Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Ropa w oczku

Data utworzenia : 2017-01-09 11:09 | Ostatni komentarz 2017-12-24 00:52

sylwia_1989

2703 Odsłony
23 Komentarze

Dziewczyny u mojej corci dzisiaj rano sie pojawila ropka w oczku i ogolnie oko napuchniete. Corka dopiero ma dwa tyg i w te mrozy nie chce ciagac ja od razu po lekarzach cxy któraś tak miala? Mala jest bardzo ruchliwa i moze to zadrapanie paluszkiem ? Narazie przemywam to sola fizjologiczna, i obserwuje zanim zaczne panikowac i jeździć po lekarzach chcialbym zapytac czy wy sie z czyms takim spotkaliście czy to wymaga szybkiej interwencji lekarza ?

2017-01-09 13:41

Rumiankiem lepiej nie, bo nasila. Kiesyś przemywało się rumiankiem ae teraz już się od tego odchodzi. Najlepiej zwykła solą fizjologiczną i wacikiem jałowym. Do przychodni lepiej nie idź bo są oblężenia. Mi dziś lekarka też powiedziała, żebym z ospą nie przychodziła, podałam jej przez telefon co daje i powiedziała, że nie ma co narażać dziecka. A Ty też takiego maluszka:( najlepiej wizyta domowa, albo spróbuj jeszcze z tą solą, bo możliwe, że po prostu oczko zawiało, no i poczekaj co położna Ci powie.Żeby zawiało nie musisz wychodzić, wystarczy,że okno było uchylone, cy przechodziłaś z pokoju do innego i była różnica temeratury:(

2017-01-09 13:15

Można też przemywać rumiankiem, ale faktycznie lepiej to skonsultować przy takiej malutkiej kruszynce

2017-01-09 13:02

Ja mieszkam na wsi gdzie lekarz przyjmuje tylko 3 dni w tygodniu o okreslonych godzinach :-(. Zadzwonilam do poloznej i podjedzie zobaczyc czy to cos groznego czy lekkiego bedzie po 17 takze dam wam znac :-) Corcia bardzo się denerwuje przy robieniu kupki i tymi raczkami dziwne rzeczy robi a niedrapki sie nie trzymaja skarpetki dziaja tylko na chwile i co chwile sobie to oczko drapie. Mam nadzieje ze to nie żadne zapalnie, jeszcze z corka nie bylam na spacerze zeby moglo ja gdzies przewiac bo mroz i wiatr sie u Nas utzrymuje. Nic pozostaje mi czekac Coreczka teraz spi i narazie nie widze zeby ropka sie gromadziła.

2017-01-09 12:53

Nie lepiej zadzwonić do przychodni i poprosić o wizytę domowa? Do takiego malenstwa przyjada bez problemu moim zdaniem. Teraz w przychodniach pewnie oblężenie,pełno chorób, u nas kolejki okropne, ale pewnie wszedzie tak jest. Moze spróbuj? A masz numer do położnej? Byla juz u Ciebie? Może z nią sie skosultowac, zobaczysz co Ci powie. Rzeczywiście strach maluszka ciagac po lekarzach, ale lepiej zeby ktos to zobaczyl. Jak tylko pojawia się ropka to wycieraj. Mojej corce kazali tez myć czesto ręce, bo ona dotykala oczek, zeby nie roznosila wirusa dalej, choćby na drugie oczko. No i Ty po każdym przemywaniu oczka tez myj ręce, żeby nie przenosic nigdzie indziej.

2017-01-09 12:52

Też uważam ,że twoja córeczka jest jeszcze malutka i dlatego takiej ropnej wydzieliny w oczku nie należy lekceważyć.ropna wydzielina może świadczyć o infekcji bakteryjnej.Najlepiej jak skonsultujesz się z pediatrą,może właśnie będą potrzebne krople do oczu z antybiotykiem.Mój synek tez kiedyś miał takie objawy i samo przemywanie oczka nie pomogło.Pediatra wypisał nam krople do oczu -Biodacynę ,podawaliśmy i szybko pomogły.

2017-01-09 12:38

Nic innego sie z córką nie dzieje tylko to opuchnięte oczko i ropa. Opuchlizna juz zeszla jest jeszcze troszke ropki. U Nas lekarz dzisiaj przyjmuje od 15 30 poczekam do teho czasu jak dalej bedzie sie gromadzic ropa to jednak przejdę sie do lekarzs. Myslalam na początku ze to przez zadrapanie oczka ale chyba jednak nie :-(. Narazie caly czas przemywam oczko.

2017-01-09 12:19

Może to być zapalenie spojówek. Corka tak miala ale byla starsza. Jak tylko pojawia się ropka to przemywaj sola fizjologiczna od zewnetrznego kacika w kierunku oka. Jeżeli nie uda sie zebrac calej ropy od razu to wymień wacik i tak za każdym razem. Mimo wszystko samo przemywanie nie pomoże, konieczne beda krople do oczu, my dostaliśmy Biodacyne na recepte. Krople z antybiotykiem. Córka nie przechodzi żadnego kataru ani infekcji? Drugą przyczyna ropki w oku moze byc niedroznosc kanalikow łzowych. Tez objawia sie w ten sposób. Moim zdaniem wizyta lekarza jest niezbędna. Jezeli boisz sie zabrac dziecko do przychodni, zadzwoń do położnej albo popros lekarza o wizyte domową. Lekarz może zalecic wizyte u okulisty. Domowe sposoby raczej tu nie pomogą, córeczka jest za malutka żeby to bagatelizować.