Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

zjedzenie lakierowanego mebla

Data utworzenia : 2014-10-16 22:09 | Ostatni komentarz 2021-08-27 15:41

MamaB

5807 Odsłony
18 Komentarze

Witam. Mojemu maluchowi wychodzą ząbki i oczywiście gryzie co popadnie. Dziś zauważyłam, że wygryzl trochę poręczy od swojego drewnianego kojca, który jest lakierowany. Bardzo się martwię, że może od tego zachorować, dostać raka itp. :(mam strasznego świra na tym punkcie, a przy takich"okazjach" już kompletna masakra. Proszę o info, czy ktoś z Państwa orientuje się jak bardzo szkodliwe są takie substancje typu lakier do mebli. Maluch ma 14 miesięcy. Dziękuję

2014-10-17 08:09

Spokojnie, nie takie rzeczy dzieci zjadały :) nie podejrzewam żeby mogło się coś stać ale w kwestii zjadania dziwnych rzeczy i konsekwencji tego chyba nie ma specjalisty :) Obserwuj małego, jak Cie cos zaniepokoi zadzwoń do lekarza.

2014-10-17 03:47

MamoB a ile dziecko zjadło tego lakieru z kojca czy obgryzło cala poręcz wokół kojca. Wydaje mi się ze zjedzenie niewielkiej ilości bo pewnie o taka chodzi nie wywoła u dziecka raka ewentualnie będzie je bolał brzuszek. Polecam smarowanie dziasełek żelem znieczulającym np. bobodent i stosowanie zimnych gryzaków które można schłodzić w lodówce. Dodatkowo myślę ze tak dla własnego spokoju aby dziecko nie jadło tego lakieru z kojca to można je czym zająć ciekawym jeśli ono tam siedzi. Dać jakieś zabawki które lubi, książeczkę z twardymi kartkami do oglądania, obranego ogórka aby mogło sobie chrupać i masować nim dziasełka. Jeśli zobaczysz ze dziecko gryzie poręcz to może zwróć mu uwagę ze tak nie można i wyjmij je na jakiś czas z kojca aby zapomniało o tym gryzieniu i po jakimś czasie włóż go tam ponownie.