Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Powrót zoltaczki.

Data utworzenia : 2017-01-17 16:15 | Ostatni komentarz 2017-02-20 08:23

sylwia_1989

6469 Odsłony
64 Komentarze

Dziewczyny moja corka ma 22 dni i jest bardzo żółta :-( bylam dzisiaj na wizycie no i musze kontrolowac bilirubine na sama myśl pobierania krwi juz mi słabo i serce boli :-( W szpitalu byla corka dwa dni naświetlania i zeszla zoltaczka. Czy jest tu jakas mama ktora sie borykala z zoltaczka u swojego maluszka ? Z synem wogole nie mialam tego problemu a corka nie dość ze w szpitalu tyle razy miala pobierana ta krew z glowki naswietlana tyle czasu a tu nic :-( zoltaczka jak była tak jest. :-(. Dodam jeszcze ze wychodzac ze szpitala corka fobrze wygladala zzlolkla mi jakies poltora tygodnia temu .

2017-01-18 03:55

A powiedzcie mi bo jakos nie znalazlam nigdzie o tym żadnego powiazania ani lekarz nic nie mowil ( ja tez nie pytalam ) co ma waga do zoltaczki ? Mala przybrala min jakie powinna przybrac na piersi no ale przybiera za dws tyg do kontroli wagi a w miedzy czasie ten poziom bilirubiny.

2017-01-17 23:14

Położna : witaj. Nie obawiaj się pobrania krwi, wiem że serce kraja się na widok placzacej małej istotki. Ale w tym przypadku nie ma wyjścia . Są laboratoria gdzie pobierają krew na poziom bilirubiny z paluszka.- Dużo mniejszy stres dla dziecka. Krew pobiera się bardzo szybko. A dodatkowo, żeby to przyspieszyć zadbaj o to, by rączki były ciepłe. Wtedy pobranie krwi jest naprawdę blyskawiczne. Tylko takie wyniki są naprawdę wiarygodne. Sama miałam ten sam problem dot. Zoltaczki u mojego dziecka. Bardzo długo się przedluzala. Poziom bilirubiny wynosił 12.8 w 28 dniu zycia... Jedynym dobrym rozwiązaniem było naswietlanie. Zazwyczaj nie ma ograniczonego kontaktu matki i dziecka, w niektórych szpitalach mamusia może przebywać z dzieckiem 24 h. Personel raczej nie urtudni Pani kontaktu z dzieckiem - zwłaszcza jeśli karmi Pani piersią. Odzielanie matki od dziecka nie sprzyja jak wiadomo laktacji. Równie niekorzystnie działa silny stres - więc proponuje do tematu podejść na spokojnie... chodzi o Wasze wspólne dobro Nie jest to tak przerażające jak się wydaje... czasami wystarcza 2 -3 dni i wszystko wraca do normy. Poziom bilirubiny się obniża i bezpiecznie można wrócić do domu. Zbyt długo utrzymujący się poziom bilirubuny wpływa niekorzystnie na zdrowie dziecka.

2017-01-17 22:21

Sylwia nic innego nie można Ci poradzić jak właśnie kontrolować poziom bilirubiny. Karm piersią jeśli karmisz i nie przechodź na butelkę! Nie rezygnuj z piersi bo dla dziecka nie ma nic lepszego niż mleko matki. Dlatego karm karm i jeszcze raz karm piersią oczywiście. Syn mojej kuzynki miał żółtaczkę właśnie już po wyjściu do domu i kuzynka nadal karmiła piersią i tylko robiła wynik bilirubiny. No i ustawiła łóżeczko pod oknem gdzie padają promienie słoneczne, dodatkowo często kontrolowała wagę synka czy przybiera. Osobiście uważam, że jeśli poziom bilirubiny jest wysoki to lepiej pójść do szpitala, żeby szybko ją zbili w szpitalu zawsze zbiją ją szybciej niż Ty sama w domu ale z drugiej strony w domu to w domu. Zrób wyniki i skonsultuj je z lekarzem i wg mnie nie ma na co czekać.

2017-01-17 22:01

Sylwia badanie tym miernikiem bilirubiny nie jest tak dokładne iak badanie krwi i czasami po badaniu nim i tak zaleca się badania krwi aby mieć pewność i dokladniejsze wyniki. Jasne, ze szkoda kluc dziecko, ale chyba lepiej mieć pewnosc i dokładne badania. Karmić piersią należy jak najczęściej. Owszem sa przypadki, ze lekarze zalecaja odstawić pierś na kilka dni na rzecz mm, ale to w skrajnych wypadkach, kiedy poziom bilirubiny zwieksza sie przez substancje zawarte w mleku matki. O tym jednak decyduje lekarz. Karm jak najwięcej, skontroluj bilirubine i będziesz wiedzieć na czym stoisz. Zdrówka dla maleństwa!

2017-01-17 20:36

Ehhh no się obawiam ze znowu trafimy na fototeriapie tylko teraz bedzie gorzej bo inny szpital. Nie chce podawac butelki bo corka szybko sie przyzwyczaja ale pediatra nic o dopajaniu nie mowila wiec tego robic nie bede o swietle dziennym nie slyszalam ale tak zrobie. Dzieki W. Fijalkowska Tina w szpitalu gdzie rodzilam mieli taki pistolet ale w przychodniach nie mają i musze pobierać krew :-( . Zastanawiam sie czy to moze dlugo potrwac. Teraz maja przyjsc sloneczne dni to zrobie corci małe solarium :-D

2017-01-17 19:33

każde maleństwo inaczej przechodzi, najlepiej skontaktować się z położną lub pediatrą aby dał skierowanie na badania. niestety trzeba kontrolowoać wysokość bilirubiny, przybieranie na wadze i ogólny stan dziecka. u nas powyżej 15 trafiliśmy znowu na fototerapie

2017-01-17 19:16

Ja z moja córka również mialysmy spory poziom bilirubiny po wyjściu ze szpitala .... Karmić piersią !!!!! Dziecko wydala bilirubiny m.in przez kupkę .... Polecam lozeczko przestawić pod okno ... Fakt słońca nie ma ale swiatlo dzienne niweluje bilirubine. Tak nam położna i lekarz zaslecali

2017-01-17 19:02

zdarzają się takie sytuacje gdzie poziom bilirubiny utrzymuje się na wyższym poziomie bądź wzrasta. często taka sytuacja wiąże się niestety z karmieniem piersią i lekarze proponują na 3 dni odstawić maleństwo od piersi. istotna też jest grupa krwi matki i dziecka, ponieważ konsekwencje mogą być poważne przy konflikcie. co do pobierania krwi spróbuj się dowiedzieć czy na oddziale poporodowym nie mają urządzenia do sprawdzania wysokości bilirubiny na klatce piersiowej. jest to coś działającego jak termometr na klik - może uda się Wam załatwić aby maluszka nie męczyć. życzę zdrówka aha słyszałam, też że niektórzy w takich przypadkach przepajają dziecko glukozą jednak nasz pediatra to odradza, co innego kroplówka z glukozą