Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Czopki czy zawiesina skuteczniejsze na ząbkowanie

Data utworzenia : 2015-01-22 16:18 | Ostatni komentarz 2017-12-29 02:03

aniusia8816

11699 Odsłony
67 Komentarze

Drogie Mamy, Jakie są Wasze doświadczenia co do zwalczania bólu i gorączki związanych z ząbkowaniem? Co wedle Was (a raczej Waszych dzieci) jest najskuteczniejsze? Jak Synek był mniejszy zakupiłam Mu czopki ale już z nich "wyrósł" (były bodajże dla dzieci do 6 kg)...i w zasadzie nigdy ich nie użyliśmy bo nie było potrzeby. Teraz zaczął nam się okres ząbkowania więc postanowiłam zaopatrzyć się znowu w coś przeciwbólowo- przeciwgorączkowego. Tym razem zakupiłam zawiesinę truskawkową Ibufen forte. Zastanawiam się jednak, czy nie lepiej byłoby jednak zaopatrzyć się w czopki, tyle że takie dla większych dzieci..? Nie znam się na ty, nie wiem, który z tych leków ma jakiś skuteczniejszy skład..? Pierwsze dni ząbkowania znosimy bardzo dzielnie, póki co nie były nam potrzebne żadne leki ale lepiej być zabezpieczonym :)

2015-01-22 18:19

Ja kupiłam dla synka syrop Paracetamol Galena, i miałam już okazję go wypróbować, działa bardzo dobrze i synek bez problemu go wypił ( ja dodałam do niewielkiej ilości herbatki). Jeżeli chodzi o czopki to mamy Paracetamol farmina ale nie miałam jeszcze okazji stosować. Nie wiem jak będzie dalej wyglądał etap ząbkowania u mojego synka ale na wszelki wypadek mam potrzebne medykamenty, a póki co smaruje mu dziąsła maściom Dentinox N.

2015-01-22 16:51

U nas gorączka przy ząbkowaniu się nie pojawiała,pojawiał się ból dziąsełek i ich swędzenie,czopków nie używaliśmy,czasami małej damy Nurofen i on pomaga bez zarzutów. A jeśli nie damy syropku to maść w zupełności wystarcza.

2015-01-22 16:24

U nas nie było gorączki przy ząbkach, więc nie doradzę czy zawiesina czy czopki. Wystarczył nam żel na dziąsła i to stosowany bardzo ostrożnie i sporadycznie. Teraz gorączka pojawiła się podczas przeziębienia a dodatkowo wychodzą zęby, więc używamy poleconego w aptece Pedicetamolu i działa.