Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Zasypianie noworodka/ niemowlęcia.

Data utworzenia : 2015-04-19 07:37 | Ostatni komentarz 2022-10-25 13:34

Kaaneta

4420 Odsłony
37 Komentarze

Która z was miała problem z zasypianiem dziecka? Jak sobie radzicie z taka sytuacją? U nas młody ciągle chciał leżeć przy piersi, wiec już w szpitalu dostał smoczka, Po za tym dostaliśmy w prezencie pluszaka z rożnymi dźwiękami i w nocy zazwyczaj sie denerwuje, gdy mu misiek nie wyje. W dzień natomiast zarzuca sobie przytulaka na twarz lub kocyk, wiec podejrzewam, ze przeszkadza mu światło. A jak to jest z waszym zasypianiem?

2015-04-20 15:27

Najważniejsze, żeby nauczyć dziecko zasypiac samodzielnie bez pomocy bodźców zewnętrznych. Niedobrze kiedy dziecko zasypia np. kołysane przez rodzica, ponieważ kiedy obudzi się w nocy znowu bedzie potrzebowało takiego samego bodźca- a do tego potrzebny jest rodzic. Polecam książkę dr Eduard Estivill, Sylvia de Bejar "Uśnij wreszcie! Jak pomóc dziecku zasnąć" można znaleźć wersję elektroniczną w sieci. Nam pomogła bardzo!:)

2015-04-20 08:59

Zasypianie jest sytuacją dynamiczną, zależy czy młody ząbkuje, pdzdchodzi skok, jaki, ma humor. Przez ok 2 tyg po porodzie nie zasnął jeżeli nie odprawił histerii. Póżniej usypiał ładnie zawinięty ciasno w rożek, na boczku. Jak zaczął wyrastać z rożka, to zacząły się fikania, nóżki rączki mieliłu powietrze póki się nie zmachał, musiał mieć przytuloną flanelkę do policzka. Obecnie usypiać może tylko mama, bez flanelki, bo ta zaraz jest naciągana na twa,, co go bardzo denerwuJe. Parę dni zasypiał w poprzek łóżka.. bardzo lubi bawić się moimi palcamim albo bym trzymała mu dłoń na buźce.

2015-04-19 12:29

U mnie w ciągu dnia usypianie wygląda tak ze klade małego do lozeczka wlaczam mu pozytywke, glaszcze go po glowce, caluje po buziaczku i zazwyczaj zasypia. podobnie jest wieczorem po kapieli i karmieniu. Ania ma racje ze jak się wypracuje rytual usypiania to nie będzie latwiej i szybciej z usypianiem dziecka. Aaa i maly ma taka pluszowa przytulanke-kroliczka przy którym spi.

2015-04-19 09:29

Mój synek mało śpi w ciągu dnia ale wypracowałam sobie rytuał usypiania który polega na tym że kładę się z nim na łóżku, śpiewam mu kołysankę lub włączam mu z odtwarzacza muzykę relaksacyjną, przykładam mu pieluszkę do twarz i po chwili zasypia. Wieczorem natomiast po kąpieli zanoszę go do łóżeczka i po karmieniu również przewracam go na bok , chwileczkę pogłaszczę po pleckach i zasypia. Jeżeli wypracujesz sobie rytuał to będzie Ci łatwiej usypiać dziecko które przyzwyczai się do codziennie powtarzających się czynności. Co do ulubionego pluszaka lub pieluszki to większość dzieci lubi się do czegoś przytulić więc ja nie odmawiałabym mu tego.

2015-04-19 07:44

Na ostatnie karmienie dziecko długo leży przy piersi więc myślę, że próbuje się utulić bo nie je aż tak długo tylko mocno trzyma zassaną pierś aż dobrze zaśnie i potem ją wypuszcza. Pozwalam mu na to bo wiem, że, gdybym za wcześnie zakończyła karmienie to byłby kłopot ze zaśnięciem. Ponadto lubi mieć przy buzi coś do przytulenia np. pieluszkę lub miękką przytulaczkę wtedy od razu "odpływa" . Czasem też rusza główką na wszystkie strony. Wtedy przekręcam go na boczek i też jest problem rozwiązany.