Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Wprowadzanie kaszki z glutenem

Data utworzenia : 2015-03-20 10:48 | Ostatni komentarz 2021-06-14 16:11

Biedronka86

3478 Odsłony
14 Komentarze

Mam pytanie odnośnie rozpoczęcia podawania kaszki z glutenem, mianowicie już kilka osób również lekarz podpowiada, żeby podawać 0,5 łyżeczki gaszki z glutenem, żeby zapobiec uczuleniom. Czy również tak robicie lub robiłyście? I jeżeli tak, to jaką kaszę polecacie?

2015-03-25 21:05

Roxi, nie masz racji - alergii nie trzeba mieć od urodzenia, często pojawiają się z wiekiem lub z wiekiem zanikają. A właśnie podając małe ilości początkowo pokarmów, które mogą być alergizujące przygotowujemy jelita dziecka do tolerancji na dany alergen. Na tym samym zresztą polega typowe odczulanie, że podaje się stopniowo coraz większe ilości alergenu, by organizm nauczył się go tolerować.

2015-03-20 20:57

Sama jestem przed wprowadzeniem ekspozycji na gluten, jak dobrze pójdzie planujemy rozpocząć w poniedziałek. Marta czy jakiejś konkretnej kaszki manny używałaś? Roxi dzięki za przekonujący argument dotyczący kaszy manny tej "prawdziwej" a nie preferowanej dla dzieci. Choć też zastanawiam się nad tą skórką od chleba.. polecam jeszcze ten wątek http://lovi.pl/pl/forum/8/4133

2015-03-20 13:52

Super, dzięki za doradzenie. Córeczka kończy za kilka dni 4 miesiące:)

2015-03-20 13:35

Biedronko ekspozycje na gluten zaczynamy po ukończonym przez dziecko 4 miesiącu i trwa ona ok 2-3 miesięcy w zaleznosci jak dobrze toleruje je dziecko. Na początku dajemy ok pól lyzeczki kaszy manny np. do swojego odciągniętego mleka, do wody przegptowanej bardz do jakiejś zupki jak już podajesz dziecku i w zaleznosci w jakim wieku masz dzieko. Najlepiej jest podawac manne na mleku sprawdzonym lub w jakiejś innej sprawdzonej potrawie aby wiedzieć ze np. cos się dzieje to wlasnie po kasyz mannie. Należy pamietac tez ze kasza manna w czystej postaci to ok pol lyzeczki dziennie podajemy natomiast ta dla dzieci na mleko to już więcej bo jest tam więcej roznych dodatkow. Podajemy taka kaszke najlepiej rano lub w obiad aby na noc nie prztrafil nam się bol brzuszka. Porcja pol lyzeczki kaszki podajemy dziecku przez 3-4 dni aby zoobserwowac jak dziecko reaguje. Jeśli wszystko jest ok to po tych dniach zwiększamy ilość kaszki do np. 3/4 lyzeczki po kolejnych 3-4 dniach możemy podac już dziecku lyzeczke czystej kaszki manhy. Jeśli wszystko jest ok to po ok 2,5-3 miesiącach dziecko może zjeść kaszke glytenowa jako oddzielny posiłek:) Nie opóźniamy podawania gluteny gdyż wczesne podawanie glutenu to profilaktyka wobec celiakli.

2015-03-20 11:13

ja dawałam mannę do rosołku i do innych zup. później do zwykłego mleka ale to po roku życia. gluten w różnych produktach im wcześniej tym lepiej.

2015-03-20 11:05

Ja robiłam parę razy ekspozycję na gluten,dodawałam trochę manny do zupki. I daję zwykłą mannę,żadną dla dzieci ,bo ta np. z Bobovity ma w składzie mm a moje dziecko nie pije mleka od Nutrici więc zapewne to jest jakieś Bebiko,którego moje dziecko nie toleruje ;) no i aromat waniliowy,lecytyna sojowa wcale mnie do tej kaszki manny specjalnie przeznaczonej dla dzieci nie przekonuje :) Chwyt marketingowy,żeby coś sprzedać drożej :) Możesz też dać dziecku skórkę od chleba albo bułkę i jeśli po kontakcie z alergenem wystąpi wysypka to będziesz wiedziała co jest grane :) A tak na prawdę uczuleniom nie zapobiegniesz,bo jak dziecko jest uczulone to jest od początku.To samo z celiakią,która jest uwarunkowana genetycznie...