Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1139 Wątki)

Herbatka

Data utworzenia : 2013-04-10 17:59 | Ostatni komentarz 2018-12-28 16:43

gonia_03

10924 Odsłony
71 Komentarze

Kiedy mogę podać synkowi zwykłą herbatkę? Taką niezbyt mocną? Słyszałam, że po 4 miesiącu można już zacząć wprowadzać, to prawda?

2013-04-15 12:20

Właśnie, te dorosłe herbaty mają teinę. A co do herbatek dla dzieci - to te owocowe po 4 miesiącu w większości zawierają cukier :/ sacharozę i glukozę ;/ ale z Hippa jest bio, z tym, że nie widziałam jej jeszcze w żadnym sklepie u mnie w okolicy.

2013-04-11 23:24

Ja również jestem zdania, że maluchom lepiej nie podawać herbaty, a jeśli już to słabą i w niewielkich ilościach. Zamiast czarnej lepiej kupić herbatę np owocową - liściastą na wagę. Jest też fajna herbata Rooibos, która nie zawiera teiny, ale nie wiem czy można podawać ją dzieciom. Ta herbata ma bardzo dobre właściwości zdrowotne. Pani poleciła mi ją gdy byłam w ciązy. Piję ja do tej pory i polecam innym:) My od herbatki zdecydowanie wolimy wodę i soki rozcieńczane z wodą. Na herbatkę przyjdzie jeszcze czas.

2013-04-11 08:35

Też słyszałam o tym że mocna herbata jest gorsza niż kawa.Teina może uzależniać jak i kofeina.I pobudza. Ja w sumie nie pamiętam kiedy mała dostała czarną herbatę.Ale chyba coś koło roczku. Była bardzo słaba to wiem na pewno i posłodziłam ją miodem. Podobno przy rotawirusach żeby pomóc dziecku można mu podać czarną herbatę z glukozą.

2013-04-10 22:18

Moje maleństwo i tak jest rokręcone po takiej herbatce, to pewnie i spać by nie chciała a i tak mało śpi. nawet sam osad z herbaty... przecież takiemu dziecku, nie oszukujmy się ciężo jest zabki domyć a przecież herbata zostawia osad na zębach...

2013-04-10 21:55

Tak, ja również słyszałam, że herbata jest gorsza lub taka sama jak herbata. Moja znajoma mnie ostatnio odwiedziła, i pyta czy podaje już dziecku zwykłą herbatkę, ja na to, że nie, bo jest za mały i w ogóle, a ona mówi, że od małego podawała zwykłą herbatę tylko nie mocną... dlatego mnie to zaskoczyło i chciałam się Was poradzić.

2013-04-10 21:13

kiedyś słyszałam ze herbata jest gorsza od kawy. Małej nie podaje zwykłej herbaty i chyba prędko jej nie dostanie, lepsza jest już woda, sok czy kompot.

2013-04-10 20:26

Herbata czarna - zawiera najwięcej substancji pobudzających, w tym teinę i kofeinę - szacuje się że ok. 40 mg na kubek. Herbatę tą należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające, a nie pobudzające. Działanie teiny jest wówczas neutralizowane przez garbniki przedostające się z liści herbaty do naparu Przygotowując herbatę dla dzieci parzymy ją w dużym naczyniu, dłużej niż 3 minuty, najlepiej w dzbanku, następnie wlewając do kubeczka dziecka rozcieńczamy wodą, aby uzyskać lekki napar herbaty. źródło:http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/848-herbata-w-diecie-malego-dziecka.html Ja jednak wcale nie jestem zwolenniczką podawanie małemu dziecku zwykłej herbaty. A po 4 miesiącu to jak dla mnie zdecydowanie za wcześnie. Lepsza chyba woda z sokiem albo herbatki przeznaczone dla dzieci np Hipp.