Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Łzawienie oczka

Data utworzenia : 2014-12-11 09:49 | Ostatni komentarz 2021-06-15 20:42

Edyta.Gl

3847 Odsłony
13 Komentarze

Witam, Synkowi (3,5 miesięczny) łzawi od dwóch dni prawe oczko i delikatnie ale to na prawdę znikome ilości tak jakby ropki w kąciku. Iść z tym do lekarza czy przemywać czymś (jak tak to czym) i obserwować?

2021-06-15 20:42

Zatkany kanalik. Masować i przemywać solą fizjologiczna 

2021-06-14 15:23

Na razie przez kilka dni przemywać wacikiem z przegotowaną wodą lub solą fizjologiczną też słyszałam takie zdania o tym właśnie że bardzo dobrze jest przemywać własnym mlekiem jeżeli po kilku dniach nie będziesz widziała poprawy wtedy najlepiej takie sytuacje  skonsultowac z pediatrą

2014-12-23 23:22

Na ropiejące oczko najlepszy jest pokarm mamy. Jeśli z oczkami nic się nie dzieje to wystarczy, że będziemy je przemywać wacikiem nasączonym w przegotowanej wodzie.

2014-12-23 16:19

Ja przemywałam solą fizjologiczną na zmianę z rumiankiem... Moja eks pani doktor zapisała od razu antybiotyk ale pani w aptece powiedziała,że skoro dziecku nie robią się oczka czerwone,nie są opuchnięte ani nic z tych rzeczy to jest zupełnie normalne i poleciła mi na zmianę raz sól fizjologiczna,raz rumianek. Ale wiem w sumie,że mały nie miał uczulenia na rumianek,bo już go pił i raz sama mu przemyłam oczko rumiankiem i potem dowiedziałam się,że może uczulić ale na szczęście pomogło :)

2014-12-23 14:27

Ja od początku przemywam synkowi oczka przegotowaną wodą, ale jemu nigdy nie ropiały oczka, więc to nam wystarcza. Sól fizjologiczną zakupiłam, ale jeszcze nie było takiej potrzeby żeby ją użyć. Rumianek może uczulić więc z tym trzeba ostrożnie. W naszym przypadku synkowi zaczęły odrobinę ropieć oczka jak wychodziły mu ząbki, ale to tylko tak przez dwa dni i później wszystko się unormowało. Jak jetes zaniepokojona to najlepiej udaj się do lekarza.

2014-12-23 12:14

Jak oczko sie tak szkli to moze byc jakas infekcja, zapalenie oczka.... Najczesciej przepisuje sie Erytromycyne w.masci, szybko przechodzi. Ale moze na poczatku ta sol fizjologiczna i rumianek pomoga i sie obedzie bez antybiotyku

2014-12-22 23:35

Mojemu małemu też często ropieje oczko.. Czasem nawet bardzo, że nad ranem nie może oka otworzyć. Nie będę oryginalna, przemywaj solą fizjologiczną, herbata albo nawet zwykłą wodą przegotowaną... Jeślibyś nie zauważyła poprawy to udaj się do lekarza z tym. My stosujemy kropelki (na receptę)

2014-12-12 21:33

Jeśli karmisz,spróbuj zakroplić oczko własnym pokarmem.