Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Dziecko kiwa głòwką

Data utworzenia : 2017-05-07 19:30 | Ostatni komentarz 2017-05-18 07:31

Martak

1027 Odsłony
5 Komentarze

Witajcie drogie mamusie :) Chciałam się was zapytać czy to normalne, że mòj syn (5 miesięcy) nadal nie trzyma stabilnie głowki? Tzn. nie podtrzymuje mu jej ale jeszcze tą głòwką tak śmiesznie kiwa na boki jak mam go na rękach. Wydaje mi sie, że w tym wieku już powinien bez problemu trzymać stabilnie glòwke. Co o tym myślicie?

2017-05-18 07:31

Jak najbardziej dać maluszkowi jeszcze trochę czasu, nie martwić się. Dzieciaczki rozwijają się w swoim tempie i na każdego przychodzi czas :) Na najbliższej wizycie możesz też poradzić się pediatry, jeśli zauważy że coś jest nie tak na pewno pokieruje Was dalej.

2017-05-08 23:48

Myślę, że nie powinnaś się denerwować tylko dać dziecku jeszcze chwilkę. Każde dziecko rozwija się z swoim czasie jedne szybciej drugie troszeczkę wolniej. Jeśli bardzo się niepokoisz skonsultuj się z rehabilitantem albo z pediatrą. Będziesz wiedziała i miała pewność, że nic złego się nie dzieje.

2017-05-08 11:26

Dokładnie tak jak piszą dziewczyny jeszcze poczekaj :) Znam przypadek gdzie chłopczyk nie chciał unosić główki Pani doktor że potrzebna konsultacja z neurologiem i dzień przed spotkaniem pięknie podniósł główkę później się śmiali że wystraszył się Pani doktor :P Ale jak jestes bardzo zaniepokojona a Twoja matczyna intuicja podpowiada Ci żeby to sprawdzić to umów się na spotkanie z neurologiem, albo fizykoterapeutą

2017-05-08 11:04

Daj mu jeszcze troszkę czasu bo rzeczywiście każde dziecko inne i inaczej się rozwija. A jak bardzo Cię to niepokoi to skonsultuj się z lekarzem bądź rehabilitantem i niech zobaczy maluszka i powie czy wszystko w porządku

2017-05-08 07:20

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Synek mojej szwagierki znów zbyt szybko chciał sam siadać. Obecnie ma 9 miesięcy i już prawie sam chodzi. Natomiast moja koleżanka miała podobnie jak Ty. Podobno już w 4 miesiącu Maleństwo powinno samo trzymać główkę ale to nie reguła. Możesz mu w tym pomóc. Usiądź na krześle, lekko unosząc jedno udo. Upołóż dziecko na brzuchu, tak by jego barki i ramiona spoczywały na wyżej ułożonym udzie, a miednica na udzie ułożonym niżej. Brzuszek powinien być między udami. W takiej pozycji dziecko jest bezpieczne i rozwija swoje mięśnie. Pamiętaj o zmianie stron :-) W internecie znajdziesz kilka innych bezpiecznych ćwiczeń, możesz też zapytać lekarza.