Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)
Ssanie kciuka
Data utworzenia : 2016-01-07 19:43 | Ostatni komentarz 2024-10-22 09:36
Witam Mam pytanie pierwszy syn od 4 miesiąca odrzucił smoczka i zaczął ssać kciuka. Mimo wszelkich prób nawyk został do tej pory.2 lata.teraz 2 ciąża co zrobić żeby sytuacja się nie powtórzyła. I jak oduczyc starszego syna.
2024-10-22 09:36
Moja córkę i tak przyłapuje na ssaniu kciuka. Myślę że przez to że późno zaczęliśmy wprowadzać smoczek. Dopiero po 3 miesiącu. No cóż zobaczymy jak to dalej się rozwinie. Na razie nie mam zamiaru jakoś specjalnie z tym walczyć. Ewcia ale właśnie tego się obawiam że córka nadal będzie wielbić kciuk do 5 roku życia.
2024-10-21 21:15
Tak czytam bo interesuje mnie ten temat bo widzę że u ciebie też synek w wieku 4mc. I teraz jest tak u mojej córeczki. Córeczka cały czas chciała smocze a teraz co się w nocy przebudzi albo chce spać ja jej daje smoczek i zawsze zasypiala przy nim a teraz jak podam jej smoczek na chwilę się uspokaja a za chwilę córeczka znów płacze i wypluwa smoczek i wkłada kciuka i nie wiem czy to normalne i to przejdzie? Bo boje się że będzie tak jak było u synka ale nie pamiętam jak to się zaczęło bo synek ma już prawie 11lat ale wiem że było ciężko i ssał kciuka do4roku jak nie dłużej ;/ i dop coś stało się mu w paluszek i zaczęłam mu tłumaczyć że to przez ssanie już nawet nie pamiętam jak to było ale wiem że było ciężko oduczyć i jak się udało po 2nocach nie przespanych bo co wy ej wkładał ja mu wyciągalam ale teraz zabrać paluszka 4mc córeczce to czuję że nie mogę bo ona tylko tak pójdzie spać;( czasem zaśnie przy cycku, czasem przy smoczku ale teraz to tylko kciuk i również mnie to martwi.