Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Dzień 5 miesięcznego niemowlaka

Data utworzenia : 2016-07-23 07:46 | Ostatni komentarz 2016-07-27 09:24

mamaKornusia

6383 Odsłony
14 Komentarze

Mam pytanie, jak wygląda u Was dzień 5 miesięcznego dziecka. Jak to z drzemkami i jedzeniem. U mnie każdy dzień jest inny, nie mogę uregulować dziecku dnia. Je Kiedy chce śpi Kiedy chce. A gdy chciałabym choć trochę stworzyć porządek w dniu mały płacze.

2016-07-24 10:42

Ja swojemu nie daje narazie mm mam pokarm wiec nie chce zaburzac laktacji. Trzeba przetrwac do momentuaz dzidzius bedzie wiekszy. Wtedy rozszerze mu dietke i mam nadzeje ze bedzie sie najadal i dluzej spal.

2016-07-24 08:42

Ciężko niemowlakowi uregulować rytm dnia, aby codziennie był taki sam i nam odpowiadał.Noc też ciężko uregulować. Raz dzieciaczek prześpi całą noc, a następnym razem robi pobudki. Ale warto próbować , bo dziecko w końcu zorientuje się, że jest jakiś porządek dnia i nocy.

2016-07-24 00:50

Zgadzam się z Magicznym nie można porównywać dzieci które ile śpi w danym wieku. Każde dziecko jest indywidualistą i odrębną jednostką. Jedne dzieci śpią o regularnych porach w wieku 5 miesięcy a inne nie. Musisz pomału małymi kroczkami stworzyć swój plan dnia i stworzyć jakieś rytuały np po kąpieli jest jedzenie a później długie spanie albo po drzemce wychodzimy na spacer. Po spacerze jem i idę spać itd. Musisz wtedy robić wszystko w podobnym czasie jednak pomału dziecko nauczy się takiego rytmu dnia i będzie Ci łatwiej.

2016-07-23 22:29

Wiesz, każde dziecko jest inne i jedne dzieci śpią i jedzą i budzą się o mniej więcej stałych porach,a drugie niestety nie. Mój synek, czy mając 2 miesiące, 5, czy 10 zawsze byłe mniej więcej stałe pory na wszystko. Mały od drugiego miesiąca budził się między 07:00 a 08:00(wyjątki do 09:00). W wieku miesięcy miał 3 stałe drzemki. Rano, w południe i po południu. Regularnie jadł co 3,5godziny, a chodził spać o 19:30-19:30(wyjątkowe sytuacje max do 20:00). Jesli chodzi o sen w ciągu dnia, to ja usypiałam małego na rękach, żeby ustawić mu rytm dnia i tak się nauczył. Później jak tylko troszkę podrósł, to po prostu go kładłam w łóżeczku i sam zasypial :)

2016-07-23 17:17

Bealia chciałam ostatnio dać mojemu mm na noc ale pluje, nie chce nic innego poza piersią :-) w nocy budzi się co dwie godziny, może jakby najadł się porządnie to i lepiej by spał. Ale nie chce...

2016-07-23 16:02

Moj ma 4 miesiace i podobnie stramy sie wychodzic na spacer o tej samej poze co tez nie zawsze wychodzi i kapiel miedzy 19 a 20 i potem spanie tez roznie raz do 12 raz do 3. Tez je kiedy chce i spi kiedy chce przy karmirniu piersia jest trudniej jak corke mm karmilam bylo mi sie latwiej zorganizowac