Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Wózek czy łóżeczko

Data utworzenia : 2017-01-07 20:34 | Ostatni komentarz 2017-04-19 10:17

andzia2533

3705 Odsłony
35 Komentarze

Drogie mamy za niedługo rodzę i zastanawiam się gdzie kłaść małą do łóżeczka czy do wózka . Słyszałam że podobno takiego maluszka nie kładzie się w łóżeczku tylko w wózku . Co o tym myślicie? Gdzie i kiedy kładliście swoje maleństwa?

2017-01-08 00:33

Ja wózka do tej pory używam tylko i wyłącznie na spacerach. Do spania służy tylko i wyłącznie łóżeczko. Dziecko trzeba uczyć, że łóżeczko służy do spania a nie wózek i podam Ci przykład. Moja kuzynka na noc kładła Synka do łóżeczka ale w ciągu całego dnia kładła go spać do wózka i tak usypiał i spał i jaki jest teraz finalny efekt? Mały nie chce spać w łóżeczku w ogóle i nie zaśnie tam i ma 11 miesięcy i wieczorem usypiają go w wózku i dopiero zanoszą do łóżeczka. Jest to bardzo uciążliwe ale tak właśnie nauczył się i nie ma innej możliwości.

2017-01-07 21:09

Ja wózka w ogóle nie używałam poza spacerami. Dziecko kładkam w łóżeczku w bujaczku lub na łóżku na kocykt (póki się nie obracalo),potem na macie na podłodze. Drugi raz zrobiłaawm tak samo i nie mam pojęcia dlaczego niby do wózka ale osobiście uważam że kształtuje się zły nawyk bo nie przyzwyczaja się do łóżeczka i potem może być problem żeby dziecko w nim spało

2017-01-07 21:08

kładłam malucha tylko i wyłącznie do łóżeczka jednak synek opatulony był w rożek. właśnie cała sprawa z wózkiem ponoć rozchodziła się o to, że dziecko nie lubi przestrzeni i w wózku czuje się bardziej skrępowane tak jak u mamy w brzuchu stad rożek wąsko zawinięty. z męzem od początku staraliśmy się uczyć maleństwo spania samodzielnie i nawet zasypiania samemu. Aby dziecku było łatwiej i miało nasz zapach kładłam piżamy nasze do łóżeczka. dodatkowo też korzystałam z metod opisanych w książce język niemowląt. teraz syn ma 3,5 miesiąca i po 3 ziewnięciach odkładany do swojego łóżeczka sam zasypia, nie jest mu potrzebne żadne lulanie.