Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Za szybki wzrost??

Data utworzenia : 2015-11-27 07:54 | Ostatni komentarz 2017-01-02 12:47

Kotwic_

2998 Odsłony
10 Komentarze

Hej. Moja córa urodziła się pod koniec września mając 57cm i 3,7kg... Przy pomiarach w 7 tygodniu miała 65cm (!) i 5,1 kg. Obecnie (9t) ma ok 5,6kg, wzrostu nie znam... niemniej ostatnio sprawdziłam siatki centylowe i wzrost jest zbyt duży (nie mieści się w siatce :D, a w porównaniu do wzrostu wagi - jest zdecydowanie za duży). Pytanie czy powinnam się martwić? Lekarz nic nie powiedział, więc teraz już nic nie wiem.... :( Btw. czy któraś z Was wie może czy jest strona/aplikacja na której mogłabym zapisywać wymiary dziecka na bieżąco? tak żebym potem mogła porównywać to z siatkami centylowymi? czy pozostaje mi excel? ;)

2017-01-02 12:47

I mnie też jest większy wzrost urodzeniowy niż później na szczepieniach. Wynika to z tego że dziecko jak się urodzi to mierzą go metrem krawieckiem od czubka głowy po stopkę gdyż dziecko nie jest w stanie się rozprostowac. Natomiast na szczepieniach kładzie się dziecko na metrowke jak dla dorosłego i nie raz jeszcze dziecko jest przykurczone.

2016-09-29 08:21

Nie martw sie moja córka sie urodziła z wagą 4180 i 56 cm na 1 szczepieniach miała7 tyg i wg lekarzy w ośrodku córka sie wręcz zmniejszyła miała 52 cm.... nawet sie tym nie martwiłam bo stwierdziłam sama że to jakaś pomyłka :P

2016-09-22 22:57

Nie ma się co martwić. Też wydaje mi się że dziecko mogło być źle zamierzone. Mojego synka też w przychodni źle zmierzono ale pewnie często się tak dzieje bo ciężko jest zmierzyć dobrze takiego maluszka ponieważ podgina nóżki.

2016-09-03 18:12

Spokojna głowa! :) Wszystko jest ok :D

2015-12-03 22:10

A mnie się jeszcze wydaje, że dziecko mogło być źle zmierzone. Spotkalam się z taką sytuacją nawet u siebie, także bez obaw. Jesli jednak okaże się dobrze zmierzone też nie powinnaś mieć obaw... Jeśli teraz Twoja córcia tak szybko urosła, to poźniej przystopuje :) Spokojnie :) Moj synek też nie mieścił się w siatkach centylowych jeśli chodzi o wzrost. przy urodzeniu miał 60 cm, a jak miał 3 miesiące już miał 70. teraz ma 16 miesięcy i ma 88-89 cm wzrostu i nosi ubranka dla 2-3 latków...

2015-12-03 21:00

http://siatkicentylowe.edziecko.pl/ ja sobie tu wpisuje :) ale jest roznica miedzy tym moim linkiem a linkiem z nestle. inaczej centyle pokazuje.. spr tej aplikacji co malenka i zobacze co wyjdzie

2015-12-03 11:46

A mnie się wydaje ze można byłoby się martwić jeżeli dziecko by nie rosło i nie przybieralo na wadze !!!! Jeśli rośnie i przybiera na wadze to tylko się cieszyć a nie martwić ! Mój syn urodził się 59cm 3.700g obecnie ma 7 tyg I 62 cm ważyć się będziemy dziś na szczepieniu. A ubranek juz sporo pochowalam bo juz mój synek z nich powyrastal. Trzeba się rozglądać za nowymi

2015-11-27 12:21

W naszym przypadku też odbiegamy na siatce centylowej, mimo że do tej pory było ok.. Dziwne, żeby przez 8 tyg mała tylko 1 cm urosła (zdj. 1 w załączniku). Czytałam artykuł, że do 1 roku nie należy mierzyć dziecka, bo nogi nie są jeszcze do końca wyprostowane i wzrost może być zaniżony. Po szczepieniu jak mała leżała na macie i wyprostowała nogi, to złapałam szybko za centymetr i ją zmierzyłam to na mojego oko mierzy 3 cm więcej niż w przychodni (zdj. 2 w załączniku). Także nie ma co się przejmować i brać pod uwagę wzrost. Jeżeli byłoby coś nie tak, to pediatra na pewno by powiedział :) My używamy aplikacji "moje dziecko" ;)