Lista życzeń
Koszyk
Twój koszyk jest pusty
Kontynuuj zakupy

Noworodek i niemowlę (1138 Wątki)

Guzki - czy to węzły chłonne?

Data utworzenia : 2014-10-02 09:46 | Ostatni komentarz 2017-07-29 13:29

I.Wisniewska

9570 Odsłony
15 Komentarze

Witam drogie mamy. 28 sierpnia , mieliśmy szczepienia córki - po tygodniu powiększył się węzeł chłonny za lewym uszkiem , wczoraj zauważyłam że na szyi też zrobiła się kulka . Czy któraś z Was też tak miała ze swoją pociechą? (dzisiaj do pediatry jedziemy - ale strach by to nie było nic groźnego ) . Pozdrawiam

2014-10-04 20:43

Węzły chłonne mogą być powiększone po infekcji lub przed nią. Nawet czasami tak się zdarza, że węzły powiększają sie po skaleczeniu.

2014-10-04 11:14

U mojej znajomej było to samo i lekarz powiedział jej, ze dzieci często reagują na drobne infekcje powiększeniem węzłów chłonnych. Jest to normalna reakcja obronna organizmu.

2014-10-04 09:47

Nie wszystkie powiększone węzły chłonne ulegają zmniejszeniu i wchłonięciu, Czasami pozostają już w takiej postaci, Istotne jest jednak, żeby były w miarę miekkie i ruchome czyli przesuwały się delikatnie pod skórą. Twarde i nieruchome węzły powinno się diagnozować.

2014-10-04 08:23

I.Wiśniewska mój starszy syn ma cały czas takie węzły chłonne, czasem są one bardziej widoczne czasem mniej.., a dziś ma 5 lat. Rownież konsultowałam to z pediatrą i powiedział nam to samo co Tobie. Synowi przez to nic nie jest, nie choruje częściej,czasem tylko jak pisałam gdy jest chory to w miejscu za uszkami są one bardziej uwypuklone, potem jakby się chowają,ale wciąż można je wyczuć.

2014-10-02 22:18

To możliwe, że węzły chłonne. Zazwyczaj powiększają się przy infekcji, bo stanowią wrota - miesce gdzie odbywa się walka. Powinny po kilku dniach zejść.

2014-10-02 22:16

tak węzły chłonne.;/ tylko tak się boję by to była na pewno to co mówił... Tylko nie potrafił lekarz wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje;/ niby to normalne.

2014-10-02 20:47

I co po wizycie u pediatry? Według mnie to właśnie węzły chłonne.