-07-04 23:24

Szczerze mówiąc również o tym nie słyszałam. Małego urodziłam w grudniu- okres grzewczy, zawsze mu coś w nosie zalegało, ale moja położna zaleciła ewentualnie wodę morską, ale na samym początku i tak mówiła, że to samo przejdzie, bo to jeszcze śluz zalega. O zakrapianiu nie wspominała.

2017-07-04 22:10

Mnie nikt nie informował o tym bym miała dziecku zakraplać nosek parę razy dziennie i to co dziennie, A mam już dwójkę dzieci zobaczymy teraz jak urodzę trzecie maleństwo popytam w szpitalu bo jestem sama ciekawa czy też tak trzeba no i jak długo.

2017-07-04 19:21

Chodziłam na szkołę rodzenia i tam położne mówiły ze trzeba nosek zakrapiac bo dziecko spedzilo w wodach płodowych 9 mcy, to samo mówiła mi położna środowiskowa jak przychodziła do mnie tylko nie wiem do kiedy zakrapiac

2017-07-04 16:58

Ja nie zakrapialam , staralam sie aby powietrze nie bylo suche a gdy miala katar uzywalam wody morskiej w sprayu ;)

2017-07-04 14:04

Powiem szczerze że jeszcze nie słyszałam o takim czymś że trzeba zakrapiać nosek. Wiadomo kiedy ma się suche powietrze w domu to raz na jakiś czas wskazane, ale tak cały czas to nie wiem.